Acasă Local Dolj Reabilitarea blocurilor din Lăpuș: la unele se lucrează, la altele se stagnează

Reabilitarea blocurilor din Lăpuș: la unele se lucrează, la altele se stagnează

Bloc în reabilitare

Reabilitarea termică a blocurilor din Craiova, cartierul Lăpuș merge anevoios. Lucrările trebuiau încheiate în urmă cu aproape trei luni, dar termenul a fost depășit. Acestea au început în luna iunie 2022 și aveau ca termen final luna decembrie a aceluiași an.

La acel moment reprezentanții Primăriei Craiova spuneau:

“Au intrat la reabilitare 18 blocuri, care vor beneficia de lucrări de termoizolare cu panouri, de schimbarea tâmplăriei, izolarea terasei, realizare planșeu peste subsol, dar și de schimbarea instalațiilor de apă caldă menajeră sau alte lucrări conexe. Este vorba de patru proiecte pe fonduri europene ce au fost demarate în perioada iunie – iulie 2022, iar termenul de finalizare al lucrărilor de reabilitare este de 6 luni de la ordinul de începere. Costurile sunt acoperite în proporție de 60 % din fonduri europene, 15 % din bugetul local, iar restul de 25 % de proprietari, care își pot eșalona plățile pe o perioadă de 10 ani de la recepție.
Firma care va executa lucrările este Capital Invest Design SRL Ilfov”, spunea purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.

S-a pus schela pe 18 blocurie, dar pe parcurs, constructorul s-a împotmolit, au apărut tot felul de probleme, termenul a fost depășit. La începutul acestui an, reprezentanții constructorului recunoșteau că lucrează pe penalizări și promiteau că în luna martie, cel târziu aprilie să finalizeze reabilitarea. Frânele care au împiedicat constructorul, respectiv firma Capital Invest Design SRL au fost printre altele lipsa materialelor, deficiențele descoperite în timpul derulării lucrărilor, cum ar fi probleme cu conductele de apă din subsol sau cu terasele unora dintre blocuri.La acestea se adaugă după cum spun și locatarii din blocurile intrate în reabilitare și calitatea proastă a lucrărilor. Prin urmare, la această dată, lucrările de reabilitare nu sunt încheiate 100% la nici un bloc.

Reabilitare europeană, stricată de ploaie

Bloc în reabilitare

Ultimul episod neplăcut din odiseea reabilitării blocurilor din cartierul Lăpuș este legat de infiltraţiile care s-au produs la tavanul locuinţelor, pe pereţii din băi, bucătării şi camere la unele dintre blocurile de pe strada Grigore Pleşoianu din cartierul Lăpuș-Argeș. Atunci constructorul a promis că: “Ce s-a întâmplat în apartamente, noi vom suporta pe cheltuiala noastră reparaţiile. Zugrăvitul apartamentelor, fiecare centimetru afectat va fi renovat pe banii constructorului”.

Blocuri abandonate cu schela pe ele

La această dată constructorul și-a concentrat muncitorii, să lucreze doar la o parte din blocurile aflate în reabilitare, abandonându-le pe celelalte. Lucrările sunt în plină desfășurare acum la blocurile din zona SUCPI, iar cele din zona bulevardului Calea București, strada Ion Țuculescu stagnează.

“Sunt aproape trei luni de când, lucrările ar fi trebuit încheiate. Acum nici urmă de muncitori. Am înțeles că ar mai lucra acolo, pe la SUCPI. Nu este nimeni aici. La blocul meu au prins niște suporți, balcoanele sunt varză. Au umblat la acoperiș, a plout și le-a făcut celor de la ultimul etaj varză. S-au apucat să toarne șapa și au turnat beton și pe casa scării și în casa liftului. Lucrări de mântuială”, spune o proprietară.

În schimb, la blocurile de pe strada Gheorghe Țuculescu muncitorii de la firma Capital Invest Design SRL Ilfov erau pe șantier.

“În ultimul timp lucrează, merg bine. Au materie primă. S-au concentrat aici pentru că nici nu s-au încadrat în termen, lucrează pe penalități. Ei spun că ar mai urma o lună, două, dar acum vom vedea. Se axează pe blocul S3, că aici este mai dificil, are terasele pe semirotund. Este mai complicat. Am vorbit cu constructorul și el s-a arătat optimist. Acum să vedem cât vom avea de plătit”, spune președintele asociației de proprietari nr 9 Lăpuș, Vlăduț Barcău.

Ca să dea de cap lucrărilor, constructorul a ales să lucreze doar la o parte dintre blocurile prinse la reabilitare. O altă parte a fost trasă pe linie moartă. Blocurile au rămas cu schela pe ele, așteptând să le vină rândul la anvelopare.

“Am înaintat cu lucrările la blocurile din Lăpuș. Momentan suntem focusați pe un calup de blocuri,că așa nu le mai terminăm. Avem materialele necesare, s-au făcut plăți. Nu știu cât s-a prelungit contractul, ce am auzit și eu ar fi în aprilie, mai. Problemele pe care le-am avut s-au remediat”, a afirmat Radu Ștefan, dirigintele de șantier.

Cele șase luni au deveni nouă

Lucrările au început la şase ani de la semnarea contractelor pentru reabilitare termică a 18 blocuri din Craiova cu fonduri europene. Contractele de finanţare între Primăria Craiova şi ADR Sud Vest Oltenia au fost semnate în 2017 respectiv 2018 pentru mai multe loturi de blocuri din cartierul Lăpuş-Argeş.

Contractele de finaţare sunt prin POR 2014-2020, iar beneficiari, 828 de proprietarii şi 401 de apartamente.Blocurile pe care s-a pus schela la acest moment și care vor fi reabilitate cu fonduri europene sunt următoarele: S3, S4, S5, S6, U2, U9, U7, U6a, U6b, O7, O8, O10, O13, O15, Bl1, Bl.2, Bl.3, Bl.4. din cartierul Lăpuş. Lucările au început în luna iunie 2022 și aveau ca termen final luna decembrie a aceluiași an.

Exit mobile version