Acasă Local O asociaţie de proprietari cu multe probleme.De ce îi poartă proprietarii sâmbetele...

O asociaţie de proprietari cu multe probleme.De ce îi poartă proprietarii sâmbetele administratorei?

Proprietarii dintr-o asociaţie de proprietari din cartierul craiovean Brazda lui Novac spun că reprezentanţii proprietarilor, dar şi angajaţii de la asociaţie încalcă cele mai elementare reguli după care funcţionează o asociaţie de proprietari. Unii dintre aceştia susţin că asociaţia nu are statut, regulament şi acord de asociere întocmite aşa cum prevede legea în domeniu. Mai mult, ei spun că adunările generale nu se ţin, de convocarea proprietarilor nici discuţie, procesele verbale le scrie administratorul, iar comitetul nu se întruneşte nici măcar o dată pe an. Unul dintre membrii Comitetului Executiv al asociaţiei nu este proprietar, iar altul nu ajunge la sediul asociaţiei cu lunile.

Proprietarii nu plătesc fond de reparaţii şi fond de rulment deşi Legea 196/2018 prevede în mod expres obligativitatea acestora. Contul bancar al asociaţiei nu este folosit şi nu este pus la dispoziţia proprietarilor deoarece este blocat din cauza datoriilor către fostul operator de căldură al oraşului. Banii din încasări se ţin în casierie, iar proprietarilor le este interzis să facă plata în contul asociaţiei. Preşedintele şi comitetul au încheiat contracte pe o perioadă de opt ani deşi cadrul legal spune că alegerea reprezentanţilor nu se poate face pe o perioadă mai mare de patru ani. O altă neregulă semnalizată de către proprietari este aceea că, administratorul şi-ar fi mărit cu de la sine putere salariul, măsura nu a fost aprobată în adunarea generală şi nu a fost adusă la cunoştinţa proprietarilor.


Astfel de nereguli se întâmplă în asociaţia de proprietari 21 Brazda lui Novac. Aceste lipsuri au fost semnalate şi de către inspectorii de la primărie care au venit în control la respectiva asociaţie.

„Adunarea generală nu ştiu cum s-a ţinut. Administratora a scris singură procesul verbal şi a consemnat că i se măreşte salariul şi că sunt proprietarii au fost de acord. Eu sunt în comitet şi nu am ştiut nimic despre această adunare generală. Nu cunosc ce salariu are administratorul, am făcut solicitare scrisă ca să aflu. Îşi crescuse salariul la 3.200 de lei netul. Preşedintele nu ştiu ce face…. Celălalt membru din comitet nu este proprietar. În plus, ne-am trezit cu mărirea cheltuielilor administrative. Pe ce motiv? Nimeni nu ştie. Au venit de la primărie în control şi au găsit tot felul de nereguli şi le-au trasat anumite măsuri. Aceste măsuri nu au fost îndeplinite nici în acest moment. În asociaţie este un haos, nu avem fond de rulment, fond de reparaţii”, explică o proprietară din asociaţia de proprietari 21Brazda lui Novac.

Fără cont bancar şi fără fonduri

Problemele asociaţiei de proprietari 21 Brazda lui Novac vin şi din trecut, când din asociaţie s-au desprins mai multe blocuri şi au format o altă asociaţie, asociaţia 38 IV Brazda lui Novac. Aceasta din urmă nu a preluat şi datoriile, iar proprietarii din asociaţia 21 Brazda lui Novac au rămas cu toate datoriile. Din această cauză asociaţia de proprietari 21 Brazda lui Novac are datorii către fostul furnizor de căldură, SC Termo Craiova SRL şi prin urmare contul blocat. Acesta ar fi şi motivul pentru care proprietarii nu pot plăti dtoriile la întreţinere direct în cont.

„Eu le-am solicitat să afişeze la avizier contul bancar. De ce să mai fac drumul până la asociaţie, plătesc în cont. Au refuzat. Administratora mi-a spus că dacă plătes la bancă nu-mi ia în calcul plata. De ce? Legea asociaţiilor spune clar că banii stau în contul asociaţiei, iar administratorul trebuie să-l afişeze la avizier. Nu îl pun pentru că este blocat pentru că asociaţia are datorii. Când proprietarii plătesc la bancă, banii rămân blocaţi în cont şi sunt luaţi de executor. Tot din acest motiv noi nu avem fond de rulment, fond de reparaţii. Unde să ţină banii? Încasările le ţine în casierie. Numai nereguli. S-a greşit când s-a împărţit asociaţia. Cei care au făcut asociaţia 38IV Brazda lui Novac nu au recunoscut datoriile. Am rămas noi cu toate. S-au judecat şi degeaba. Au mai dat şi bani pe la avocaţi şi acum plătim noi. Le-am cerut celor de la asociaţie să ne spună ce datorii avem, nu ne spun nimic”, spune un alt proprietar din asociaţia 21 Brazda lui Novac.


La fel de nemulţumit este şi un alt proprietar.


„Eu le cer să mă lămurească de ce plătesc atât de mult căldura pe părţile comune. Am centrală, nu mai am conducte în apartament şi plătesc mai mult decât cei rămaşi pe termoficare. Aia care au plecat din asociaţie au fost deştepţi, iar noi am rămas cu datoriile. Cei de la asociaţie nu fac nimic, administratora comandă. Uitaţivă la avizier! O listă de plată şi atât, nu este cont, nu sunt explicaţii. Nu ştim nimic din ce se întâmplă la asociaţie, nu suntem anunţaţi când sunt adunările, că e pandemie. Pandemia a trecut de mult sunt obligaţi să ţină adunările şi transmită proprietarilor informaţiile necesare, nu să-şi mărească pe ascuns salariile şi să scrie administratorul în registru”, spune un alt proprietar.

„Ce sens are să întrunesc comitetul dacă nu sunt probleme”?

Administratorul asociaţiei de proprietari încearcă să răspundă acestor nemulţumiri.


„Eu când am venit aici, în 2011 erau datorii către Termo. Doamna care a făcut sesizarea lucra la Sindicatul LIber şi avea contract cu asociaţia şi se obliga să rezolve problema cu scindarea asociaţiei. Nu au făcut nimic. Am încercat noi să rezolvăm această despărţire frauduloasă. Facturile veneau la noi şi eram încărcaţi cu toate datoriile. Am avut probleme şi cu Compania de Apă şi Termo. Am mers în instanţă, am câştigat la Judecătorie, ei au mers la Tribunal, unde am primit o hotărâre de tot râsul prin care ni se spune că primăria trebuie să rezolve această scindare. Noi am rămas cu tot în spate, cu datorii. Acum avem contul blocat de aceea nu a fost afişat. Când afişăm, oamenii vor plăti la bancă şi nu mai avem bani să ne plătim facturi. Avem acolo 600 de milioane acolo blocaţi. Cei de la primărie ne-au spus să afişăm contul, dar le-am spus că voi face asta când rezolvăm problema cu datoria. Legat de membru comitetului care nu este proprietar va fi schimbat în Adunarea generală. Preşedintele nu mai vrea să rămână, iar celălalt membru nu a mai trecut pe aici. Legat de salariu, într-adevăr a fost o greşeală, dar am revenit la salariul pe care îl aveam înainte. Vom discuta din nou în Adunare”, explică administratora asociaţiei.


La rândul său, preşedintele asociaţiei de proprietari are o interpretare personală în legătură cu şedinţele comitetului executiv:

„Nici preşedintele, nici comitetul nu sunt remuneraţi. Ce sens are să întrunesc comitetul dacă nu sunt probleme, totul merge şnur. Şedinţele de comitet se pot ţine online. Eu nu sunt remunerat, dar cine face scandal vrea bani, dar nu face nimic”, spune preşedintele asociaţiie de propreitari 21 Brazda lui Novac.


Control de la primărie

Nemulţumirile proprietarilor se regăsesc în mare parte şi în procesul-verbal(Proces-verbal de control nr.362504/20.10.2023) întocmit de inspectorii primăriei care au luat la puricat activitatea asociaţiei. Aceştia le-au trasat reprezentanţilor asociaţiei o serie de măsuri care ar fi trebuit să fie rezolvate până la data de 30.11.2023. Unele dintre el nu au fost soluţionate nici la acest moment, cum ar fi afişarea contului, şedinţele comitetului, strângerea fondului de reparaţii şi rulment.

Exit mobile version