11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAstăzi este Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului. În Dolj sunt 23.054 de bolnavi de cancer

Astăzi este Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului. În Dolj sunt 23.054 de bolnavi de cancer

Direcţia de Sănătate Publică Dolj în colaborare cu autoritaţile publice locale care au în subordine Cabinetele de planificare familială, Cabinetele Şcolare, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, Cabinetele de Medicină de familie, Asociaţia pentru Sănătate, Educaţie şi Familie, filiala Craiova, Societatea Studenţilor Medicinişti din Craiova, Organizaţia Studenţilor Farmacişti, Crucea Roşie Dolj şi Asociaţia Europrotector celebrează astăzi Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului.

Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului este un eveniment global, care are loc în fiecare an în data de 4 februarie şi uneşte lumea sub o singură temă pentru a evidenţia lupta dusă împotriva cancerului.

Scopul acestei campanii este de a reduce numărul de decese care pot fi prevenite în fiecare an, prin creşterea gradului de conştientizare a cancerul în rândul publicului larg şi prin impulsionarea guvernelor spre a lua măsuri suplimentare împotriva bolii.

Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului este o iniţiativă a Uniunii Internaţionale pentru Controlul Cancerului – Union for International Cancer Control (UICC), organizaţie neguvernamentală care uneşte comunitatea de luptă împotriva cancerului în vederea reducerii poverii globale prin cancer, promovării echităţii şi integrării controlului cancerului în agenda mondială pentru sănătate şi dezvoltare.
În prezent, 8,2 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza cancerului în întreaga lume, iar, dintre aceştia, 4 milioane mor prematur (cu vârste între 30 şi 69 de ani).
În judeţul Dolj decesele prin cancer (1465 în anul 2014) ocupă locul doi după cele provocate de bolile aparatului circulator, cancerul fiind o problemă de sănătate din punct de vedere al indicelui de evidenţă. La sfârşitul anului 2015, în evidenţele DSP Dolj figurau 23.054 de pacienţi bolnavi de cancer, din care 9377 erau femei.

Trebuie întreprinse acţiuni urgente pentru a creşte gradul de conştientizare asupra cancerului şi dezvoltarea unor strategii practice pentru a aborda povara prin cancer, deoarece inegalităţile globale în privinţa accesului la prevenire, tratament şi îngrijiri paliative sunt în creştere exponenţială. Având loc sub sloganul ”Noi Putem. Eu Pot.”, campania Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului 2016 explorează acţiuni pe care putem să le întreprindem pentru a salva vieţi, pentru a atinge o mai mare echitate în îngrijirea cancerului şi pentru a face din lupta împotriva cancerului o prioritate la cele mai înalte niveluri politice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS