Acasă Local Dolj Petiţie pentru stoparea tăierii arborilor de pe H. Coandă:”Nu înlocuiţi arborii cu...

Petiţie pentru stoparea tăierii arborilor de pe H. Coandă:”Nu înlocuiţi arborii cu asfalt şi noxe!”

Sursa foto: Facebook

O petiţie iniţiată marţi a adunat în mai puţin de 24 de ore 600 de semnături de la craioveni care îi cer primarului Craiovei să stopeze proiectul de lărgire a străzii Henri Coandă prin tăierea arborilor. „Nu înlocuiţi arborii cu asfalt şi noxe, frumosul cu urâtul” este mesajul campaniei de strângere de semnături împotriva acţiunii autorităţilor locale de a renunţa la arbori, într-un oraş din ce în ce mai sărac în spaţii verzi.

61 de arbori vor dispărea de pe strada Henri Coandă

„Noi, semnatarii acestei petiții, vă solicităm să nu fie tăiați arborii maturi de pe strada HENRI COANDĂ, strada tradițională de case, arbori care îi conferă o identitate aparte”, se arată în textul petiţiei, care poate fi accesată aici: https://campaniamea.declic.ro/petitions/nu-inlocuiti-arborii-cu-asfalt-si-noxe-frumosul-cu-uratul-pe-strada-henri-coanda-craiova.

Conform acordului APM Dolj, problema semnalată este „un aspect căruia i-a fost acordată o importanță deosebită”.
Este vorba despre 61 de arbori pe ambele sensuri ale străzii, care trebuie să fie îndepărtați (cei compromiși) sau relocați (cei viabili) pentru lăţirea străzii, în cadrul lucrărilor de străpungere a străzii Traian Lalescu spre intersecţia cu Calea Bucureşti.

Cei 33 de arbori, consideraţi bătrâni şi periculoşi

Pentru decizia tăierii arborilor s-a efectuat un studiu de specialitate prezentat în „Raportul privind situația arborilor din str. Henri Coandă, Craiova”, se arată în aviz.
Arborii consideraţi compromişi şi propuşi pentru tăiere sunt 33. Alţi 17 pot fi relocaţi, iar alţi 11 nu pot fi scoşi şi relocaţi decât cu balot.

Conform raportului, arborii care urmează să fie tăiaţi sunt consideraţi „prea bătrâni, cu vârste peste 40 ani, au foarte multe defecte de trunchi și chiar de rădăcină şi sunt aplecați către stradă, cu pericol de prăbușire”. O altă constatare este cea privind coroanele acestora, care „ajung și se împletesc cu firele de curent electric și cablurile TV, și de foarte multe ori, crengile rup aceste fire, provocând deranjamente”.

Avizul de mediu specifică şi că în ultimii ani au fost 2 incidente cu copaci prăbușiți pe strada Henri Coandă, care au produs avarii însemnate.

„Oraşul este făcut pentru oameni, nu pentru maşini”

În petiţia semnată deja de sute de craioveni, aceştia reclamă că proiectul distruge spaţiul verde, reduce spaţiul dedicat pietonilor şi urâţeşte oraşul.

Cetăţenii sunt de părere că, în urma lărgirii străzii, se „va diminua drastic suprafața pe care se pot deplasa pietonii, cu consecințe majore negative asupra siguranței lor, indiferent că este vorba de locuitori ai străzii sau alți cetățeni ai orașului, în zonă existând și unități de învățământ”. De asemenea, consideră că impactul asupra mediului este „catastrofal”, „într-o lume care se încălzește”, cu temperaturi de peste 40 de grade la umbră. Aceştia cer „să nu înlocuim frumosul cu urâtul și aerul curat cu noxele. Până la urmă, orașul este făcut pentru oameni, nu pentru mașini”.

„În Craiova, nu se ţine cont de nimic, decât de eventualele interese imobiliare. Toată omenirea se luptă cu încălzirea globală și încearcă sa facă ceva, dar la Craiova punem asfalt peste tot”, ne-a scris o craioveancă supărată pe autorităţi din cauza proiectului.

Reprezentanţii Primăriei spun că a fost timp suficient pentru ca locuitorii să formuleze amendamente

La solicitarea unui punct de vedere, reprezentanţii Primăriei au transmis că instituţia a solicitat și obținut avizul de mediu pentru acest proiect, iar investiția a fost „afectată de numeroase modificări ale Agenției de Mediu”. Conform primăriei, în urma solicitărilor făcute chiar de către locuitorii din zonă, APM Dolj a dispus modificarea proiectului inițial. „Aproape un an și jumătate a durat procedura de avizare din partea Agenției de Mediu, timp suficient pentru a formula amendamente de către cei interesați”, au precizat reprezentanţii primăriei.

Referitori la arborii de pe strada Henri Coandă, aceasta a spus că majoritatea acestora vor fi relocați şi doar o parte vor fi tăiați. Deşi, conform avizului, majoritatea vor fi, de fapt, tăiaţi – 33 din 61.
Primăria mai spune că „spațiul verde va fi complet refăcut la finalul proiectului. Acesta nu va dispărea, ci va fi reconfigurat”.

Unde vor fi relocaţi arborii

În timp ce mai mult din jumătate din arbori vor fi complet înlăturaţi (33), ceilalţi 28 vor ajunge în Parcul Tineretului şi Parcul Hanul Craioviţa.

Gardul viu, plantat pe toată lungimea străzii, nu mai poate fi folosit după scoatere, se mai arată în aviz.
„În compensație, în cadrul proiectului, se vor planta un număr de 87 arbori noi complementari celor relocați, în spatiile verzi proiectate pe strada Traian Lalescu și pe Str. Henri Coandă, în schimb, se vor planta un număr de 800 arbuști coniferi de talie mare (echivalent arbore talie mică), din specia Cupressocyparis Leylandii (Chiparosul Leyland) în spaţiile verzi proiectate, la distanţe de 70 cm între arbori, pentru a crea o barieră vegetală”, se mai arată în document.

Dispariţia arborilor de pe Henri Coandă vine la puţin timp după o altă decizie controversată. Tăierea teilor din curtea Bisericii Madonna Dudu a iscat, la rândul ei, nemulţumirea locuitorilor oraşului în urmă cu numai câteva luni.

Citeşte şi: Nebunie la UPU! Blocarea sistemului informatic, picătura care a umplut paharul

Exit mobile version