Acasă Local Dolj Canalul CFR-ului din Bariera Vâlcii, transformat în groapă de gunoi

Canalul CFR-ului din Bariera Vâlcii, transformat în groapă de gunoi

Locuitorii din cartierul craiovean Bariera Vâlcii, mai precis cei care locuiesc pe strada Viilor, se confruntă de ani buni cu o problemă. Canalul de protecţie împotriva inundaţiilor aparţinând CFR şi care se întinde de-a lungul străzii Viilor s-a transformat într-o groapă de gunoi. De ani de zile localnicii se plâng, dar autorităţile….dorm.

Localnicii dau vina pe diverse persoane care, spun acestia, vin aici cu maşinile şi căruţele şi aruncă gunoi de tot felul. Nici localnicii nu sunt lipsiţi de vină pentru că în canal zac resturi din gospodării, rămăşiţe de mobilier, resturi vegetale.Nici CFR-ul nu este exonerat, fiindcă are obligaţia să întreţină zona şi să o salubrizeze. Cea mai mare cantitate de gunoi provine, totuşi, de la persoane străine de zonă, spun localnicii.


” Vin cu maşinile cu de gunoi şi aruncă direct în canal. Am mai văzut şi căruţe, la fel, aruncă în canal. Nu zic că nu aruncă şi localnicii, dar grosul provine de la persoane care nu locuiesc pe strada Viilor. Sunt persoane care aruncă de obicei aici tot felul de deşeuri, alţii poate sunt în trecere şi aşa mizeria se adună zi de zi”, spune un localnic.

Canal CFR – Bariera Vâlcii


Indiferenţa CFR-ului, gradul de civilizaţie al localnicilor care aruncă gunoiul în canal, dar şi al altor craioveni au transformat acest canal într-o groapă de gunoi. La acest moment canalul este un loc insalubru, un focar de infecţie. Locuitorii se plâng şi cer sprijinul administraţiei locale, ca să oblige CFR-ul să salubrizeze canalul. Altă variantă propusă de cetăţeni primăriei este aceea de a face pândă, cu scopul să-i prindă pe cei care aruncă gunoiul în canal. Localnicii spun că mai bine ar fi ca acest canal să fie astupat. Apoi, să se facă locuri de parcare pentru locuitorii din zonă.


„Este o mare problemă cu acest canal. Din câte ştiu eu ar fi al CFR-ului. Aici, cei din cartier aruncă tot felul de mizerii. Este o groapă de gunoi. Nu mai vorbesc de pet-uri, pungi. Tot felul de gunoaie. Primăria să ne ajute într-un fel, să amendeze CFR-ul. Administraţia locală să vină cu o rezolvare, să-i prindă pe cei care aruncă mereu acolo. Noi, cei care locuim pe strada Viilor suntem cei mai afectaţi că stăm cu gunoiul sub nas.

Canal CFR- sursa foto :Facebook

Canalul salubrizat, ori CFR-ul amendat

Ce rezolvare au autorităţile despre această situaţie scăpată de sub control? Să-l oblige pe proprietar să-şi facă ordine în propria ogradă şi să ia măsuri de precauţie pentru a preîntâmpina pe viitor aruncarea gunoiului în zonă. Ce pot face autorităţile?
În primul rând să notifica CFR-ul şi să-i dea un termen ca să ridice mizeria din canal. Dacă nu se conformează, în sensul să salubrizeze acel canal, să aplice legea. Deţinătorul terenului riscă o amendă de 25.000 de lei.
Astfel de probleme au fost şi în trecut cu acest canal. La acel moment reprezentanţii Poliţiei Locale spuneau că au mai avut astfel de situaţii cu CFR-ul, dar în zona Gârleşti. De fiecare dată când operatorul a fost notificat să-şi salubrizeze terenurile s-a conformat.

Canal CFR- sursa foto: Facebook

CFR-ul să-şi facă curat în propria ogradă

Angajaţii CFR sunt obligaţi de lege să strângă gunoaielor din staţiile de cale ferată, haltele de mişcare, spaţiile destinate publicului călător. Totodată trebuie să strângă deşeurile aruncate în zona de protecţie şi siguranţă a căii ferate, în zonele tehnologice sau în vecinătatea liniilor de cale ferată. În acest sens, OUG nr. 195/2005 actualizată, art. 96, alin. 1, pct. 10 spune:


„Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 de lei la 6.000 de lei, pentru persoane fizice, şi de la 25.000 de lei la 50.000 de lei, pentru persoane juridice, încălcarea următoarelor prevederi legale: obligaţia proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu, de a lua măsuri de salubrizare a terenurilor neocupate productiv sau funcţional, în special a celor situate de-a lungul căilor de comunicaţie rutiere, feroviare şi de navigaţie”.

Exit mobile version