Acasă Local Prima asociație de proprietari din Craiova obține reducerea impozitului cu 50%

Prima asociație de proprietari din Craiova obține reducerea impozitului cu 50%

Blocuri renovate

Primele blocuri care vor beneficia în 2024 de reducerea impozitului sunt din cartierul craiovean Valea Roșie. Reprezentanții asociației de proprietari au depus deja documentele necesare reducerii cu 50% a impozitului pe o perioadă de trei ani. Aceasta după ce au zugrăvit fațadele.

Este cunoscut faptul că Primăria Craiova a aprobat o reducerea cu 50 % a impozitului pe clădirile rezidențiale, pe o perioadă de 3 (trei) ani consecutivi, pentru acei proprietari care aleg să-și refacă fațadele. Iniţial, dacă ne aducem aminte, craiovenii au fost anunţaţi în vara anului 2021 că trebuie să zugrăvească şi să întreţină faţadele blocurilor. Notificările au venit de la Poliţia Locală. Au urmat amenzile pentru că asociațiile nu s-au conformat și ulterior s-au războit cu Poliția Locală în instanță. Până la urmă, foarte puține asociații de proprietari s-au apucat să refacă fațadele blocurilor, să dea cu var. La îneputul acestui an, reprezentanții Primăriie Craiova spuneau că doar un număr de 90 de asociaţii de proprietari au cerut primăriei asistenţă în vederea reabilitării. Numărul este unul foarte mic pentru că în Craiova sunt peste 450 de asociaţii de proprietari.

Au zugrăvit fațadele, au reducere la impozit

Unele dintre primele blocuri din Craiova care au zugrăvit fațadele blocurilor, au făcut recepția și au depus la Direcția de Impozite și Taxe documentele necesare scăderii impozitului cu 50% sunt din Asociația de proprietari 3 Valea Roșie. Președinta asociației Maria Stan explică cum a procedat:

“Inițial, au venit cei de la Poliția Locală să-mi dea avertisment. Eu am scos agenda și le-am arătat că deja am făcut măsurătorile, că am căutat firme pentru a demara lucrările de refacere a fațadelor. Am depus și prin PNRR, dar au pus mai multe condiții și până la urmă nu ne-au aprobat. Prin urmare, am demarat procedura de refacere a fațadelor. Am căutat firme și am ales cel mai mic preț. Am găsit o firmă cu alpiniști pentru că dacă alegeam o firmă cu schelă costurile ar fi fost mult mai mari. Două dintre cele trei blocuri sunt turn, este mai greu cu schelă. La început, acum patru – cinci ani, când intenționam să fac fațada mi-au cerut pentru un bloc turn 60.000-70.000 de lei. Acum am dat peste 100 de milioane de lei, pentru că materialele s-au scumpit, plus mâna de lucru. Pe metru pătrat am dat 44 de lei. Au fost și alte oferte, 75 de lei/mp, alții au avut și 100 de lei/mp. Am negociat și am obținut 44 de lei/mp. Lucrările au durat un an de zile, dar repet, am două blocuri turn“, a spus președinta asociației de proprietari nr.3 Valea Roșie, Maria Stan.

Reducere 50% la impozit

Aceasta a mai spus că pentru început a cerut acordul primăriei cu privire la nuanța pe care urma să o folosească la zugrăvitul fațadelor. În cele din urmă a reușit să zugrăvească fațada a trei blocuri. Greul a venit la final când a fost nevoie să adune toată documentația necesară pentru DIT. „Am depus pentru fiecare apartament în parte documentația cerută de la impozite. La final am făcut recepția lucrărilor. Au venit și cei de la Poliția Locală. Prin urmare, din 2024 proprietarii din blocurile ale căror fațade au fost refăcute vor beneficia de o scutire de 50% la impozit. Cred că suntem prima asociație care obține acest lucru. Și cei de la DIT mi-au spus că nu a mai depus nicio asociație documentele pentru scutire de impozit. Am luptat mult pentru această realizare, dar am făcut-o pentru binele proprietarilor. Mie așa îmi place să am totul în ordine”, a mai spus Maria Stan, președinta asociației de proprietari.

Documentele se depun până la data de 25 ale lunii la Direcţia de Impozite şi Taxe. Reducerea cu 50% a impozitului pe clădirile a căror fațadă a fost zugrăvită se acordă începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care proprietarul depune actele doveditoare emise până la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior. Acestea trebuie depuse la DIT până la 31 martie. Aici vor obţine reducerea cu 50% a impozitului pentru o perioadă de trei ani.

Exit mobile version