Acasă Local Dolj Câinii fără stăpân, miză între Primăria Craiova şi ONG-uri care apără animalele...

Câinii fără stăpân, miză între Primăria Craiova şi ONG-uri care apără animalele abandonate

Războiul pentru câinii fără stăpân continuă în instanţă între Primăria Craiova şi o asociaţie pentru protecţia animalelor.
Procesul vizează scoaterea la licitaţie a Serviciului de gestionare al câinilor fără stăpân şi implicit scoaterea acestuia din cadrul SC Salubritate Craiova SRL , aşa cum prevede legea şi, aşa cum a decis Curtea de Apel Craiova, prin hotararea definitivă şi irevocabila 1482/2021. Este o luptă veche între administraţia locală şi ONG-urile care apără animalele abandonate. Primăria Craiova preferă să aloce acest serviciu propriei societăţi SC Salubritatea Craiova SRL, iar ONG-urile susţin că acest serviciu trebuie scos la licitaţie.


„Ieri, 22 aprilie 2024 Asociaţia Viaţa Animalelor a avut un proces cu Primăria Craiova la Curtea de Apel Craiova. Procesul vizează scoaterea la licitaţie a Serviciului de gestionare al câinilor fără stăpân şi implicit scoaterea acestuia din cadrul SC Salubritate Craiova SRL , aşa cum prevede legea şi, aşa cum a decis Curtea de Apel Craiova, prin hotărârea definitivă şi irevocabilă 1482/2021. Primăria Craiova prin HCL nr.259/2021, art. 2 a atribuit Serviciul de gestionare al câinilor fără stăpân tot la SC Salubritate Craiova SRL, până la organizarea licitaţiei. Doar că Primaria Craiova, a uitat să mai organizeze licitaţia, acesta fiind motivul pentru care, ieri, ne-am aflam din nou la Curtea de Apel Craiova. Văzând că totuşi instanţele ne dau câştig de cauză, printr-un abuz de putere, primăria modifică legea astfel încât să-i poată permite ca Serviciul de gestionare al câinilor fără stăpân să poată fi dat oricărei organizaţii în domeniu.”, spune Aurelia Loacă. Instanţa a amânat ieri cauza la cererea reprezentanţilor ONG-ului.


Trebuie menţionat că, în data de 26.05.2021, Asociaţia „Viaţa Animalelor” a câştigat definitiv procesul cu Primăria Craiova. Curtea de Apel Craiova a admis recursul respectivului ONG şi în acest fel a decis anularea HCL Craiova 525/2019.
Ce prevede această hotărâre de consiliu? Primăria Craiova să înfiinţeze Serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân, în cadrul S.C. Salubritate Craiova S.R.L. Totodată să aprobe Regulamentul de desfășurare a Serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân din municipiul Craiova. Prin aceeaşi hotărâre se menține în gestiune directă Serviciului de gestionare a câinilor fără stapân, de către S.C. Salubritate Craiova S.R.L.
Legea spune că serviciul trebuie înfiinţat la nivelul unităţii administrativ-teritoriale, nu în cadrul unei societăţi comerciale, fie ea şi a primăriei; tot legea spune că gestiunea serviciului trebuie „concesionată“ unei asociaţii de profil, nu încredinţată direct unei societăţi a primăriei.

Primăria Craiova se pregăteşte să delege serviciul de gestionare al câinilor fără stăpân tot Salubrităţii

Între timp, Primăria Craiova mandatează ADI Salubris să concesioneze gestiunea serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân tot SC Salubritate Craiova SRL. Hotărârea se află pe masa de lucru a consilierilor locali şi va intra în dezbatere, în sedinţa din data de 25.04.2024.
Administraţia locală craioveană a întocmit şi un studiu din care reiese că gestiunea directă este varianta optimă.

„Modalitatea de gestiune a serviciilor de utilităţi publice se stabileşte prin hotărâri ale autorităţilor deliberative ale unităţilor administrativ-teritoriale, în bazaunui studiu de oportunitate, în funcţie de natura şi starea serviciului, de necesitatea asigurării celui mai bun raport preţ/calitate, de interesele actuale şi de perspectivă ale unităţilor administrativ-teritoriale, precum şi de mărimea şi complexitatea sistemelor de utilităţi publice. S.C. Salubritate Craiova S.R.L este persoana juridica care are competenţa și capacitatea de a presta servicii în domeniul protecţiei animalelor, are delegat serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân. Întrunește condițiile desfășurării acestei activități”, se spune în raport care însoţeşte proiectul de HCL.

Costuri

Conform aceluiaşi regulament, capturarea unui câine ajunge la suma de 251.98 de lei/câine. Cazarea unui câine care ajunge în adăpostul de la Breasta costă 28,16 lei/câine/zi. Sterilizarea unui câine fără stăpân cazat în adăpost este 210 lei dacă este mascul şi 262,50 de lei, dacă este femelă. Eutanasierea unui câine este de 105 lei, iar un tratament uşor, 42 de lei.

Exit mobile version