Acasă Local Dolj RAADPFL „se joacă“ cu montarea noilor locuri de joacă

RAADPFL „se joacă“ cu montarea noilor locuri de joacă

Febra reabilitării locurilor de joacă în Craiova continuă. Schimbarea la față a unora dintre locurile de joacă a început încă de anul trecut. În 2022 au fost modernizate cinci dintre aceste spaţii. Locurile de joacă finalizate au fost: cel din Parcul Nicolae Romanescu, cel din Parcul Puskin, două în Craiovița Nouă și unul în Brazda lui Novac. La începutul anului 2023 se aflau în curs de finalizare locurile de joacă din Craiovița Nouă, de la Bigul Nou și cel de la Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri“.

Primăria Craiova şi-a propus să înlocuiască echipamentele de joacă vechi şi deteriorate cu altele noi. Acum caută o firmă care să vină cu completări la locurile de joacă, dar să şi amenajeze altele noi.
Primăria Craiova şi-a propus să înlocuiască echipamentele de joacă vechi şi deteriorate cu altele noi.

Pentru anul acesta, primăria şi-a propus modernizarea altor şase. Acestea au urmat pe listă în funcţie de cât de uzitate sunt. Primul pe listă a fos locul de joacă din Parcul Tineretului. A urmat Parcul de la catedrala Sfântul Dumitru, Parcul din Rovine. De asemenea, vor fi refăcute spaţiile din părculețul de pe strada Constantin Argetoianu, Brazda lui Novac, și din Parcul Pedagogic. Acesta din urmă fiind amenajat într-o nouă înfîțișare și cel de la Orizont – din cartierul Craiovița Nouă

Licitaţia pentru modernizarea locurilor de joacă din Craiova a fost lansată în martie 2022. A fost câştigată de firma Lavitex Prod SRL din oraşul Breaza, judeţul Prahova. Aceasta a fost singura participantă.

Obiectul licitaţiei a fost „înlocuirea echipamentelor de joacă vechi, deteriorate cu echipamente corespunzătoare din punct de vedere tehnic şi calitativ, dar şi completarea locurilor de joacă cu echipamente noi în zonele unde acestea sunt insuficiente“.

Contractul pentru „Achiziţie echipamente locuri de joacă”, care se va desfăşura pe o perioadă de 4 ani, a fost împărţit în două loturi: echipamente locuri de joacă (lotul 1) şi echipamente fitness (lotul 2).

Valoarea totală estimată a acordului este cuprinsă între 10.821.566 lei şi 24.627.605 lei (fără TVA). Este vorba despre un maxim de 5,9 milioane de euro (TVA inclus). Cei mai mulţi bani sunt alocaţi pentru lotul 1. Acesta are o valoare cuprinsă între 10.046.950 de lei şi 23.078.373 de lei (fără TVA). Aici, valoarea celui mai mare contract subsecvent estimat a se încheia, fără TVA, este de 3.435.429 de lei. Pentru echipamentele de fitness, contractul pe patru ani are o valoare estimată între 774.616 lei şi 1.549.232 lei. Cel mai mare contract subsecvent estimat se ridică la o valoare de 193.654 lei (fără TVA).

Reabilitarea locurilor de joacă, motiv de supărare

Craiovenii își arată, totuși îngrijorarea față de modul în care se desfășoară lucrările în unele dintre aceste locații. Unii spun că angajații RAADPFLvin ridică echipamentele de joacă fără ca spațiul să fie închis. Rabele și utilajele apar brusc, iar muncitori încep scoaterea echipamentelor, uneori sub ochii uimiți ai micuților veniți la locul de joacă, așa cum o fac zi de zi.

În plus, o altă nemulțumire este legată de faptul că între montarea echipamentelor de joacă și așezare tartanului este o perioadă de timp destul de mare. Unde mai pui că zona nu este deloc protejată. Leagănele, toboganele, balansoarele nu sunt fixate, iar copiii intră în voie și le folesesc. Acestea se mișcă la fiecare atingere și prezintă un pericol pentru minori. Este vorba aici de locul de joacă din zona Casa Băniei și locul de joacă din Rovine.

În primul caz este vorba de locul de joacă de la casa Băniei, zona Colegiului Frații Buzești. În urmă cu opt, nouă ani administrația locală craioveană a cheltuit aproximativ 220.000 de euro. Primăria Craiova a cheltuit atunci peste 950.000 de lei pentru achizița și montajul acestui loc de joacă. Prețul era comparat la acel moment cu cel al unei vile de lux. Acum locul de joacă a fost ras.

Unii craioveni și-au arătat nemulțumirea față de modul în care a “dispărut” locul de joacă.

“Au venit în această dimineață și au început să scoată tot, tobogane, leagăne inclusiv aparatele de fitness. Nu au pus măcar o bandă de atenționare. Au intrat cu buldozerul direct în zona de joacă. Era un loc de joacă bun, nu înțeleg de ce îl distrug. Eu voi face demersuri la primărie, peste tot să-mi spună de ce disturg acest loc de joacă, unde vin foarte mulți copii”, spune un craiovean.

La locul de joacă din Rovine lipsește tartanul

La locul de joacă din cartierul Rovine, fixarea echipamentelor de joacă și apariția covorului din tartan sunt două motive de corijență pentru angajații RAADPFL. Părinții îi țin cu greu în frâu pe cei mici ca să nu pătrundă în incinta șantierului și să folosească noile echipamente de joacă. Nici muncitorii nu se grăbesc să parcurgă cu pași repezi întreg procesul de reabilitare al locului de joacă. Ca și în primul caz și aici lipsește o atenționare, o intredicție de a pătrunde în incinta locului de joacă. Era suficientă o bandă de delimitare și semnalizare care să le ridice un semn de întrebare celor care frecventeză locul de joacă încă în lucru.

Cine a rupt benzile de avertizare

În cazul celor două locuri de joacă, RAADPFL cere răbdare. Pentru reproșurile care se aduc angajaților regiei, reprezentanții instituției au găsit următoarele explicații:

Cele două locuri de joacă la care se face referire se află în proces de reamenajare. S-au pus benzi de avertizare și delimitare, care probabil au fost rupte de către terțe persoane. Lucrările s-au desfășurat în funcție de condițiile meteo.
La locul de joacă din Rovine, săptămâna aceasta va începe turnarea de tartan, apoi va fi funcțional.
În ceea privește locul de joacă din parcul de la Catedrala „Sfântul Dumitru” zilele trecute s-au demontat piesele vechi
. De la sfârșitul săptămânii trecute a început montarea noilor echipamente.
Facem apel la părinți și copii să aibă puțină răbdare până când se finalizează lucrările și vor beneficia de spații modern
”, spune Daniela Ochea, purtător de cuvânt la RAADPFL Craiova.

CITEȘTE SI: https://www.gds.ro/eveniment/2023-05-01/un-barbat-a-mers-pe-sfoara-intre-doua-stanci-la-piatra-secuiului-din-rimetea/

Exit mobile version