Acasă Local Gorj Director din CEO, trimis în judecată de DNA

Director din CEO, trimis în judecată de DNA

Director din CEO, trimis în judecată de DNA
Director din CEO, trimis în judecată de DNA

Directorul adjunct al Sucursalei Electrocentrale Rovinari, din Complexul Energetic Oltenia, Iosif Chircă, a fost trimis în judecată de către Direcția Națională Anticorupție, alături de alte trei persoane.

Potrivit unui comunicat al DNA, este vorba despre 1. o persoană fizică, cercetată în stare de arest preventiv, pentru comiterea a două infracțiuni de dare de mită, o infracțiune de cumpărare de influență și o infracțiune de deturnarea licitațiilor publice; 2. o persoană fizică, cercetată în stare de arest preventiv, pentru comiterea infracțiunilor de dare de mită și trafic de influență, ambele în formă continuată; 3. o persoană fizică pentru comiterea infracțiunii de deturnarea licitațiilor publice, precum și Iosif Chircă, la data faptei director în cadrul Complexul Energetic Oltenia-Sucursala Electrocentrale Rovinari, cercetat sub control judiciar, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită.

Sume uriașe

Conform anchetatorilor, prima persoană trimisă în judecată ar fi dat persoanei fizice de la punctul 2, după caz, în numerar, respectiv prin intermediul unor transferuri bancare justificate prin operațiuni economice simulate, suma totală de 533.375 lei, în legătură cu influența pe care ar fi pretins că ar avea-o asupra conducerii a două societăți cu capital majoritar de sta.

De asemenea, ar fi dat, în mod direct, suma totală de 10.000 de euro inculpatului Ecobescu Adrian Dorin, director al Centralei Termoelectrica București Sud (CET SUD), punct de lucru al SC Electrocentrale București SA (ELCEN), în legătură cu îndeplinirea unui act ce ar fi intrat în îndatoririle sale de serviciu; În contextul inițierii, la data de 07.07.2023, de către o societate comercială cu capital majoritar de stat a unei procedurii de achiziție publică prin licitație deschisă, ar fi realizat în data de 17.08.2023, o înțelegere asupra prețului ofertei cu inculpatul de la punctul 3, în calitate de director sucursală și împuternicit al unei alte societăți comerciale, în scopul de a denatura prețul de adjudecare a contractului de servicii.

Această înțelegere ar fi avut drept consecință atât câștigarea licitației la data de 25.08.2023, în condiții neconcurențiale, de către firma administrată de inculpat, cât și afectarea prețului de adjudecare a contractului, în dauna societății comerciale cu capital majoritar de stat, cu suma de 134.698 lei fără TVA, reprezentând diferența de valoare. Societatea comercială cu capital majoritar de stat s-a constituit parte civilă în cauză.

5.000 de euro pentru directorul CEO

Potrivit DNA, la instigarea unui alt inculpat, în data de 20.12.2023, în județul Gorj, ar fi remis în mod direct suma de 5.000 de euro inculpatului Chircă Iosif, director al Sucursalei Electrocentrale Rovinari, în legătură cu îndeplinirea unui act ce ar intra în îndatoririle sale de serviciu.

Totodată, a doua persoană fizică trimisă în judecată, ar fi promis președintelui Directoratului CEO următoarele: un procent de 15%, respectiv 300.000 euro din valoarea unui contract în valoare de 2.000.000 euro, având obiect servicii de arhivare, care ar fi urmat să fie atribuit în baza unei proceduri de licitație publică fraudată; un procent de 15%, respectiv 120.000 euro din valoarea unui contract în valoare de 800.000 euro având obiect servicii de arhivare, care ar fi urmat să fie atribuit prin achiziție directă, și ar fi dat martorului în legătură cu aceste promisiuni, în 5 tranșe, până la data de 21.01.2024, sumele de 45.000 lei și 12.000 euro.

„În data de 10.05.2023, ar fi pretins de la persoana fizică de la punctul 1 un procent de 3,5% din valoarea facturilor emise de o societate comercială către două societăți cu capital majoritar de stat, lăsându-l pe acesta să creadă că ar avea influență pe lângă conducerea acestora și ar fi primit în numerar, respectiv prin intermediul unor transferuri bancare justificate prin operațiuni economice simulate, suma totală de 533.375 lei”, conform comunicatului.

Măsurile asigurătorii luate de anchetatori

În cauză procurorii au instituit măsuri asiguratorii asupra:

  • unui apartament situat în București, aparținând inculpatului de la punctul 2 pentru garantarea confiscării speciale a sumei de 533.375 lei;
  • sumelor de 45.000 lei și 12.000 euro dată de inculpatul de la punctul 2 și consemnată în conturi bancare deschise de ANABI;
  • sumei de 5.000 euro consemnată de inculpatul Chircă Iosif în conturi bancare deschise de ANABI;

sumei de 134.698 lei consemnată de partea responsabilă civilmente.

Acorduri de recunoaștere a vinovăției

Anterior, pe parcursul urmăririi penale, s-au încheiat cinci acorduri de recunoaștere a vinovăției.

Primul acord a fost cu Adrian Ecobescu, având la data faptei funcția de director al Centralei Termoelectrica București Sud (CET SUD) din cadrul ELCEN pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, fiind aplicată o pedeapsă cu închisoarea de 2 (doi) ani și 8 (opt) luni suspendată sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 3 (trei) ani și 3 (trei) luni.

S-a stabilit prin acord: confiscarea specială a sumei de 10.000 de euro primită cu titlu de mită și consemnată de inculpat în timpul urmăririi penale; cu titlu de pedeapsă complementară – interzicerea pe o perioadă de 4 (patru) ani a exercitării drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția de Director al Centralei Termoelectrica Bucuresti Sud (CET SUD) sau a altor sucursale/puncte de lucru ale SC Electrocentrale Bucuresti SA, în exercitarea căreia a săvârșit infracțiunea de luare de mită.

Au mai încheiat acorduri de recunoașterea vinovăției patru inculpați persoane fizice pentru săvârșirea, după caz a unor infracțiuni de complicitate și/sau instigare la săvârșirea faptelor comise de către inculpații de la punctele 1 și 2, fiind aplicate pedepse cu închisoarea între 1(un) an și 2 (doi) ani, suspendate sub supraveghere pe durata unor termene de supraveghere cuprinse între 2 (doi) și 3 (trei) ani.

Obligați la muncă în folosul comunității

Toți cei cinci inculpați care au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției au fost obligați la prestarea unei munci neremunerate, în folosul comunității, pe perioade de 80-90 zile. Rechizitoriul și acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost transmise Tribunalului București.

„Facem precizarea că finalizarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție. Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”, potrivit Direcției Naționale Anticorupție.

Citeşte şi: Recidivist reţinut pentru că a omorât o femeie şi i-a ascuns trupul pe un teren viran din Petroşani

Exit mobile version