Acasă Local Trei asociaţii de proprietari, un administrator cu probleme

Trei asociaţii de proprietari, un administrator cu probleme

Proprietarii din trei asociaţii de proprietari din Craiova se întreabă cum a reuşit un administrator să-i fenteze şi să le „încurce” banii din conturi. Acesta administra trei asociaţii de proprietari şi în urma unor controale mai amănunţite s-a constatat că încasările nu bat cu plăţile.

Administratorul cu pricina se ocupa de administrarea asociaţiei de proprietari 11 Calea Bucureşti, asociaţia de proprietari 18 Rovine şi asociaţia de proprietari bloc 304 + 4B Henri Coanda.
La asociaţia de proprietari nr.11 Calea Bucureşti, cenzorul a depistat, în urma verificărilor că banii încasaţi de la proprietari pentru plata întreţinerii au dispărut fără urmă. Toate indiciile duceau către administratorul asociaţiei. Proprietarii habar nu aveau ce s-a întâmplat cu banii lor. Preşedintele a pus totul sub tăcere, iar administratorul s-a făcut nevăzut, dându-şi demisia. Cu toate că reprezentanţii proprietarilor au pus batista pe ţambal şi le-au ascuns proprietarilor cele întâmplate, lucrurile au ieşit la iveală.

Eu am descoperit lipsa banilor, paguba s-a recuperat. Este o plângere penală la Parchet în acest sens”, spunea cenzorul de la UJALP, cel care a făcut verificarea situaţiei contabile de la Asociaţia de proprietari 11 Calea Bucureşti, când a depistat lipsurile din asociaţiei.

Sediul asociației 11 Calea București

Concluzia ar fi că administratorul asociaţiei s-a folosit de banii proprietarilor, iar în momentul în care a fost descoperit i-a pus urgent la loc şi şi-a dat demisia. Niciuna dintre persoanele implicate, nu face vorbire despre ce sumă ar fi vorba.
Vestea despre mânăriile făcute cu banii asociaţiei a ajuns şi la urechile inspectoriilor de la Primăria Craiova, Serviciul coordonare asociaţii. Aceştia spuneau că asociaţia este monitorizată.


„La începutul acestui an, facturile neachitate la 31.12.2021 către furnizorii de utilitaţi (Compania de Apă Oltenia, Termo Craiova, Termo Urban Craiova , Salubritate Craiova) cumulau circa 20.000 lei. Avem cunoştinţă că în luna octombrie, în urma unei verificări a cenzorului, s-a constatat că sume reprezentând cote de plată la cheltuielile de întreţinere nu au fost depuse la timp, în această perioadă administratorul aflându-se în concediu medical. Două zile mai târziu de la revenirea administratorului din concediul medical, în contul asociaţiei au fost depuse sumele a căror depunere a fost întarziată. Avem de asemenea cunoştinţă că la finele lunii octombrie administratorul în cauză şi-a înaintat demisia, dar autoritatea locală încă nu a fost înştiinţată oficial cu privire la datele de contact actualizate privind administratorul (în eventualitatea angajării unui înlocuitor), aşa cum prevedere art. 62 din Legea nr. 196/2018. Ţinând cont de faptul că la această dată nu există un prejudiciu material, iar administratorul în cauză nu mai este în funcţie, nu se impune declanşarea unei acţiuni de control, însă autoritatea locală prin serviciul cu atribuţii în sprijinirea, îndrumarea și controlul asociațiilor de proprietari monitorizează cazul, urmărind respectarea prevederilor legale în desfăşuarea activităţii şi după caz, oferind sprijin sau trasând masuri privind normalizarea activităţii, după caz”, se arată într-un răspuns dat GdS de către reprezentanţii Primăriei Craiova.


La acest moment, preşedintele asociaţiei spune că nu mai cunoaşte care este mersul anchetei.

„Nu s-a mai întâmplat nimic. Dosarul este la Parchet, dar nu ne-a mai chemat nimeni. Au făcut şi cei de la primărie nişte controale, dar dacă administratorul a adus banii înapoi nu ştiu ce va fi. Justiţia trebuie să se pronunţe. Este bine că noi ne-am recuperat banii, dar fapta rămâne. Eu nu mai vreau să aud de el”, spune preşedintele asociaţiei de propreitari 11 Calea Bucureşti, Tiberiu Vodislav.

La asociaţia 18 Rovine lipsesc bani mulţi

La asociaţia de proprietari 18 Rovine, acelaşi administrator a făcut să dispară banii din încasări. Reprezentanţii asociaţiei au solicitat o expertiză. Aceştia spun că din încasări s-au găsit lipsă sume destul de mari. Drept urmare, asociaţia a făcut plângere penală la parchet pentru această problemă.

„S-a făcut expertiză. Noi am mers la parchet şi am făcut plângere. Acum aşteptăm să vină poliţia economică să ridice documentele necesare bunului mers al cercetărilor. Primăria ştie ce s-a întâmplat, dar nu a venit să facă un control. După ce se face o cercetare preliminară vom şti concret ce sumă lipseşte. El a plecat şi nu a mai colaborat cu noi. Am scos şi vechea conducere pentru că ţineau cu dinţii de asociaţie, parcă era un borcan cu miere. Ei erau cu toţii în aceeaşi barcă. Plăteam foarte mult la întreţinere. Expertiza făcea vorbire de o sumă de peste 100.000 de lei, dar în urma anchetei vom şti care este suma reală”, spune reprezentantul asociaţiei de proprietari 18 Rovine.

„Ne ia banii şi ne minte”

La asociaţia de proprietari bloc 304 – 4B Henri Coandă respectivul administrator este în funcţie. Locatarii sunt nemulţumiţi de prestaţia acestuia pentru că recent au rămas fără apă rece.

„El se răţoieşte la noi. Are altă firmă, ne ia banii şi ne minte. Nu afişează listele. Face tabel pe un carton de la ciorapi. Nici nu prea vine, dar lumea este proastă şi….”, spune o proprietară din blocul 304Henri Coandă. Locatarii spun că au la furnizorul de apă datorii de peste 100.000 de lei.

Primăria ştie….

Primăria Craiova, instituţia care atestează administratorii de condominii cunoaşte toate aceste nereguli, dar până la această dată nu a luat nici o măsură.


„La Asociația 11, administratorul Marius Florea a depus banii și și-a dat demisia din funcție.
La Asociația 304 – Valea Roșie, în urma controlului tematic, s-au constatat nereguli și a fost înaintat un dosar la Poliție la Serviciul de Investigație a Fraudei, iar la adunarea generală a asociației a fost păstrat în funcția de administrator.
La Asociația 18, s-a făcut o expertiză judiciară de către o firmă autorizată, rezultatul expertizei neajungând la Primăria Craiova”, spune purtătorul de cuvânt al Primărie Craiova, Marina Andronache.

„Nu comentez”

L-am sunat şi pe Marius Florea, administratorul arătat cu degetul de reprezentanţii celor trei asociaţii. Acesta a spus: „Nu comentez absolut nimic. Informaţiile pe care le aveţi….Eu nu comentez nimic”.

Exit mobile version