Acasă Local Dolj Proiectul de revitalizare a Pieţei Vechi, în hăţişul avizelor

Proiectul de revitalizare a Pieţei Vechi, în hăţişul avizelor

Piaţa Veche, Craiova

Ce se mai aude despre proiectul Primăriei Craiova privind „Revitalizarea Centrului Istoric – zona Piața Veche – Felix Aderca”? La acest moment, nu se mai aude nimic. Între timp clădirile din fosta piaţă a Craiovei se degradează. Zona s-a transformat treptat din una prosperă, în una insalubră. Zona comercială de altădată este o pată mizeră aflată fix în centrul istoric al oraşului.

Să începem cu începutul. În urmă cu trei ani, Primăria Craiova a comandat un SF. Punerea pe picioare a acestui proiect s-ar ridica la suma de 12.415.647,38 de lei. Durata de implementare a proiectului era de 24 luni, din care 8 luni elaborare proiect tehnic. Acesta a fost aprobat şi în Consiliul Local. În expunerea de motive anexată HCL 131/2019 se arată că:

„zona nu este atractivă pentru comercianți, cumpărători și turiști.Nu aduce valoare calității vieții. Afectează negativ viața locuitorilor din zona centrală și nu continuă activitățile din zona istorică cu impact turistic și comercial. Având în vedere poziția centrală în cadrul orașului și apropierea de stadionul «Ion Oblemenco», locul de desfășurare a numeroase competiții sportive și meciuri de fotbal care atrag un număr foarte mare de spectatori, se consideră necesară amenajarea unui spațiu urban cu rol de grupare / regrupare a publicului acestor manifestări. Și loc de petrecere a timpului liber și de organizare a unor evenimente de tipul târgurilor tradiționale. Asanarea și amenajarea zonei va permite realizarea unui spațiu urban pietonal multifuncțional. Spațiu care să permită întâlnirea unor grupuri mari de persoane și organizarea unor evenimente care atrag un număr mare de vizitatori, turiști și localnici (târguri meșteșugărești, târguri organizate cu ocazia unor sărbători religioase, târguri cu specific culinar, târguri de vechituri etc.), revenindu-se astfel la una din funcțiunile din trecut ale Pieței Vechi“.

Piața Veche acum


Ca să pună în practică proiectul, Primăria Craiova ar trebui să achiziționeze două terenuri private libere de construcții. Aici ar amenaja spații în aer liber pentru activități comerciale și de alimentație publică, spații pietonale și spații verzi amenajate. Întreaga zonă a Pieței Vechi ar deveni un spațiu urban unitar care să atragă turiști și localnici pentru plimbare și distracție, dar și pentru diverse activităţi.

În anul 2022, prins la proiectare

Aşa ar urma să arate PIaţa Veche

În anul 2022. Primăria Craiova a comandat şi proiectarea acestui complex sportiv. Nu a fost identificată însă sursa de finanţare a execuţiei lucrărilor, nu se ştie când va demara licitaţia, dar pentru proiectul tehnic se va plăti 1.439.600 lei, plus TVA, către Metroul SA. Modernizarea vizează toată zona cuprinsă între strada Felix Aderca şi strada Matei Basarab şi nu se limitează doar la Piaţa Veche.

Primăria promitea că în locul chioșcurilor construite încă din perioada comunistă vor apărea mai multe restaurante, terase, dar și o sală de sport, care va găzdui două feluri de competiții olimpice, de scrimă și de box, precum și locuri de cazare pentru sportivi. Astfel, centrul istoric al orașului va fi extins. Așadar, autoritățile locale urmează să realizeze un fan zone – o zonă dedicată celor care iubesc sportul. Este un concept unic de clădire. Acoperișul sălii de sport va avea o parte din sticlă, prin care se vor putea vedea meciurile din interior și pe care se va putea merge
Proiectul privind „Revitalizare Centrul Istoric – zona Piața Veche – Felix Aderca” a fost iniţiat de Primăria Municipiului Craiova în scopul de a reabilita zona cuprinsă între străzile Matei Basarab, Piața Veche, Felix Aderca și Piața Ierusalim.

Proiectul de revitalizare a Pieţei Vechi tras pe linia moartă

În toamna aceluiaşi an, Primăria Craiova revenea şi anunţa că a renunţat la unele dintre investiţiile pe care le avea în plan. Între acestea şi Centrul Istoric – zona Piaţa Veche – Felix Aderca.
La ce investiţii a renunţat Primăria Craiova? Potrivit rectificării bugetare aprobate în Consiliul Local, din investiţiile bugetate la începutul anului nu au mai fost realizate în 2022, printre altele, următoarele:

amenajare Skate Park (execuție) – 400.000 de lei; achiziție cu montaj sistem de irigat cu aspersoare pop-up – 325.000 lei; amenajări parcări supraetajate în municipiul Craiova (execuție) – 12.120.000 lei; amenajare parcare supraetajată P+3 în municipiul Craiova – zona Liceul Energetic (execuție) – 500.000 lei; Complex sportiv – zona Piața Veche Felix Aderca (S.F.) – 166.000 lei; amenajare sensuri giratorii prevăzute cu elemente modulare prefabricate în municipiul Craiova – 819.000 lei; pasarelă pietonală – zona Hanul Doctorului (S.F.) – 350.000 lei; reabilitare pasaj suprateran Km 0 – Pasajul „Nicolae Titulescu“ (execuție) – 1.000.000 lei. Pe lângă acestea mai sunt şi altele.

Aşa arată unele chioşcuri din Piaţa Veche

În aşteptarea avizelor

În 2023, Primăria Craiova spune că bate pasul pe loc în aşteptarea unor avize. Între timp administraţia locală a mai solicitat proiectantului nişte ajustări pe ici, pe colo ale proiectului după care acesta va fi supus aprobării Consiliului Local.

„Primăria Craiova a solicitat proiectantului să execute unele modificări la proiectul tehnic. Acestea au fost executate şi mai aşteptăm nişte avize de la instituţii precum ISU, Mediu. Trebuie să se finalizeze cât mai repede pentru că aşteptăm de trei luni. Imediat cum vom avea acest avize, vom supune proiectul aprobării Consiliului Local, a precizat Marina Andronache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.

Exit mobile version