7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljZiua Mondială a Apei, sărbătorită la ABA Jiu

Ziua Mondială a Apei, sărbătorită la ABA Jiu

Prefectul judeţului Dolj, Nicolae Sorin Răducan, a participat joi, 17 martie 2016, la evenimentul organizat de Administraţia Bazinală de Apă Jiu  în scopul sărbătoririi Zilei Mondiale a Apei, tema anului 2016 fiind “Apa şi activităţile umane”.

“În fiecare an, Biroul Naţiunilor Unite pentru Apă – entitate care coordonează activitatea ONU în domeniul apei şi canalizării – stabileşte o temă pentru Ziua Mondială a Apei, care corespunde unei provocări prezente sau viitoare. În cazul nostru, al judeţului Dolj, anul acesta, tema aleasă – Apa şi activităţile umane – se potriveşte foarte bine cu realitatea prezentă, dacă avem în vedere faptul că, de aproape două săptămâni, cei de la Administraţia Bazinală de Apă Jiu şi-au cantonat activitatea către prevenirea inundaţiilor provocate de creşterea debitelor şi nivelurilor fluviului Dunărea.
În aceste zile de sărbătorire a Zilei Mondiale a Apei, forurile internaţionale doresc să scoată în evindeţă  ideea  că oamenilor de pretutindeni le pasă şi că stă în puterea lor să schimbe ceva. Un exemplu de acest gen de cetăţeni sunt cei de la Apele Române, care convieţuiesc zilnic cu apa –  fie că sunt evenimente deosebite (inundaţii), cum este cazul nostru pe Dunăre astăzi, fie că se preocupă de calitatea acestui “aur” al planetei. Este cunoscut faptul că aproape toate locurile de muncă au strânsă legătură cu apa şi cu cei care asigură distribuţia acesteia în condiţii de siguranţă. Prin urmare, munca celor de la Administraţia Bazinală de Apă Jiu este una dificilă, fie că sunt hidrologi, hidrogeologi, ingineri, muncitori hidrometri, agenţi hidrotehnici, marinari, conducători de ambarcaţiune sau alte funcţii specifice activităţii de laborator pe calitatea apelor, simpli muncitori, etc. În faţa naturii, a “apelor mari”, cu toţii îşi fac datoria şi depun efortul maxim neţinând seama de  anotimp, lucrând continuu împreună cu celelalte instituţii ale statului pentru siguranţa cetăţenilor. Aici ţin să amintesc buna colaborare a celor de la Administraţia Bazinală de Apă Jiu atât cu Instituţia Prefectului Judeţului Dolj, Inspectoratele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă, Gărzile de Mediu, Agenţiile de Mediu, Poliţia de Frontieră, Poliţia de Transporturi Navale cât şi cu  reprezentanţii administraţiilor locale. Şi, cel mai bun exemplu este cel al mobilizării din aceste ultime săptămâni când, fluviul Dunărea a ieşit din matcă şi a produs mici evenimente neplăcute, inundând fie terenuri, fie calea de acces spre feribot în punctul de trecere frontieră România – Bulgaria.
După cum vă este cunoscut, A.B.A Jiu, prin S.G.A Dolj a intervenit în acest punct critic cu materiale şi mijloace de intervenţie: saci cu nisip, folie, utilaje specifice, în scopul creării unei incinte de apărare în jurul unui dispozitiv de comunicaţie situat în portul Bechet, care deserveşte Poliţia de Frontieră, Poliţia de Transporturi Navale şi Vama Bechet.  De asemenea, agenţii hidrotehnici au încărcat 1300 saci cu nisip care au fost distribuiţi  pe sectoarele Bechet – Dăbuleni şi Bechet – Ostroveni, în zonele critice pentru a putea fi folosiţi dacă apar grifoane, eroziuni sau alte fenomene caracteristice apelor mari.
Am ţinut să fac aceste precizări pentru că, aceşti oameni îşi dăruiesc cunoştinţele şi puterea pentru a apăra agenţi economici, gopodăriile şi chiar vieţi omeneşti şi nu putea fi un moment mai prielnic de a le mulţumi decât în această zi festivă. Închei prin a le ura succes în tot ceea ce fac şi a le transmite că vor găsi tot timpul sprijin în Instituţia Prefectului Judeţului Dolj”, a spus prefectul judeţului Dolj, Nicolae Sorin Răducan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS