Acasă Local Ce preţ pune Salubritatea pe capul maidanezilor

Ce preţ pune Salubritatea pe capul maidanezilor

Câinii fără stăpân sunt o ocupaţie care înghite mulţi bani. Primăriile alocă bani frumoşi pentru programe de prindere, transport și gestionare a câinilor însă rezultatele sunt departe de a fi satisfăcătoare. În Craiova, capturarea unui câine maidanez va ajunge la 251,98 de lei.

În Craiova, soarta câinilor fără stăpân este decisă de SC Salubritate, SRL-ul primăriei. Societatea cere mai mulți bani pentru capturarea câinilor fără stăpân și pentru ținerea lor în adăpostul de la Breasta. Drept urmare, operatorul local a solicitat primăriei modificarea tarifelor privind Serviciul Gestionare câini fără stăpâni. Ultima modificare de tarif s-a făcut anul trecut în luna februarie. Atunci, cauzele care au stat la baza creșterii tarifelor şi care au fost puse pe tapet de Salubritate au fost următoarele:

„S.C.Salubritate Craiova S.R.L. solicită modificarea tarifelor pentru Serviciul de Gestionare a Câinilor fără Stăpân. Cererea are la bază aspecte de natură economică respectiv prin H.G. nr.1071/04.10.2021 , salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, sumă stabilită în bani care nu include sporuri şi alte adaosuri, se stabileşte la 2.550 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 167,33 ore. În acelaşi timp cheltuielile aferente activităţilor specifice s-au făcut pe baza consumurilor normate de combustibil, lubrifianţi, medicamente, materii prime şi materiale, utilităţi, energie, apă, şi/sau gaze în scop tehnologic şi a preţurilor acestora în vigoare, a cheltuielilor cu munca vie care s-au majorat din 2019 până în prezent modificarea tarifelor din mai multe motive”.


Drept urmare, tariful pentru capturarea unui maidanez a crescut în 2022 la 154,20 de lei. Pentru cazarea unui câine în Adăpostul de la Breasta, tariful a ajuns la 26,49 de lei.

Peste 250 de lei capturarea unui câine maidanez

Adăpost Breasta

La un an distanţă, Salubritatea reconsideră costurile şi solicită majorarea lor.


„S.C.Salubritate Craiova S.R.L. solicită prin adresa înregistrată cu nr. 176786/22.05.2023, introducerea pe ordinea de zi a şedinţei Consilului Local al Municipiului Craiova în luna iunie 2023, modificarea tarifelor pentru Serviciul de Gestionare a Câinilor fără Stăpân. În acelaşi timp cheltuielile aferente activităţilor specifice s-au făcut pe baza consumurilor normate de combustibil, lubrifianţi, medicamente, materii prime şi materiale, utilităţi, energie, apă, şi/sau gaze în scop tehnologic şi a preţurilor acestora în vigoare, a cheltuielilor cu munca vie care s-au majorat din 2022 până în prezent”, se arată în Referatul privind stabilirea și modificarea tarifelor aferente Serviciului de Gestionare a Câinilor fără Stăpân din municipiul Craiova.

Adăpost Breasta


Dacă ne uităm mai bine motivele sunt trase la indigo după cele din 2022. Prin urmare, îm 2023 Salubritatea cere 251,98 de lei fără TVA pentru capturarea unui câine faţă de 154,20 de lei fără TVA, cât este acum tariful. Cazare unui câine comunitar în adăpostul de la Breasta va ajunge la 30. 99 de lei/câine/zi faţă de 26,49 de lei cât este acum tariful. Și pentru câinele care este adoptat de la distanță, dar rămâne în adăpost tariful este același. Până la această dată microciparea, deparazitarea, sterilizarea, eutanasierea erau taxate cu un singur tarif numit tarif pentru servicii medicale, în valoare de 346,53 de lei/zi. Acum, operatorul solicită taxarea separastă a fiecărui serviciu. Sterilizarea unei femele va fi 262,50 de lei, în timp ce sterilizarea unui mascul va fi 210,00 de lei. Vaccinul antirabic va avea un cost în valoare de 10,50 de lei, iar microciparea, 21,00 de lei. Eutanasierea unui câine din adăpost va costa 105,00 de lei, iar efectuarea unor tratamente uşoare va fi taxată cu 42,00 de lei.

Adăpost Breasta


Pentru mașina care servește la capturarea câinior tariful va fi diferit după cum aceasta se află în lucru sau în așteptare. Adică, tariful este 130,38 lei/oră dacă mașina cu hingheri se plimbă prin oraș ca să prindă câini. Dacă mașina este în așteptare, adică este oprită și așteaptă hingherii să vină cu câinii, tariful va fi 91,97de lei/oră faţă de 68,95 de lei/oră cât este acum.
Deparazitarea şi eliberarea carnetului de sănătate, dacă este cazul sunt cele mai ieftine costuri.
Toate aceste tarife fac obiectul unui proiect de HCL care aşteaptă girul aleşilor locali.

Exit mobile version