Acasă Local Dolj Haos la o asociaţie de proprietari din Filiaşi

Haos la o asociaţie de proprietari din Filiaşi

Locatarii se plâng de faptul că în asociaţia de proprietari din care fac parte este un adevărat dezastru. Acest lucru s-a întâmplat în trecut, dar şi acum când administratorul şi reprezentanţii proprietarilor au fost schimbaţi în urma unui scandal. Fostul administrator, fostul preşedinte, comitet şi cenzor au dispus după bunul lor plac de banii încasaţi de la oameni. Din acest motiv s-a făcut o expertiză contabilă, există un dosar de cercetare penală din care reiese că ar lipsi din încasări o sumă de peste 90 de mii de lei. Proprietarii spun că fostul administrator le tăia chitanţe pe o anumită sumă, dar în contabilitate înregistra o altă sumă mult mai mică. Prin urmare, mulţi dintre ei apar acum ca fiind datornici şi s-au trezit daţi în judecată. Mai mult, din momentul când asociaţia de locatari s-a transformat în asociaţie de proprietari, administratorul le-a tăiat în continuare chitanţă tot pe asociaţia de locatari, iar expertul nu a ţinut seama de aceste chitanţe. Problemele proprietarilor din asociaţia Tudor Vladimirescu din Filiaşi au ajuns şi la urechile primăriei care i-a ajutat cu expertiza contabilă.


„Sunt probleme mai vechi care au fost semnalate de către locatari. Noi am încercat să-i sprijinim pe proprietari pentru că sunt foarte multe probleme. Aici a avut loc o delapidare, iar vinovat este fostul administrator care are deja un dosar penal la poliţie. Ni s-a solicitat sprijinul pentru o expertiză contabilă. A suportat-o primăria şi ulterior locatarii să o plătească în tranşe. Persoana care a făcut expertiza a făcut pe documentele pe care le-a găsit. Ulterior, proprietarii s-au trezit cu datorii şi daţi în judecată. Acum, ei au venit cu chitanţele care dovedesc că au plătit, dar se pare că acestea nu au fost scăzute din evidenţele contabile. Expertul nu a avut cunoştinţă la momentul auditului de aceste chitanţe şi de aici întreaga eroare. Acum au schimbat preşedintele, comitetul şi administratorul. Nu ştiu cine i-a îndrumat să dea locatarii în judecată. Oamenii vin acum şi demonstrează cu chitanţe că au plătit. Multe dintre aceste sume s-au prescris. Instanţa va constata că aceşti oameni au plătit, ei nu pot să dea sumele de două ori. Sumele care lipsesc sunt destul de mari, aproape 100.000 de lei „, viceprimarul localităţii Filiaşi, Laurenţiu Florescu.

Au plătit întreţinerea, dar s-au trezit restanţieri

Proprietari care au plătit întreţinerea şi au chitanţele drept dovadă sunt acum târâţi prin instanţă. Actualii angajaţi ai asociaţiei de proprieatri şi reprezentanţii proprietarilor au trimis pe bandă rulantă locatarii în judecată ca să recupereze restanţe care ar fi deja prescrise.


„Eu m-am trezit notificat, că am restanţe. Am căutat chitanţele, am găsit o parte din ele. Nu scrie pe nici una că am vreo restanţă. Ei treceau suma plătită şi restul de plată. Dacă aveam restanţe, de ce nu le-au trecut pe chitanţă? Eu am plătit lunar, am chitanţe din 2017, 2018. Cinci ani nu m-au notificat, nu mi-au spus că am restanţe. Ce spune legea? După trei luni acţionezi restanţierii în judecată. Numai că, eu plăteam lună de lună întreţinerea. Ce făcea administratorul în spate , eu nu am cum să ştiu. Nu cred că mai există o asociaţie de proprietari cu atâtea nereguli. Ce expertiză au făcut ei? Din 2008 s-au trezit în 2022 să ne scoată datori la întreţinere şi mai mult să ne dea în judecată. Mie îmi spun că am datorie 3.819 de lei”, spune Viorel Cimpoieru, proprietar.

Probleme la instanţă: două nume, două citaţii, acelaşi proprietar

Acelaşi proprietar povesteşte că dincolo de gafele celor de la asociaţia de proprietari Tudor Vladimirescu şi la instanţa de judecată a avut surprize neplăcute. În sensul că Judecătoria Filiaşi i-a trimis două citaţii pe două nume diferite. Acum, locatarul se întreabă cine are calitate procesuală? „Aşa ceva nu cred că s-a mai văzut. Apartamentul este pe numele soţiei. Înainte avea un nume, după căsătorie a luat numele meu. Cei de la asociaţia de proprietari au dat-o în judecată pe numele de Voinea, da ea se numeşte Cimpoieru. Cei de la judecătorie au trimis două citaţii pe ambele nume. Cum este posibil aşa ceva? Ea are handicap şi eu o voi însoţi la instanţă. Îi voi întreba, cu cine vreţi să vorbiţi, cu Voinea sau cu Cimpoieru?”, afirmă proprietarul din blocul B5.

Asociaţia s-a îndreptat împotriva proprietarilor

Actuala conducere a asociaţiei de proprietari „Tudor Vladimirescu” confirmă neregulile.
Da, este un dosar în cercetare la poliţie în ceea ce îl priveşte pe fostul administrator. În urmă cu trei ani s-a cerut o expertiză extrajudiciară. Expertul a fost pus cu sprijinul primăriei. Actele asociaţiei au fost ridicate de poliţie. Noi nu mai aveam la dispoziţie nici un act când am preluat asociaţia. Singurul document pe care noi îl aveam la dispoziţie era expertiza contabilă. Când am început să încasăm le-am cerut să vină cu indexul şi cu ultima factură. Expertiză extrajudiciară s-a făcut în 2018 pentru perioada 2008- 2018. Până în momentul în care Judecătoria nu se pronunţă nu ne putem pronunţa nici noi. Asociaţia a fost preluată cu datorii de 1.300.000 de lei, iar banii lipsă sunt peste 90.000 de lei.
Mai este o problemă. Când au trecut de la asociaţia de locatari la asociaţia de proprietari, administratorul a eliberat chitanţe tot cu sigla asociaţiei de locatari. Din punctul meu de vedere sunt un fals. Expertul nu a ţinut seama de aceste chitanţe pentru că expertiza s-a făcut pe asociaţia de proprietari nu pe cea de locatari. De asemenea, când s-a trecut la asociaţia de proprietari s-a început cu încasările de la zero pe noua asociaţie. Acum oamenii vin cu chitanţe eliberate de asociaţie de locatari deşi era asociaţie de proprietari. Oamenii nu au nici o vină, au fost de bună -credinţă. Noi i-am notificat, cei care au refuzat au fost acţionaţi în instanţă”
, explică preşedintele asociaţiei de proprietari „Tudor Vladimirescu”, Filiaşi. Cristian Dumitraşcu.

A absolvit Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu” din Universitatea din Craiova şi lucrează în presa scrisă din 2004. În momentul actual este unul dintre puţinii jurnaliști locali care se ocupă de domeniul asociaţiilor de proprietari.
Exit mobile version