Acasă Local Dolj VIDEO Acrobaţii periculoase pe bicicletă, în spaţii publice din Craiova

VIDEO Acrobaţii periculoase pe bicicletă, în spaţii publice din Craiova

Câţiva bikeri care fac acrobaţii riscante pe străzile din Craiova pot deveni un pericol pentru oamenii pe care îi întâlnesc pe traseul lor. Mai mult decât atât, aceştia şi-au creat un cont de Youtube unde au adunat o mulţime de urmăritori, iar în postările lor iau în batjocură poliţiştii, despre care spun că nu îi pot prinde. Însă, după cel mai recent videoclip, poliţia s-a autosesizat şi deja a luat măsuri împotriva lor.

Un cititor al Gazetei de Sud ne-a trimis o sesizare privind activitatea unor bikeri, care poate deveni un pericol pentru oamenii din jur. Acesta ne-a transmis un video, care este făcut public pe un cont de Youtube. „Am trimis de mai multe ori sesizări către autorităţile locale cu privire la biciclişti care circulă foarte periculos printre oameni, punând viaţa pietonilor în pericol. Se întâmplă în Gradina Botanică, Parcul Nicolae Romanescu, Teatrul National, Zona Mercur, Centrul Vechi. Însă, autorităţile nu au făcut nimic în această privinţă. Se pare că ei stau la căldurică şi aşteaptă să se întâmple un eveniment nefericit să ia măsuri“, ne-a scris bărbatul din Craiova.

Zone importante ale Craiovei, pe lista acrobaţilor

În filmarea pe care acesta ne-a trimis-o se vede cum trei bikeri fac tot felul de acrobaţii în Parcul Sfântul Dumitru, în Parcul Romanescu, ba chiar şi prin Centrul Craiovei, în Târgul de Crăciun. Imaginile au fost publicate duminică, 29 ianuarie, iar acestea arată că cei trei biciclişti se plimbă în voie pe străzile şi în parcurile Craiovei. Dincolo de adrenalina oferită de acest sport celor care îl practică şi de munca pe care ei o depun ca să ajungă la anumite performanţe, o clipă de neatenţie poate deveni coşmarul unui trecător în zonele publice în care ei aleg să facă acrobaţii. Vorbim despre spaţii publice, neamenajate în acest sens.

Poliţiştii, ironizaţi în videoclipuri

Filmarea publicată pe 29 ianuarie nu este singura făcută în Craiova. În urmă cu şapte luni, un alt videoclip îi arată pe bikeri în Piaţa William Shakespeare din Craiova, lângă Teatrul Naţional, în timp ce fac acrobaţii printre oameni. Aceştia au mers cu bicicletele şi în Parcul Romanescu. Nici aici nu s-au limitat la acrobaţiile făcute la Velodrom, ci au mers cu bicicletele pe podul suspendat, printre oameni cu copii. Apoi au sărit cu bicicletele pe scările care duc la aleea principală, de sub pod. În acest video se vede că nişte poliţişti locali opriseră doi dintre bikeri.

Aceştia au reuşit să fugă cu bicicletele de lângă poliţiştii locali, apoi i-au luat în batjocură. Nimic nu i-a oprit pe bikeri, care şi-au continuat activitatea în mai multe locuri din Craiova. Mai mult decât atât, persoana care a publicat clipul, chiar a făcut referire la poliţie în descrierea pe care a făcut-o imaginilor. „Bună, mă numesc Oliver și, în videoclipul de astăzi, revenim cu o altă sesiune Urban Freeride. În ciuda faptului că ne confruntăm cu unele mici probleme, nu există o soluție mai bună decât să ne mişcăm mai departe. Poliția chiar nu ne poate face nimic!“, a scris acesta în dreptul videoclipului publicat în urmă cu şapte luni.

Bikerii, luaţi în vizor de Poliţia Locală

Pe canalul de Youtube, pagina de bikeri a adunat aproape 100.000 de subscriberi. Comentariile celor care îi urmăresc îi încurajează să continue activitatea. Poliţia Locală Craiova are la dispoziţie o Hotărâre de Consiliu Local, care le permite să sancţioneze bikerii care nu respectă legea. Însă, doar atunci când se află pe trotuare, în parcuri, zone de agrement, pieţe, cu excepţia spaţiilor special amenajate în acest scop. În cazul celor care circulă ilegal pe stradă, doar Poliţia Rutieră poate interveni.

Hotărârea nr. 107 privind aprobarea Regulamentului referitor la stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea municipiului Craiova spune, la Art. 22, lit K), faptul că se constituie în contravenţie „Circulaţia cu biciclete, motorete, scutere, ciclomotoare, motoscutere, motociclete pe trotuare, în parcuri, zone de agrement, pieţe, cu excepţia spaţiilor special amenajate în acest scop“. Aşadar, Poliţia Locală poate da sancţiuni doar ţinând seama de această hotărâre. Potrivit datelor Poliţiei Locale, anul trecut s-au aplicat 55 de sancţiuni contraventionale pe HCL 107, în cuantum de 17.100 lei.
De asemenea, poliţiştii locali au reuşit identificarea bikerului care a publicat videoclipul şi l-au sancţionat tot în baza HCL 107.

IPJ a deschis anchetă

După ce imaginile cu bikerii au apărut în spaţiul public, poliţiştii doljeni au deschis şi ei o anchetă.

„Având în vedere imaginile postate în mediul online, în care care mai mulţi tineri se deplasează pe biciclete prin parcurile din Craiova, precum şi pe anumite străzi, fără a menţine contactul roţilor cu solul, poliţiştii Biroului Rutier Craiova efectuează verificări pentru stabilirea cu exactitate a locurilor şi modului în care aceştia au circulat pe biciclete. În funcţie de rezultatul verificărilor vor fi dispuse măsuri în consecinţă. Reamintim conducătorilor de biciclete că, în conformitate cu prevederile legale, este interzis să circule fără a ţine cel puţin o mână pe ghidon şi ambele picioare pe pedale. De asemenea, este interzis să circule pe aleile din parcuri sau din grădini publice, cu excepţia cazurilor când nu stânjenesc circulaţia pietonilor sau să conducă vehiculul fără a menţine contactul roţilor cu solul. În 2022 au fost aplicate 59 de sancțiuni bicicliștilor, în Craiova“, a transmis Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dolj.

Exit mobile version