Știri de ultima orăLocalDolj35.000 de craioveni au plecat din oraş în ultimii 10 ani. Primăria spune că s-au mutat în Zona Metropolitană

35.000 de craioveni au plecat din oraş în ultimii 10 ani. Primăria spune că s-au mutat în Zona Metropolitană

Primăria Craiova interpretează în sens pozitiv datele provizorii ale ultimului recensământ. Potrivit acestuia, din Craiova au plecat circa 35.000 de persoane în ultimii zece ani. Municipalitatea consideră că mare parte din aceste persoane s-au mutat, de fapt, în comunele din jurul datorită dezvoltării Zonei Metropolitane. În realitate, spune Primăria Craiova, doar 5.000 de persoane au părăsit oraşul din 2011 încoace.

Mai jos comunicatul integral al Primăriei Craiova:

„Datele ultimului recensământ realizat la nivel național arată că tot mai multe persoane din municipiul Craiova au ales, în ultimii 10 ani, să-și stabilească domiciliul în mediul rural. Asta reiese dacă scoatem în evidență creșterea numărului de persoane recenzate în localitățile din proximitatea municipiului Craiova.

Conform datelor statistice oficiale, se constată că 10 localități, care fac parte din Zona Metropolitană Craiova, au înregistrat creșteri semnificative ale populației rezidente la 1 decembrie 2021, față de recensământul din anul 2011. Localitățile care au câștigat cel mai mare număr de locuitori între cele două recensăminte sunt cele din vecinătatea imediată a municipiului Craiova – Malu Mare, Cârcea, Pielești și Ghercești.

Astfel, Malu Mare a ajuns, în decurs de 10 ani, la o populație de 7548 de persoane, cu 99,7% mai mult decât cea înregistrată la recensământul din 2011. De asemenea, comuna Cârcea a câștigat un număr important de persoane între cele două recensăminte, având o populație actuală rezidentă de 4644 persoane în 2021, față de 3424 persoane înregistrate în 2011, creșterea fiind de peste 35 %.

Conform datelor statistice rezultate la recensământul din 2021, se constată că sunt cu 8737 mai multe persoane care și-au stabilit domiciliul în localitățile din proximitatea municipiului Craiova, față de recensământul din 2011, datorită exploziei de proiecte imobiliare dezvoltate în ultimii ani în zonele respective sau a extinderii zonelor industriale și/sau de servicii către periferie.

Datele complete și finale ale recensământului din 2021 vor fi făcute publice etapizat, în perioada mai – decembrie 2023.

Având în vedere că procentajul persoanelor care nu s-au recenzat (fie prin autorecenzare, fie prin intermediul recenzorului) a fost de 4,8 % din totalul populației rezidente la nivel național, reiese că și la nivelul municipiului Craiova a existat un număr aproximativ de 12.000 persoane care nu s-au recenzat, indiferent de motivația acestora.

Luând în calcul toți ceilalți indicatori, precum fenomenul de îmbătrânire demografică și menținerea negativă a sporului natural al populației la nivel național, procentul persoanelor nerecenzate și tendința de migrație către localitățile din Zona Metropolitană, estimăm că numărul real de persoane rezidente din municipiul Craiova, care a scăzut de la ultimul recensământ, este în jur de 5000 persoane“.

ȘTIRI VIDEO GdS

Exit mobile version