Acasă Local Dolj Când va circula tramvaiul până la Ford?

Când va circula tramvaiul până la Ford?

Miercuri încă se făceau lucrări la calea de rularea a tramvaiului care duce la Ford
Miercuri încă se făceau lucrări la calea de rularea a tramvaiului care duce la Ford

Lucrările la calea de rulare a tramvaiului din zona Ford Otosan, care au durat mult mai mult decât promisese primăria, au creat multe neplăceri miilor de muncitori din cadrul fabricii. Circulaţia tramvaiului până la poarta Ford ar uşura destul de mult traficul. În plus, zona respectivă s-a dezvoltat foarte mult din punct de vedere imobiliar, iar mulţi oameni şi-au cumpărat locuinţe. Pentru aceştia, circulaţia tramvaiului până la Ford este extrem de important. Primarul a anunţat că pe 2 septembrie au început probele cu tramvaiul în zona Ford. Însă, nu a anunţat şi când va fi gata recepţia lucrării, fără de care tramvaiul nu va putea circula.

Muncitorii de la Ford au avut parte de trafic infernal

A fost o perioadă de foc, în acest an, pentru traficul din zona fabricii Ford, acolo unde ajung, în fiecare zi, mii de muncitori. Două şantiere care s-au suprapus le-au dat peste cap activitatea şi le-au întins nervii la maximum. Aceştia rămâneau blocaţi în trafic în fiecare zi când mergeau spre fabrică sau plecau de la serviciu. Greşeala iniţială a fost aceea că lucrările de construire a unei rețele de canalizare pluvială, realizate de CAO, au fost începute exact în timpul în care fabrica Ford Otosan se afla într-o perioadă de maximă producţie.

Peste noapte, când CAO a început săpăturile, tot traficul din acea zonă a devenit infernal. Coşmarul a durat aproximativ o lună. În acest timp, muncitorilor de la Ford li s-a modificat programul şi au început cu o oră mai devreme. După ce a fost introdusă conducta de canalizare, a apărut o altă problemă. Asfaltul s-a lăsat pe segmentul pe care se făcuseră săpături păentru introducerea conductei, din cauză că pământul de sub asfalt nu se tasase foarte bine. De curând s-a turnat încă un strat de asfalt, iar acum se circulă bine în zona fabricii – de la sensul giratoriu până la Arabesque.

Câna va circula tramvaiul până la Ford?

Acum a rămas problema lipsei de circulaţie a tramvaiului până la fabrica Ford Otosan. Deşi primăria a promis, în luna mai a anului trecut, că până în decembrie 2022 totul va fi pus la punct la linia de rulare a tramvaiului, suntem deja în luna septembrie a anului 2023, iar lucrarea, pe care o face asocierea de firme Mari-Vila Com SRL Bucureşti – Metalcolect Prod SRL Târgu Jiu, nu a fost dată în folosinţă nici până acum.

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a scris pe pagina sa de Facebook, pe 2 septembrie, că au început probele cu tramvaiul în zona fabricii. „Am început probele cu tramvaiul pe tronsonul de linie de la Ford, care tocmai a fost finalizat de constructor, pentru a verifica dacă s-au respectat toate cerințele din caietul de sarcini. Urmează să se facă recepția, iar tramvaiul să înceapă să circule și în această zonă industrială, demontarea organizării de șantier și mici retușuri la gazonul din bucla de întoarcere“, a scris Olguţa Vasilescu.

RAT spune că totul a decurs bine

La rândul său, directorul RAT Craiova, Marcel Tănăsescu, a declarat pentru GdS că probele au avut rezultate bune. „Am făcut probele cu tramvaiul, a fost totul în regulă. Nu am întâmpinat probleme. Acum au loc etapele premergătoare încheierii recepţiei. Noi am verificat partea de infrastructură pentru tramvai – dacă se încadrează şi cum se încadrează tramvaiul pe acea zonă. Despre celelalte aspecte din caietul de sarcini nu aş şti să vă spun, nu ţin de noi. Pe noi ne interesează doar calea de rulare şi firul de contact. Data de finalizare a recepţiei nu o cunoaştem. A rămas stabilit să fim anunţaţi cu câteva zile înainte să fie gata recepţia pentru a ne pregăti să punem în mişcare tramvaiele“, a spus Marcel Tănăsescu.

Am întrebat mai departe la primărie când va fi gata recepţia. „Comisia de recepţie a început deja treaba, însă sunt câteva etape de îndeplinit. Este nevoie atât de verificarea minuţioasă a documentelor, cât şi de verificarea fizică a lucrărilor. Acestea sunt finalizate, dar comisia va verifica dacă totul este în regulă sau dacă ar mai fi ceva de făcut. Estimăm că în aproximativ o lună va fi făcută recepţia lucrării. Apoi tramvaiul va putea circula până în zona Ford“, ne-au transmis reprezentanţii primăriei.

Pe teren pare că ar mai fi ceva de lucru

Am mers ieri pe segmentul căii de rulare a tramvaiului, acolo unde s-au făcut lucrări. Contrar celor spuse de primărie, că lucrările au fost finalizate, în zona Arabesque încă se făceau anumite lucrări. Nu trebuie să fii specialist pentru a-ţi da seama că acolo mai este ceva de lucru. Aşadar, primăria spune că a început recepţia lucrării, însă pe teren încă se mai lucrează. Cel mai probabil, fimele care s-au ocupat de acest proiect mai au ceva de recuperat până ce comisia de recepţie va ajunge pe teren. Oricum ar fi, cert este că municipalitatea promite că până la finalul lunii octombrie se va putea circula cu tramvaiul până la Ford. Însă, trebuie să ţinem cont de faptul că promisiunile nu sunt întotdeauna valabile, fiindcă numai în cazul acestei lucrări au mai fost două promisiuni din partea primăriei cu privire la finalizarea lucrării.

Exit mobile version