Acasă Local Dolj Taxa de salubrizare se modifică

Taxa de salubrizare se modifică

Deşeuri

Taxa specială de salubrizare se va modifica. ADI EcoDolj lucrează la modificarea taxei pentru gunoi pe care craiovenii o vor plăti în acest an. Aceasta este compusă din tariful pentru colectarea/sortarea gunoiului şi tariful pentru depozitare. Un Ordin al ANRSC a apărut la sfârşitul anului trecut şi a modificat modul de calcul al taxei. Asociaţia a avut la dispoziţie 120 de zile ca să stabilească tarifele pentru colectare, sortare, depozitare, dar şi taxa de salubrizare. Acum, craiovenii plătesc 12 lei/persoană.

Iridex
Iridex

ADI EcoDolj lucrează la modificarea taxei de salubrizare. Cu alte cuvinte în următorul interval de timp craiovenii şi populaţia din judeţ trebuie să se aştepte la schimbarea taxei pentru gunoi. Aceasta este compusă din tarifele percepute de către operatorul de salubirtate, SC Iridex şi depozitul de gunoi Eco Sud. Banii sunt colectaţi de Primăria Craiova prin Direcţia de Impozite şi Taxe. Cetăţenii plătesc, primăria adună taxa apoi dă banii mai departe SRL-ului care strânge gunoiul din oraş precum şi depozitului de la Mofleni. Tranzacţia sumelor se face prin intermediul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară de Gestionare a Deșeurilor ECODOLJ(ADI).
În 2022, taxa a fost de 12 lei/persoană. Banii se plătesc la casieriile municipalităţii, dar ajung apoi în contul Iridex, operatorul care colectează gunoiul menajer din tot judeţul Dolj, nu doar din Craiova.

Iridex

Se schimbă tarifele, se schimbă taxa

În luna septembrie 2022, a fost adoptat Ordinul ANRSC 640 privind aprobarea Normelor metodologice de stabilire, ajustare sau modificare a tarifelor pentru activitățile de salubrizare, precum și de calculare a tarifelor/taxelor distincte pentru gestionarea deșeurilor și a taxelor de salubrizare. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial în data de 11octombrie 2022. De la acest moment Asociaţia avea la dispoziţie patru luni ca să stabilească noile tarife.


„Avem termen 120 de zile să regândim toate taxele şi tarifele de salubrizare. S-a clarificat prin aceste reglementări legale, taxele de salubrizare se vor modifica ori de câte ori se schimbă tarifele de salubrizare. Dacă intră în vigoare un nou tarif , faci o altă taxă. Nu se vor mai aplica regulile de până acum. Modificările sunt destul de complicate. De reţinut este că cei care nu reciclează vor avea tarife mari, în acest sens este dată legea”, spune Adela Plăcintescu.

Stație sortare Mofleni

Criterii


Calculul valorii facturii emise către utilizatori se va face în funcţie de mai multe criterii, cum ar fi:

numărul locuitorilor din zona de colectare, ponderea deşeurilor de hârtie, carton, metal, plastic, sticlă colectate în fiecare UAT, structura deşeurilor pe categorii de utilizatori, cantitatea de deşeuri colectată, cantitatea de deşeuri generată, tarife distincte pentru activităţile desfăşurate de operator, tariful de colectare, tariful de depozitare şi de sortare şi multe alte criterii.


Taxa de salubrizare este una specială, dar ea nu a apărut în anexa cu taxele speciale, parte a proiectului privind stabilirea taxelor și impozitelor pe anul 2023 votat de Consiliul Local Craiova. Cel mai probabil s-a așteptat rezultatul recensământului, pentru a ști exact care mai este populația Craiovei și, implicit, cuantumul taxei, având în vedere că taxa este pe cap de locuitor. Numărul locuitorilor este un criteriu necesar calculării valorii facaturii.

Exit mobile version