Acasă Local Primăria Craiova dă lovitura de grație culturii craiovene

Primăria Craiova dă lovitura de grație culturii craiovene

Foto/sursa Facebook

Zi decisivă azi pentru două instituții de cultură din Bănie. Primăria Craiova a luat decizia ca după 70 de ani de existență Corul Academic al Filarmonicii Oltenia să fie desființat pe motiv că „este de notorietate faptul că activitatea acestei structuri este una conexă și complementară, nu de sine stătătoare, care să aducă beneficii în spectacolele organizate, ceea ce nu justifică, din punct de vedere al eficienței, eficacității, economicității, oportunitatea menținerii sale”. Replica îi aparține unui consilier local pus să scoată castanele din foc. Cutremur de austeritate este și într-o altă instituție de cultură, respectiv Ansamblul Maria Tănase. Începând cu data de 31.12.2023, acesta va fi înghițit împreună cu casa Traian Demetrescu de către Teatrul Colibri, lucru ce o să ducă la numeroase concedieri, mai precis, dansatorii ansamblului vor fi concediați. În urma acestei decizii, Niculina Stoican a demisionat din funcția de manager.

Cele două decizii au declanșat un adevărat cutremur în lumea culturală din Craiova, revoltă în rândul melomanilor și chiar în rândul craiovenilor de rând. Dar să începem cu începutul. Primăria Craiova a început o reorganizare a unităților pe care le are în subordine în sensul punerii în aplicare a prevederilor Legii nr. 296/2023 care reglementează unele măsuri fiscal-bugetare pentru a consolida sustenabilitatea financiară a României pe termen lung. Și unde s-a gândit primăria să ia măsuri de austeritate? La capitolul cultură, în cazul Filarmonicii suprimă Compartimentul cor.

Corala Filarmonicii ar putea fi desființată luni, în urma unei hotărâri din CL

La Ansamblul Folcloric Maria Tănase dispar peste 20 dintre angajați, plus că ansamblul va fi comasat cu Casa Traian Demetrescu și teatrul Colibri. „Explozia” s-a produs la sfârșitul săptămânii trecute, când proiectele hotărârilor de Consiliu Local au fost afișate pe site-ul primăriei și au fost discutate în comisii. Atunci s-a aflat că de la Filarmonică dispare Corala, iar din cadrul Ansamblului este vizat corpul de dansatori. Filarmonica Oltenia are 195 de angajați, aceasta a transmis spre aprobare CL organigrama și statutul de funcții pentru 193 de posturi. Totuși, la inițiativa unui consilier local, Ionuț Pîrvulescu, Corala Academică este ghilotinată, după 70 de ani de existență. Aceasta este considerată un simplu accesoriu.

Într-un apel către Primăria Craiova, sindicatul Filarmonicii și-a exprimat uimirea și profundul regret la aflarea „neadevărurilor” din amendamentul consilierului Ionuț Pârvulescu.

„Vă rugăm să nu țineți cont de respectivele amendamente, fără a vă lega numele de distrugerea unui simbol al orașului nostru consolidat în zeci de ani și cu aportul uriaș al Maestrului Alexandru Racu, salvând astfel atât Corala Academică a Filarmonicii Oltenia, cât și rușinea națională și internațională ce s-ar abate asupra orașului nostru la aflarea acestei catastrofe, cât și lungile procese în instanță ce vor decurge dintr-un astfel de demers”.

Concert de excepție

Vineri seara, Corala Filarmonicii și Orchestra Simfonică ale Filarmonicii Oltenia, sub bagheta reputatului dirijor Nicolae Moldoveanu au interpretat magistral, vineri seara, „ORATORIUL de CRĂCIUN” de Johann Sebastian Bach. Publicul a aplaudat frenetic în semn de susținere. La finalul momentului artistic, dirijorul român, care locuiește în Elveția, a ținut să facă anumite precizări foarte dure legate de implicarea politicului în instituția de cultură și dorința Consiliului Local Craiova de a desființa corul Filarmonicii. Acesta l-a catalogat pe consilierul care a propus desființarea corului drept „grădinar“, care nu are nici cea mai mică legătură cu muzica de la Filarmonică.

„La noi, în Elevția, avem o cu totul altă politică față de cea din România. Sper foarte mult ca acest sughiț politic care s-a întâmplat și care ne-a lua prin surprindere, trebuie să mărturisesc, să treacă. N-am crezut că s-a ajuns atât de departe încât de luni să nu mai existe contract pentru minunații noștri membrii ai corului. O persoană care nu are nimic de-a face cu muzica și este complet în afara acestei profesii….cred că taie iarbă, e grădinar, își permite cu o nerușinare extremă să comenteze și să aducă argumente împotriva unui ansamblu coral. O asemenea persoană nu cred că ar trebui să facă parte dintr-un consiliu politic”, a spus Nicolae Moldoveanu.

Lăsați-mă să cânt!

Corala Academică s-a bucurat de susținere și la spectacolul susținut la Târgul de Crăciun Craiova. În centrul orașului, craiovenii au venit și și-au arătat susținerea pentru Corala Academică. S-au mobilizat apoi online, semnând petiția de susținere a corului. Pe campaniamea.declic.ro a fost inițiată petiția Salvați Cultura. Salvați Corala Academică a Filarmonicii Oltenia-Craiova, care până duminică dimineața a adunat peste 8.000 de semnături.

Din partea Primăriei Craiova, în ciuda presiunilor, nu a venit nici un răspuns. Într-un final, primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu s-a răzgândit și a promis că luni, înainte de ședința de Consiliu Local va merge să vorbească cu angajații de la Filarmonică.

Cu batista pe țambal

Vestea că Ansamblul Maria Tanase va fi înghițit de Teatrul Colibri și în jur de 23 de persoane vor rămâne fără locuri de muncă este o altă lovitură pentru viața culturală a Craiovei. Managerul ansamblului, Niculina Stoican și-a dat demisia vădit nemulțumită de această măsură. Conform organigramei, Ansamblul Maria Tănase are, în prezent, un număr de 61 de posturi. Prin această hotărâre se dorește o reducere de 30% a costurilor, însemnând concedierea unora dintre angajații ansamblului.

Cea mai afectată de disponibilizările decise este secția dansatorilor.

„În jur de 23 de persoane vor rămâne fără locuri de muncă. Șase cupluri suntem familii, ne-am cunoscut pe ringul de dans, ne-am petrecut tinerețea în această instituție… De aici încolo, vom vedea ce se va întâmpla.Toată tinerețea mi-am dăruit-o acestei meserii, dansul popular. Am fost în cele trei comisii, n-au stat de vorbă cu nimeni, au trecut așa… ca vântul pe la urechi.”, a declarat pentru mass-media Radu Adrian, reprezentantul dansatorilor Ansamblului Maria Tănase.

Ansamblul Folcloric Maria Tănase

Penru susținerea Ansamblului s-au strâns aproape 9.000 de semnături. Atât a adunat petiția „Salvați Ansamblul Folcloric Maria Tanase din Craiova”.

Ulterior, a fost inițiată și o campanie de strângere de semnături pentru susținerea tuturor celor patru instituții vizate de reorganizare – Salvati Cultura: Filarmonica Oltenia, Traian Demetrescu, Ansamblul Maria Tanase, Teatrul Colibri. În concluzie, decizia este în mâna consilierilor locali, dar mai ales a primăriei care și-a arătat hotârârea de-a suprima parte din cultura craioveană, când a venit cu aceste decizii.

Exit mobile version