Acasă Local Dolj Căldura craiovenilor ar urma să fie produsă pe gaze

Căldura craiovenilor ar urma să fie produsă pe gaze

Societatea care produce căldură pentru populaţie şi pentru agenţii economici din Craiova vrea să treacă pe gaze. Faptul că în această iarnă, furnizorul de cărbune, CEO, i-a dat bătăi de cap, producătorul de agent termic primar SE Craiova SA vrea să construiască un nou grup energetic pe gaze cu fonduri europene. Societatea nou înfiinţată a depus un studiu de fezabilitate, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), pentru construirea unei electrocentrale pe gaz, de 295 MW, în vederea dezvoltării capacităţilor de energie electrică şi termică în co-generare de înaltă eficienţă. La această dată, proiectul în valoare de aproximativ 280 de milioane de euro se află în evaluare la Ministerul Energiei şi Fondurilor Europene.

Este depusă aplicaţia, acum suntem în evaluare. Ni s-au mai cerut nişte clarificări , mă sştept ca într-o săptămână, două să primim rezultatul final. Adică să primim o reacţie cu privire la stadiul proiectului. Sunt mai multe etape. Prima dată trebuie să obţinem aprobărilor statutare de semnare a contractului prin PNRR. Deci am făcut aplicaţia, cei de la PNRR îmi spun că sunt eligibil, apoi AGA îmi dă aprobările pentru semnarea contractului. După semnarea contractului de finanţare trebuie să găsesc şi sursele de finanţare pe partea care ne revine nou. Probabil va fi un credit. Eu am cerut prin PNRR cam 85% din valoarea proiectului. 280 de milioane de euro este valoarea proiectului. Vrem să montăm două turbine pe gaze cu cazane recuperatoare şi o turbină clasică. Grupurile pe cărbune rămân de rezervă, dar ştim că tendinţa este să se închidă termocentralele pe cărbune, spune Dan Vasile, director SE Craiova.

Acesta a mai spus că:

Uniunea finanţează cu precădere proiectele care vizează producerea în cogenerare pe gaze. este tocmai tipul de proiect pe care noi l-am depus. Vom produce în continuare atât energie electrică, cât şi termică. Nu putem vorbi despre un preţ pentru că nu ştim care este tendinţa. Cu noile grupuri, noi vom acoperi întreaga necesitate de energie termică a oraşului, atât populaţie , cât şi agenţi economici. S-a plecat în dimensionarea proiectului de la necesarul de energie termică al oraşului. Ca să obţinem valori ale energiei termice rezonabile am considerat ca întreaga energie produsă să fie în cogenerare. Am solicitat şi de la Ford şi o previziune al consumului lor pentru că este un important al nostru. Punerea în practică a acestui proiect, vorbind realist, ar dura trei ani şi jumătate”, a declarat pentru Gds, Dan Vasile director SE Craiova.

Se va renunța treptat la cărbune

La acest moment, SE Craiova are în componenţă două grupuri energetice în co-generare şi două cazane de abur industrial pe gaz. Reprezentanţii SE Craiova spun că proiectul pe fonduri vizează construirea unui grup de 295 MW. Societatea are terenul necesar amplasării noului grup pe gaze precum şi toate utilităţile: conducta de gaz, apă, staţia de debitare în sistemul energetic de 110 KV. Practic, trebuie doar construită această termocentrală nouă pe gaze.

Construirea unei asemenea centrale ar duce la scăderea poluării în zonă. În primul rînd, scad emisiile de dioxid de carbon, dar şi poluarea cu cenuşă şi praf de cărbune în perioadele cu vânt puternic
Despre un astfel de proiect se vorbea încă din anul 2019, când încă SE Craiova SA era partea Complexului Energetic Oltenia.

Exit mobile version