Acasă Local Dolj La spitalul privat, aceleași costuri ca la stat

La spitalul privat, aceleași costuri ca la stat

Spitalele private din Craiova s-au înmulțit precum ciupercile în ultimii ani. Dacă în 2011 primeau finanţare de la CAS Dolj patru spitale private, acum în contract cu instituția sunt 20 de astfel de unități sanitare. Unii craioveni aleg să se trateze într-un spital privat având în vedere condițiile oferite, însă se plâng de costurile piperate. Oamenii trebuie să știe că, începând din iunie, în spitalele private serviciile contractate de CAS trebuie să fie efectuate la preţurile decontate de această instituție. Oamenii nu trebuie să mai dea nici un leu în plus.

Numărul spitalelor private din Craiova a crescut mult în ultimii ani. 20 de astfel de unități se află acum în contract cu CAS Dolj, situând Craiova printre orașele cu cele mai multe spitale private din țară. Centrul Medical PHOENIX a primit anul acesta cei mai mulți bani de la CAS, având un contract total de aproximativ 1,6 milioane de lei. La polul opus se află SC Rogaten SRL, care are o valoare totală de contract de 57.923 de lei.
Alte spitale private din oraș aflate în relație contractuală cu Casa sunt Centrul Medical MogoşMed, care are ca specialitate principală chirurgia, Oncolab, o unitate sanitară pentru bolnavii de cancer, Meda – care oferă spitalizare de zi pentru bolnavii de diabet și boli interne, iar HitMed e specializată în obstetrică-ginecologie. Cei care se tratează într-unul dintre spitalele private aflate în contract cu CAS Dolj trebuie să știe că au obligația să plătească doar coplata și condițiile hoteliere, nici un leu în plus.

Un RMN trebuie să coste la fel și în spitalul public, și în cel privat

Se spune că sănătatea nu se măsoară în bani, iar craiovenii nevoiți să meargă la medic aleg uneori spitalele private având în vedere aparatura performantă și condițiile de internare. De multe ori, oamenii nu își permit să aleagă o unitate privată pentru că acest lucru presupune cheltuieli mai mari decât în spitalele publice. Însă, noul contract-cadru al CAS care a intrat în vigoare de la 1 iunie vine în sprijinul pacienților care aleg să se trateze în spitalele private.
În primul rând, odată cu aceste schimbări, spitalele publice şi private aflate în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate primesc aceleaşi fonduri pentru servicii medicale similare, dar şi pentru serviciile hoteliere. Se urmărește astfel ca asiguraţii să beneficieze de tratament egal, atât în spitalele publice, cât și în cele private.
Serviciile medicale care sunt incluse în pachetul de bază trebuie să fie efectuate la prețurile decontate de CAS și toți furnizorii trebuie să aibă aceleași prețuri stabilite la contractare.
Astfel că, dacă până acum la o clinică sau un spital privat un RMN costa dublu față de spitalul public, acum suma trebuie să fie aceeași și omul nu trebuie plătească vreo diferență. Pentru un RMN, Casa de Asigurări decontează aproximativ 600 de lei, iar pacientul asigurat care are trimitere către privat nu trebuie să scoată din buzunar mai mulți bani. Începând cu 1 iunie, dacă o astfel de unitate vrea să mai primească cei 600 de lei, trebuie să scadă tariful la această sumă.

„Spitalele private care au contract cu statul trebuie să aibă tarife identice cu cele decontate de CNAS“

Reprezentanții CAS Dolj spun că în cazul în care unui pacient i se cere să mai dea bani, acesta trebuie să sesizeze Casa, iar instituția este obligată să rezilieze contractul cu spitalul respectiv.
„Avem contract cu 19 spitale private care oferă spitalizare de zi și un spital care oferă spitalizare continuă. Începând cu 1 iunie, legislația se aplică unitar pentru unitățile publice și private. CAS a uniformizat tarifele tocmai pentru a veni în sprijinul asiguratului. Astfel, odată cu noul contract-cadru, toate spitalele private care au contract cu statul trebuie să aibă tarife identice cu cele decontate de CNAS. Dacă înainte Casa deconta în jur de 400 de lei pentru un RMN, acum decontează în jur de 600 de lei. A crescut tariful tocmai pentru a fi mai aproape de realitate“, au spus reprezentanții CAS Dolj.
Iată ce prevede HG nr. 400/2014 în acest sens: „Furnizorii de servicii medicale aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate pentru serviciile medicale spitaliceşti contractate, încasează din partea asiguratului numai sumele reprezentând coplata și contravaloarea serviciilor hoteliere cu grad ridicat de confort“.
Coplata la care se face referire în lege nu trebuie să fie însă mai mare de zece lei și este plătită de asigurați pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă. Excepție de la această regulă o fac serviciile medicale spitalicești acordate în secțiile sau compartimentele de îngrijiri paliative, serviciile medicale spitalicești pentru internările bolnavilor cu drepturi speciale sau sub incidența Codului Penal.

Condițiile hoteliere nu trebuie să depășeas­că 300 de lei pe zi

Potrivit contractului-cadru, pentru serviciile medicale spitalicești acordate în regim de spitalizare continuă „nivelul minim al coplății este de cinci lei, iar nivelul maxim este de zece lei. Valoarea coplății poate fi stabilită de fiecare unitate sanitară cu paturi de bază pe criterii proprii, cu avizul consiliului de administrație al unității sanitare respective“.
Doar pentru serviciile la cerere spitalele private pot stabili propriile prețuri. Dacă un pacient solicită condiții hoteliere, trebuie să le plătească. Contravaloarea acestora se stabiliește de fiecare unitate sanitară, dar nu trebuie să depășească 300 de lei pe zi. Suma a fost stabilită atât pentru spitalele publice, care au secţii private, cât şi pentru spitalele integral private. „Înainte, tarifele se stabileau pe o grupă de specialități medicale sau chirurgicale, acum sunt stabilite pentru fiecare afecțiune. Pentru spitalele publice, pentru un caz rezolvat medical în spitalizarea de zi se oferă tariful maximal, care este, de exemplu, în cazul hipertensiunii esențiale, de 224,53 lei, pentru tiroidă autoimună – 316,99 lei. Pentru spitalele private, tarifele au fost negociate cu reprezentanții acestora și s-au stabilit sume mai mici decât cele maximale“, au adăugate reprezentanții CAS Dolj.

„Trebuie să facem mai multe raportări către Casă“

Unii reprezentanți ai spitalelor private care se află în contract cu Casa spun că pe pacienți nu îi sperie aceste noi reguli. „Este bine, nu am nimic de zis. Nouă ni se dă acum mai puțin, dar asta este, cine vrea să fie în contract cu CAS acceptă aceste reguli. Pacientul este cel care trebuie să fie tratat cum trebuie. Noi ne recuperăm chetuielile prin plățile efectuate de pacienți pentru condițiile hoteliere, asta înseamnă că pacientul care plătește în plus stă într-un salon în care sunt internate cel mult de două persoane, are în cameră frigider, baie, apă caldă și i se oferă și mâncare“, a spus dr. Nicolae Cazacu, managerul Spitalului „Bunavestire“.
Reprezentanții unităților sanitare pentru bolnavii de cancer susțin că acum trebuie să facă multe raportări către Casă. Dr. Dan Lungulescu, managerul Oncolab, spune că noul contract este mai mult sau mai puțin rentabil. „Noi lucrăm cu CAS pentru că medicamentele pentru cancer sunt foarte scumpe și sunt tratamente date pe toată țara, care au aceleași tarife peste tot. Este mai greoi sistemul pentru noi, în sensul că trebuie să facem mai multe raportări către Casă“, a spus dr. Lungulescu

„Mi se pare avantajos pentru pacienți“

Craiovenii sunt de părere că deciziile sunt foarte bune, dar sunt totuși sceptici. Elena Gruia consideră că sunt foarte bune. „Nu am avut nevoie până acum, dar, dacă aș avea nevoie, aș merge la privat pentru că știm cu toții că acolo condițiile sunt mai bune. Faptul că s-au stabilit aceste reguli mi se pare avantajos pentru pacienți, dar nu știu câte le convin spitalelor și dacă se vor respecta“, a spus craioveanca.
Cristina spune că soțul său și-a făcut investigații la un spital privat și a trebuit să plătească. „În iarnă, soțul meu a avut nevoie de un RMN și i s-a spus că o parte din bani îi suportă Casa, iar restul trebuie să îi dea el. Este foarte bine că acum nu trebuie să plătești în plus“, a spus femeia.

A făcut studii de jurnalism la Université Lille 3, Charles de Gaulle, în Franţa şi este o persoană căreia îi place comunicarea şi socializarea. Vrea să fie informată şi să aleagă conform propriei conştiințe şi nu după cum dictează obiceiurile comunității. Îi place să citească şi să meargă la teatru.
Exit mobile version