Acasă Local Dolj Cine face linia de producție a brichetelor din resturi vegetale a RAADPFL...

Cine face linia de producție a brichetelor din resturi vegetale a RAADPFL Craiova

RAADPFL Craiova vrea să transforme resturile vegetale în brichete pentru foc
RAADPFL Craiova vrea să transforme resturile vegetale în brichete pentru foc

Este deja o certitudine – Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova va avea o linie proprie de producție brichete pentru foc, care vor fi realizate din resturi vegetale de care regia nu duce lipsă deloc.

Cu câteva zile în urmă, RAADPFL Craiova a desemnat firma câștigătoare care să se ocupe de tot ceea ce ține montajul și punerea în funcțiune a liniei de producție brichete, care vor rezulta din resturi vegetale. Regia scosese la licitație acest contract în luna septembrie, iar acum are și numele firmei cu care va colabora. Ce-i drept, nu a avut prea mult de muncă pentru evaluări, fiindcă o singură firmă și-a depus oferta. Este vorba despre firma bucureșteană WOOD EXPERT INDUSTRY. Suma totală estimată inițial de regia craioveană s-a ridicat la 2.055.000 de lei, fără TVA. Însă, firma ofertantă a scăzut puțin suma și s-a oferit să ducă la bun sfârșit proiectul pentru suma de 2.050.000 de lei, fără TVA, deci cu 5.000 de lei mai puțin decât prețul inițial.

De ce a vrut RAADPFL să producă brichete

Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ a motivat decizia de a avea o linie de producție brichete prin faptul că din activitățile lor de peste an rezultă o cantitate foarte mare de resturi vegetale. „Având în vedere că resturile vegetale colectate de către unitatea noastră de pe domeniul public, în lunile de primăvară, vară și toamnă sunt foarte mari din punct de vedere cantitativ, se dorește valorificare acestora prin obinerea de brichete, fapt ce va conduce la o dezvoltare economică a regiei“, a specificat regia.

Un alt motiv pentru care RAADPFL s-a gândit la producția de brichete este acela că din primăvara lui 2022, prin OUG 92/2021 s-a interzis îngroparea resturilor de orice fel sau incendierea lor. Așa că regia s-a văzut nevoită să plătească Iridex-ului preluarea și depozitarea resturilor vegetale rezultate din diversele activități de pe domeniul public al Craiovei. Pentru preluarea unei singure tone de resturi vegetale, operatorul de salubritate din oraș încasează 165 de lei, fără TVA, iar din activitățile RAADPFL rezultă chiar și peste 25 de tone de resturi vegetale zilnic, în perioadele aglomerate ale anului. Prin intermediul liniei de producție, regia ar trebui să facă economii anuale semnificative, dacă lucrurile vor funcționa așa cum au fost gândite.

Ce condiții trebuie să îndeplinească firma câștigătoare

Însă, va dura destul de mult timp până ce va începe să producă efectiv brichetele. Contractul impus de RAADPFL Craiova stipulează un termen destul de lung până la momentul la care ar trebui să fie pusă în funcțiune linia de producție. Este vorba de 15 luni de la semnarea contractului. Așadar, abia în luna martie 2025 RAADFL ar putea începe să producă brichete pentru foc. Și plata va fi făcută de regie în două tranșe. Inițial va achita 15% din suma totală, în avans, la momentul semnării contractului. Restul de 85% din sumă va fi achitată în momentul în care firma ofertantă va emite o notificare prin care își ia angajamentul ca în termen de 90 de zile de la emiterea acesteia să livreze și să pună în funcțiune întreaga instalație de producere a brichetelor.

Potrivit caietului de sarcini, RAADPFL a specificat că întregul sistem de producție a brichetelor trebuie montat și pus în funcțiune de firma care a câștigat contractul. Însă, pe lângă acest aspect, firma trebuie să și pregătescă angajații RAADPFL pentru a ști să folosească întreg sistemul. Condiția este ca minimum doi angajați din cadrul regiei să fie instruiți. De asemnea, în prețul final intră și transportul întregului echipament, iar garanția pentru acesta trebuie să fie de 24 de luni de la punerea în funcțiune.

Important de menționat este faptul că întreaga investiție a RAADPFL Craiova pentru acest proiect va fi făcută din bani proveniți dintr-un credit bancar, fiindcă fondurile proprii nu au fost suficiente. Așadar, mai întâi regia va trebui să înapoieze banii împrumutați, abia apoi putând vorbi despre profit de pe urma liniei de producție a brichetelor pentru foc.

Citește și: Magazinul Autentic Românesc din Piaţa Chiriac a eşuat. Primăria Craiova îl dă în chirie

Exit mobile version