Acasă Local În Craiova, containerele îngropate şi-au deschis trapa

În Craiova, containerele îngropate şi-au deschis trapa

Craiovenii care nu-şi mai găsesc containerele pentru gunoi lângă bloc nu trebuie să se sperie. Începând cu această săptămână, locatarii de la blocuri trebuie să ştie că pot folosi containerele îngropate. După o perioadă destul de lungă, craiovenii pot depozita deşeurile în aceste containere. Până acum containerele au stat încuiate, chiar dacă au fost montate în urmă cu patru ani.

În sfârşit a venit şi vremea să fie descuiate şi folosite de către populaţie. Era containerelor de suprafaţă apune în Craiova după o lungă perioadă de aşteptare. Nu mai vorbim de perioada trecută când gunoiul era depozitat în containere mari din tablă, multe dintre ele sparte, rupte. Vara duhneau, lăsând în urmă o dâră de miros pestilenţial şi de lichid puturos.
Primii craioveni care pot beneficia de aceste containere sunt locuitorii din cartierul Craioviţa Nouă, precum şi cei din cartierul George Enescu şi cartierele Nicolae Titulescu şi Brestei. În această zonă vor fi deschise 126 de platforme cu containere îngropate. Zilnic sunt deschise peste 10 containere, urmând ca pe parcursul a două săptămâni să fie funcţionale toate cele 126 de platforme.


„S-a început cu prima zonă: Craiovița Nouă, George Enescu, bld. Titulescu şi Brestei. Ieri s-au deschis în jur de 13 platforme cu containere îngropate. Se retrag containerele metalice de suprafață, iar acolo unde este cazul se aduc containere supraterane de tip Easy pentru deșeurile reciclabile.Prima zonă în care acționăm însumează 126 de platforme și ne-am propus ca în termen de două săptămâni să o finalizăm”, a precizat pentru GdS, Ana Maria Predilă, purtător de cuvânt SC Iridex Group.

A doua zonă

Containere îngropate
Containere îngropate

Cea de-a doua zona în care se deschid containerele îngropate este Brazda lui Novac – Rovine – Lăpuş. Aici sunt 136 de platforme. Şi acestea vor fi date în funcţiune treptat, în cel mult două săptămâni şi jumătate. Ultima va fi zona Calea Bucureşti – Centru – Valea Roşie – 1 Mai, inclusiv câteva platforme în zona Câmpia Islaz – în total 176 de platforme
În paralele containerele din tablă sunt ridicate din zona blocurilor, acestea ne mai fiind folosite de populaţia de la blocuri. Cheile de la containerele îngropate au fost împărţite între operatorul de salubritate al oraşului, SC Iridex Group Salubrizare şi ADI ECODOLJ.
Începând de azi, în Craioviţa începe colectarea deşeurilor din containerele îngropate.

Instructaj pentru gunoi

Ca să ştie cum să folosească noile containere îngropate, craiovenii sunt instruiţi cu ajutorul unor afişe pe care le găsesc la uşa blocului. Aceştia sunt informaţi cum şi ce trebuie să arunce în fiecare container. Trebuie precizat că lângă aceste containere îngropate, craioveni vor găsi şi containerele pentru reciclabile, acele containere supraterane de tip Easy.
În paralel informăm oamenii, lipim afișe la scările blocurilor astfel încât craiovenii să știe cum să colecteze separat. Pentru deșeurile reziduale de mâine deja începe colectarea din containerele îngropate deschise astăzi în Craiovița Nouă.


Oamenii care nu mai găsesc lângă bloc containerele metalice, în care până acum aruncau deșeurile reziduale, trebuie să stie că acolo s-au deschis continerele îngropate și să arunce în ele. Pe fiecare containere îngropat este scris ce trebuie aruncat.
Pentru deșeurile reziduale de mâine deja începe colectarea din containerele îngropate deschise astăzi în Craiovița Nouă”,
au mai spus reprezentanţii SC Iridex Group Salubrizare.

Platforme de gunoi îngropate

În Craiova, vor fi funcţionale 438 de platforme, câte sunt prevăzute în contractul pe fonduri europene. Pe aceste platforme vor fi amplasate 729 de containere îngropate cu capacitatea de 5 metri cubi și 30 de containere de 3 metri cubi. Pentru colectarea gunoiului din pubelele îngopate este nevoie de o singură maşină care străbate zilnic cartierele oraşului şi de un singur angajat, care este si şofer. O astfel de maşină poate deservi 100 de containere îngropate pe zi. În Craiova sunt în total opt maşini. Dintre acestea şapte maşini de 20 mc şi o maşină de 10 mc. Mai există şi un utilaj de spălare, care se montează pe unul dintre vehicule.

După modelul din Slatina

Containere

Oraşul Slatina are containere îngropate din anul 2014. Sistemul de colectare a deşeurilor în containere îngropate a fost copiat de către edilul oraşului de la spanioli. Autorităţile spuneau la acel moment că în acest fel oamenii scapă nu doar de imaginea urâtă a vechilor ghene de gunoi, dar, mai ales, de mirosul urât emanat de acestea.

Exit mobile version