Acasă Local Megaafacerea „Proiectarea“. Cum au „zburat“ 3 milioane de euro din bugetul Craiovei

Megaafacerea „Proiectarea“. Cum au „zburat“ 3 milioane de euro din bugetul Craiovei

În urmă cu un an, Gazeta de Sud scria despre megaafacerea „Proiectarea“ de la Primăria Craiova: un acord cadru pe patru ani, cu o valoare maximă de 32 de milioane de euro, încheiat de municipalitate pentru servicii de proiectare şi orice alte servicii conexe necesare aprobării, autorizării şi executării lucrărilor la diferite obiective. „Semnăm un acord cadru de proiectare care cuprinde tot ce se poate face în Craiova, în următorii 20 de ani“, explica edilul Olguţa Vasilescu. Ce s-a făcut în 2022? Primăria a încheiat 19 contracte subsecvente de proiectare, în valoare de 3 milioane de euro cu TVA. Niciunul nu a ajuns în etapa de licitaţie a lucrărilor de execuţie. Câteva au fost prinse în bugetul pe anul 2023, pentru altele se caută finanţare.

19 contracte de proiectare a atribuit Primăria Craiova în 2022. Cea mai mare valoare o are proiectul tehnic pentru amenajarea unui parc de agrement în zona Lacul Tanchiștilor - 3.885.565,36 lei fără TVA

Megaafacerea „Proiectarea“. Primăria Craiova s-a dovedit extrem de generoasă în 2022 cu proiectanţii pe care îi are la dispoziţie în baza unui acord cadru atribuit anul trecut, în februarie (două loturi de servicii) şi martie (un lot). Nu mai puţin de 3 milioane de euro au ieşit sau vor ieşi din vistieria Craiovei pentru proiecte întocmite pe hârtie.

Aţi văzut cum zboară hârtiile de pe un birou atunci când se deschide uşa şi geamul şi se face curent? Aşa au zburat şi milioanele de euro din bugetul local. Nu ştim dacă pe geam, asta se va vedea în anii următori. Cert e doar că proiectanţii contractaţi de primărie au venit cu teancul de hârtii, apoi au trecut pe la casierie. În ceea ce priveşte proiectările, acestea au vizat 19 obiective de investiţii. Niciunul nu a ajuns însă în etapa de licitaţie a lucrărilor de execuţie. Câteva au fost prinse în bugetul pe anul 2023, unele vor fi finanţate prin PNRR, iar pentru altele se caută o sursă de finanţare. 

Olguţa Vasilescu: „Acordul va fi pe patru ani, dar ne gândim la viitor“

Ar fi însă timp, dacă este să ne luăm după spusele edilului Olguţa Vasilescu de la momentul semnării acordului cadru pe 4 ani pentru servicii de proiectare şi orice alte servicii conexe necesare aprobării, autorizării şi executării lucrărilor la diferite obiective.

„O să semnăm un acord cadru de proiectare, care cuprinde tot ce se poate face în Craiova în următorii 20 de ani: drumuri, pasaje, şcoli, grădiniţe, totul. Acordul va fi pe patru ani, dar ne gândim la viitor“, anunţa Olguţa Vasilescu. Valoarea maximă estimată a acordului: 32 de milioane de euro. Serviciile au fost împărţite în trei loturi şi acoperă o paleta vastă: reabilitări sau extinderi la imobile deţinute de municipalitate (şcoli, grădiniţe, licee, locuinţe sociale etc), construcţii noi (parcări, punct intermodal de transport, policlinici) şi amenajări de spaţii verzi. 

Megaafacerea „Proiectarea“. Primăria Craiova are 14 proiectanţi sub contract

Megalicitaţia pentru serviciile de proiectare a demarată la 1 iulie 2021, pentru suma maximă de 135.146.211 lei fără TVA, adică 160,8 milioane de lei cu TVA (32,5 milioane de euro). 18 asocieri de proiectanţi s-au înghesuit la apelul Primăriei Craiova, iar lupta a fost acerbă. Nu de alta, dar să ai asigurate câteva milioane bune de euro timp de 3-4 ani nu era chiar de ici de colo.

Muncipalitatea a cerut expertize tehnice, audit energetic, documentații de avizare a lucrărilor de intervenție, studii de fezabilitate, proiect tehnic și detalii de execuție, asistență tehnică pe perioada lucrărilor. A rămas cu 14 proiectanţi, pe care i-a pus imediat la treabă. Pe unii dintre ei. De fapt, pe cei care au venit cu cea mai bună ofertă. În faţă au ieşit Aduro Impex SRL, care a venit cu Hard Expert Consulting SRL, Kentel Design SRL şi Concrete & Design Solutions SRL, firma K-Box Construction Design SRL şi Metroul SA. 

Ce servicii de proiectare sunt solicitate în fiecare lot

Lotul 1, care se referă la servicii de proiectare privind reabilitare, modernizare, consolidare, extindere construcţie existentă şi construcţii noi pentru construcţii civile, a avut şi cea mai mare valoare: 81.842.024 lei. Asta înseamnă 97 de milioane de lei cu TVA, adică 19,7 milioane de euro. Acesta a fost atribuit pe 23 martie 2022, după ce a fost nevoie de judecata CNSC.

Lotul 2 a avut o valoare de 22.458.300 de lei, fără TVA, adică 26,7 milioane de lei cu TVA (5,4 milioane de euro) şi a cuprins servicii de proiectare privind reabilitare, modernizare, consolidare, extindere construcţie existentă şi construcţii noi pentru unităţi spitaliceşti. El a fost atribuit pe 9 februarie 2022, la fel ca şi lotul 3. Acesta din urmă a avut o valoare de 30.845.887 lei, adică 36,7 milioane de lei cu TVA (7,4 milioane de euro) şi se referă la servicii de proiectare amenajări peisagistice/spaţii verzi. 

Proiectare pe hârtie şi 3 milioane de euro ieşite din vistierie

În 2022, au fost încheiate 19 contracte subsecvente, însă doar pentru loturile 1 şi 3. Cele mai multe contracte au fost atribuite firmei K-Box Construction Design SRL, din Bucureşti. O societate deloc străină de Craiova. K-Box a proiectat iniţial şi reproiectat în forma actuală stadionul de atletism şi tot ea a realizat proiectul tehnic la cartierul chinezesc. Tot de la ansamblul de locuinţe de pe strada Caracal va încasa cei mai mulţi bani. Aici s-a cerut un nou proiect tehnic pentru blocurile I1, I3, L1 (corp 1 + corp 2), L2 (corp 1 + corp 2), L3 (corp 1 + corp 2) şi L4 (corp 1+ corp 2), care va fi plătit cu 2.250.093 lei (fără TVA). Blocurile din cartierul chinezesc se vor transforma în locuinţe de serviciu şi vor avea un regim de înălţime P+6. 

Megaafacerea „Proiectarea“
Proiectarea a şase blocuri din cartierul chinezesc (expertiză şi continuarea lucrărilor) va costa bugetul local 2.250.093 lei

Ce contracte a mai primit K-Box Construction Design SRL? Alte opt contracte subsecvente, toate din lotul 1, după cum urmează: „Amenajare parcare supraetajată P+3 în Municipiul Craiova – zona Liceul Energetic” – 1.611.540 lei; „Amenajare parcare auto – zona Mercur” – 255.303 lei; „Servicii de proiectare (ET + AE) pentru proiectul «Creşterea eficienţei energetice a clădirilor publice din Municipiul Craiova»“ – 298.450,96 lei. Celelalte sunt pentru reabilitarea energetică a Liceului Teoretic „Henry Coandă” – 43.385 lei, a Liceului Tehnologic Transporturi Căi Ferate Craiova – 38.495 lei, a Liceului „Matei Basarab” – 28.995 lei, a Liceului Tehnologic de Transporturi Auto – 31.234 lei şi a Grădiniţei „Petrache Poenaru” – 24.790 lei. 

Megaafacerea „Proiectarea“. Fântânile arteziene, proiectare de 1.631.560 lei

Primăria Craiova a solicitat şi proiectarea unui complex sportiv în zona Piaţa Veche. Nu a identificat încă sursa de finanţare a execuţiei lucrărilor, nu se ştie când va demara licitaţia, dar pentru proiectul tehnic se va plăti 1.439.600 lei, plus TVA, către Metroul SA. Aceeaşi firmă a executat şi proiectul tehnic pentru reabilitarea energetică a Colegiului Naţional „Gheorghe Chiţu” – 28.950 lei şi a Şcolii Gimnaziale „Decebal” – 27.590 lei. Restul proiectelor tehnice solicitate până acum a revenit asocierii Aduro Impex SRL- Hard Expert Consulting SRL – Kentel Design SRL – Concrete & Design Solutions SRL. 

Aduro şi asociaţii au realizat proiectarea Skate Park-ului, care a costat 671.118 lei (fără TVA), şi toate proiectele care vizau fântânile arteziene: „Modernizare fântână arteziană – intersecție bulevardul 1 Mai cu bulevardul Ştirbei Vodă“ – 167.760 lei; „Amenajare ansamblu fântâni arteziene pe bulevardul 1 Mai” – 687.910,50 lei; „Modernizare fântână arteziană – Piaţa Mihai Viteazul” – 629.100 lei; „Modernizare fântână arteziană – Piaţa Regele Ferdinand şi Regina Maria (Doljeana)” – 146.790 lei.

Tot asocierea mai sus menţionată a realizat şi proiectul tehnic pentru amenajarea unui parc de agrement în zona Lacul Tanchiștilor, atribuit pentru suma de 3.885.565,36 lei fără TVA, şi proiectul pentru „Reabilitare şi împrejmuire Grădiniţa Căsuţa Fermecată“, care a costat 138.123,27 lei fără TVA. În total, vorbim de o sumă de 12.404.793 de lei fără TVA (2.531.590 euro), adică 14,7 milioane de lei cu TVA (3 milioane de euro).

Exit mobile version