Acasă Local Contre pentru târgul second-hand din Craiova. Ce aleg comercianţii

Contre pentru târgul second-hand din Craiova. Ce aleg comercianţii

Mutarea Târgului de săptămână din Craiova naşte dispute în rândul minorităţilor care comercializează aici haine vechi, încălţăminte şi alte produse. Comercianţii de etnie romă s-au împărţit în două tabere după cum „le cântă” liderii lor. Unul îi vrea mutaţi împreună cu comercianţii de legume şi fructe în Târgul de la Făcăi. Altul îi vrea în Craiova, într-un spaţiu nou amenajat, tot pe strada Râului.


„Locaţia va fi tot în Făcăi, dar în perioada sărbătorilor vor rămâne în locaţia actuală. Cel care a declarat nu este al nostru, este…. A luat şi el o locaţia de 800-900 de mp, dar nu are nimic. Toţi comercianţii vor merge la Făcăi, dar nu vreau să-i schimb acum, că SC Pieţe şi Târguri îi lasă aici până după sărbători. Cu siguranţă ei se vor muta după data de 1 ianuarie 2024. Acolo unde am făcut noi am făcut pentru toţi şi pentru români şi pentru minorităţi. Acolo se vor muta şi comercianţii de legume şi fructe. Nu se duce nimeni acolo,pe Râului. Sunt nişte minciuni ca să dezinformeze oamenii. Ei vor pleca toţi la Făcăi, o să vedeţi” a declarat Romeo Tiberiade, președinte al Partidei Romilor Pro Europa, sucursala Dolj.

O posibilă locație a târgului de second-hand

Rămâne târgul de second-hand în Craiova?

Într-adevăr, ieri pe terenul de pe strada Râului, utilajele şi muncitorii lucrau de zor. Noua locaţie este în imediata vecinătate a societăţii AVI. Are o întindere de peste 7.000 mp, două intrări, este îngrădită cu gard din beton.


„Noi am găsit o locaţie tot în Craiova, pe strada Râului, aproape de actualul târg. Toţi oamenii de etnie care vor să vină sunt primiţi. Şi eu dacă aş fi comercian, nu m-aş duce la o distanţă atât de mare de oraş, aici se ajunge uşor cu maşina, dar şi cu autobuzul. Oamenii dacă vor să vină aici, nu vin pentru mine, vin pentru binele lor. Sunt foarte multe voci care spun că nu este bine să se ducă tocmai la Făcăi. Eu nu fac propagandă politică. Este binele lor dacă rămân în oraş. Eu nu iau taxă anticipată. Omul plăteşte locul şi atât. Foarte mulţi comercianţi din târgul de second vor veni aici. Avem condiţii, urmează să definitivăm totul până la sfârşitul anului. Dacă îi mai tolerează acolo cei de la Pieţe şi Târguri cu siguranţă, acum în prag de sărăbători, ei vor sta acolo. Mulţi comercianţi de second hand vor veni în această nouă locaţie. Pentru interesul lor vor venii în această locaţie care este în oraş, este mai aproape. Eu, de exemplu, am luat un taxi din Faţa Luncii până în târg, am ajuns repede şi am plătit drumul ieftin. Până la Făcăi costurile şi timpul se dublează. În noua locaţie sunt avantajaţi şi comercianţii şi cumpărătorii”, a spus Bogdan Florin Dumitru liderul Asociației pentru integrarea socială a minorităților.

Spațiu destinat târgului second-hand

Pieţe şi Târguri îşi ia mâna de pe comercianţi

Este cunoscut faptul că SC Pieţe şi Târguri Craiova trage oblonul, iar locaţia revine administratorului iniţial, respectiv SC RAT Craiova. Comercianţi care vând produse nealimentare, adică haine şi încălţăminte second-hand şi comercianţi care vând produse alimentare, respectiv legume, fructe sunt programaţi să se mute într-o altă locaţie, respectiv Târgul de la Făcăi. Locaţia nu a fost găsită de către SRL-ul primărie ci de către unii reprezentanţi ai romilor.

„Comercianţii vor merge la Făcăi. Oamenii sunt de acord să se mute acolo târgul second-hand. Locurile din târgul de la Făcăi sunt gratuit. Ei vor plăti o taxă de 100 de lei, aşa cum plătesc şi acum. Iniţial, Pieţele ne-au informat că târgul se va închide pe 15 octombrie, apoi am mai obţinut o prelungire până la 1 decembrie. Zona unde vor fi amplasaţi comercianţii de haine şi încălţăminte second, ţine de Podari. Comercianţii pot să-şi amenajeze pe spaţiul închiriat o construcţie conform normelor acceptate de autorităţi. Repet chiar dacă este un teren privat, taxa va fi exact ca şi aici, 100 de lei. Ei nu vor plăti în funcţie de câşig sau alte criterii. Târgul va avea locuri pentru comercianţii care vin zi de zi, pentru cei care vin doar sâmbăta şi duminica. Pensionarii vor avea locurile lor asigurate, ca să nu mai fie deranjaţi de alţi comercianţi. S-au căutat soluţii, dar nu s-a găsit un loc atât de mare, unde să intre şi comercianţii de second şi cei de legume şi fructe. Este o soluţie de criză, dar până la urmă comercianţii de produse second vor avea un loc asigurat, unde să câştige un bănuţ”, spunea luna trecută Romeo Tiberiade, şeful Partidei Romilor Pro-Europa, filiala Dolj.


Iniţial, s-a spus că Târgul Municipal se va închide la data de 15 octombrie 2023, apoi comercianţii second-hand, cât şi cei de legume şi fructe au fost toleraţi până în luna decembrie. Acum zvonurile sunt că vor rămâne în această locaţie până la sfârşitul anului. Ulterior, fiecare comercian este liber să aleagă locaţia în care îşi va desfăşura activitatea

Exit mobile version