Acasă Local Medalie de argint adusă în Bănie de un elev craiovean, participant la...

Medalie de argint adusă în Bănie de un elev craiovean, participant la Olimpiada Naţională de Informatică

Informatica nu este doar o disciplină academică, ci și o sursă de inspirație și realizare personală pentru mulți oameni, cu precădere pentru tineri. Pentru Fabian Ştefan Despa, informatica este o pasiune. A descoperit-o încă din clasa IV, a continuat şi acum este unul dintre tinerii care fac performanţă în domeniu, câştigând premii şi medalii la fiecare concurs sau olimpiadă la care merge. Anul acesta a obţinut medalia de argint la Olimpiada Naţională de Informatică.

Fabian Ștefan Despa este elev în clasa a X-a la Colegiul Național “Ștefan Velovan” din Craiova. Încă din ciclul primar şi-a descoperit pasiunea pentru informatică şi participă la concursuri în domeniu. Tot de atunci au început să vină şi premiile. Prin clasa IV-a a început să meargă la cursurile de informatică de la Palatul Copiilor din Craiova. Nu s-a mulţumit doar să frecventeze aceste cursuri, şi-a dorit performanţă. Prin urmare a început să meargă la concursurile şi olimpiadele în domeniu.

„Sunt Fabian-Stefan Despa, elev în clasa a X-a D, Colegiul National Pedagogic „Stefan Velovan” Craiova şi încă de mic mi-a placut să studiez, obţinând, până acum, în toţi anii de studiu, media generală anuala 10. Am îndrăgit în mod deosebit matematica şi informatica, participând la concursuri şi olimpiade la aceste doua materii. În clasa a VI-a, la informatică m-am calificat la Olimpiada Naţională de Informatică din pozitia unu pe judeţ. În ultimii doi ani am obţinut punctaj maxim. Din clasa a VII m-am axat numai pe informatică. Îmi doresc să urmez cursurile unei Facultăţi de Matematică-Informatică, sperând ca în viitor să am o carieră de succes bazată pe Informatică-Programare”, spune Fabian.

După cum acesta spune, performanţele nu au întârziat să apară şi drept urmare la fiecare participare a urcat pe podium. S-a întors acasă cu premii şi medalii. În clasa a IV-a, când a mers la primul lui concurs de informatică, la Satu Mare, a luat menţiune. În anul care a urmat a reuşit performanţa de-a lua medalia de aur şi premiul I. Aşa a crescut şi a ajuns să se numere printre cei mai buni elevi din Craiova, dar şi din ţară la informatică.

Pasiunea pentru informatică a continuat şi în perioada învățământului gimnazial. Fabian Despa a participat în clasa a V-a pentru prima oară la Olimpiada de Informatică, iar la faza națională a obținut medalia de bronz. În clasa a VI-a a ocupat cel mai înalt loc pe podium cu medalia de aur. Din cauza pandemiei a făcut un salt, în ceea ce priveşte concursurile, direct în clasa a VIII-a. A mers la Olimpiada Societăţii pentru Excelenţă şi Performanţă şi a ajuns la etapa naţională, obţinând medalie de argint şi premiul III.


Totodată, Fabian a mai participat şi la cea de-a VII-a ediție a concursului internațional de programare Info(1) Cup, organizat de către Centrul de Excelență Prahova. Este o competiţie însemnată, deoarece se regăsește în calendarul concursurilor internaționale recunoscute de către Ministerul Educației, secțiunea Juniori. Au participat peste 200 de elevi reprezentând atât Echipe Naționale, cât și Centre de Excelență din mai multe ţări. Fabian a obținut la acest concurs internațional medalia de bronz, un rezultat încurajator.

Încă o medalie, încă un pas spre performanţă

Liceean fiind nu şi-a trădat prima pasiune, informatica. Fabian nu a renunţat să se pregătească la Palatul Copiilor, precum și la Centrul de Pregătire pentru Performanță în Informatică(CPPI) din Craiova, susținut de către Syncro Soft. Aici pregătirile le face cu cei mai buni profesori de Informatica din Craiova în frunte cu Marius Nicoli, care prin munca lor au reuşit să dezvolte şi să obţină rezultate de performanţă. Anul trecut, Fabian a obținut o medalie de argint la, olimpiada de informatică de la București. Anul acesta la Olimpiada de Informatică a luat tot medalia de argint, îmbogăţindu-şi palmaresul. Pe bună dreptate, se numără printre primii olimpici naţionali la informatică, adică, face parte din categoria celor mai buni. Este unul dintre elevii cu care Craiova şi şcoala „Ştefan Velovan” se mândresc. Fabian este un elev model, tratează cu seriozitate şcoala şi respectă oamenii care îl formează.

Palmares în perioada liceului

De când este liceean, Fabian are cu ce să se mândrească, multe premii, multe medalii. În clasa a IX a participat la opt competiţii de unde s-a întors cu premii şi medalii:
-Premiul I – Olimpiada naţională de Informatică – Faza Judeţeană- Punctaj maxim;

  • Medalia de Argint – Olimpiada naţională de Informatică – Faza Naţională;
  • Medalia de Bronz – Concursul internaţionalL INFO(1)CUP;
    -Premiul III – Concursul naţional de Informatică „Urmaşii lui Moisl”
  • Premiul II – Concursul Interjudeţean de Programare ,,INFO OLTENIA” – Individual;
  • Premiul II – Concursul Interjudeţean de Programare ,,INFO OLTENIA” – Pe echipe;
  • Premiul I – Concursul Judeţean de Programare „InfoCNFB” – Secţiunea seniori (cls.X-XII) – dintre juniori;
  • Premiul I – Concursul Judeţean de Programare „InfoCNFB” – Secţiunea juniori (cls.V-IX).
    În clasa a X-a a obţinut alte premii:
    -Premiul I – Olimpiada naţională de Informatică – Faza Judeţeană- Punctaj maxim;
  • Medalia de Argint -Olimpiada naţională de Informatică – Faza Naţională;
  • Mentiune – Olimpiada naţională de Informatică – Faza Naţională;
  • Medalia de Bronz – Concursul Internaţional SCHUMEN-Bulgaria;
  • Premiul I – Concursul Judeţean de Programare „InfoCNFB” – Secţiunea seniori (cls.X-XII)
Exit mobile version