Acasă Local Dolj Craiovenii plătesc mai puțin pentru căldura din ianuarie față de luna decembrie

Craiovenii plătesc mai puțin pentru căldura din ianuarie față de luna decembrie

Scăderea prețului la gigacalorie s-a resimțit în facturile la căldură. Craiovenii care locuiesc la bloc au plătit cu 200- 300 de lei mai puțin pentru căldura din luna ianuarie față de luna decembrie. Faptul că Termo Urban a scăzut prețul căldurii furnizate populației ca urmare a primirii subvențiie de la primărie a scăzut și costul întreținerii populației.

Facturi
Facturi

Reprezentanții asociațiilor de proprietari confirmă, la rândul lor, faptul că au scăzut costurile cu căldura. Această scădere se vede atât în factura totală venită pe asociația de proprietari, cât și în costurile individuale ale locatarilor.

“A venit factura la căldură pe luna ianuarie cu prețul modificat. S-a simțit scăderea prețului la gigacalorie. Vă dau exemplu, un apartament cu patru camere a avut 1.300 de lei întreținerea în luna decembrie, acum i-a venit toată întreținerea 900 de lei. Ponderea cea mai mare la întreținere este costul căldurii, pe perioada de iarnă. Scăderea prețului la gigacalorie se resimte acum în facturile proprietarilor”, spune Gheorghe Irimescu, președintele asociației de proprietari 19 Brazda lui Novac.

Întreținere

Mai puțin în ianuarie decât în decembrie

Scăderea costului căldurii se reflecăt în factura la întreținere din luna ianuarie. Dacă în luna decembrie craiovenii au plătit gigacaloria cu 603,35 lei/Gcal, exclusiv TVA , în luna ianuarie prețul a fost subvenționar de administrația locală craioveană și a ajuns la 470,14de lei/Gcal exclusiv TVA. Acesta este tariful local subvenționat și fcaturat populației. Cuantumul subvențiie pentru populație este de 133,21 lei/Gcal.

“Este o mare diferență față de luna trecută. Facturile la căldură au venit mult mai mici, este o diferență de 200-300 de lei de la o lună la alta. Cine a avut luna trecută 600 de lei la căldură, acum are 400 de lei. Un proprietar care a plătit în luna decembrie 2022 la căldură 800 de lei, acum, în ianuarie are de plătit căldura 500 de lei. Factura totală pe asociația de proprietari a fost în luna decembrie de 130.000 de lei. Acum pentru luna ianuarie a venit 100.000 de lei. Scăderea prețului gigacaloriei se vede în facturile proprietarilor. Totuși Craiova are prețuri mai mari la căldură față de alte localități din țară”, a afirmat Gheorghe Albu, președintele asociației de proprietari 1 Mirceşti-Sărari

Facturi mai mici la asociații, facturi mai mici la proprietari

“Factura venită de la Term Urban pe toată asociația de proprietari estecu 16.000 de lei mai mică în luna ianuarie față de luna decembrie a anului trecut.În decembrie, un apartament cu două camere, cu o suprafață de 49 mp a avut factura la căldură 1.947 de lei, în condițiile în care are repartitoare. Acum pe luna ianuarie a scăzut factura la căldură la 1.024 de lei.La apartamente fără repartitoare avem călduta 426 de lei, 473 de lei, 520 de lei pe luna ianuarie vorbesc aici de blocul P12. În decembrie au avut facturi mai mari.Un apartament cu patru camere a plătit în luna decembrie 2022 factura la căldură 896 de lei, iar acum i-a venit 600 de lei. Diferențele sunt vizibile, scăderea prețului gigacaloriei se vede”, spune Ioana Tudor, administratorul asociației de proprietari 2 Spania.

S-ar putea spune că facturile la căldură din luna ainuarie au ajuns la nivelul lunii ianuarie 2022.

În luna ianuarie 2022, un proprietar plătea la căldură 867 de lei pentru energia termică şi în total o factură la întreţinere de 1.082 de lei.

Exit mobile version