Acasă Local Dolj Piaţa Chiriac, în moarte clinică

Piaţa Chiriac, în moarte clinică

În Piaţa Chiriac nu era niciun comerciant joi, la ora 10.30
În Piaţa Chiriac nu era niciun comerciant joi, la ora 10.30

Mult aşteptata şi lăudata Piaţă Chiriac moare încet, dar sigur. Dincolo de controversele legate de această piaţă, care au avut loc în ultima perioadă în spaţiul public, realitatea este că aceasta este goală în fiecare zi. Entuziasmul autorităţilor de la deschiderea pieţei s-a stins odată cu lipsa de interes a cumpărătorilor şi a producătorilor. Însă, având în vedere că se pregăteşte mutarea Târgului Municipal, este posibil să asistăm la o mutare forţată a comercianţilor din acea piaţă spre cea din Chiriac.

Pustiu în Chiriac

Am vizitat, joi, Piaţa Chiriac încă o dată. După discuţiile care au avut loc în Consiliul Local, când primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a recunoscut că piaţa nu merge bine deloc şi nici magazinul Autentic Românesc din cadrul acesteia, am vrut să vedem cum mai arată situaţia.

În jurul orei 10.30 – 11.00, în piaţă nu era picior de comerciant sau de cumpărător. Nu era nici măcar un producător local care să aibă la vânzare ceva. Doar două tarabe scoase la exterior, însă acoperite cu folie, aminteau că acolo ar putea exista o piaţă. Din toate boxele comerciale construite în Piaţa Chiriac, doar două erau ieri deschise. Una cu mâncare pentru păsări şi alta cu produse de curăţare. Aşadar, Piaţa Chiriac, care s-a dorit a fi a producătorilor locali, pare că nu mai pote fi resuscitată. Cel puţin nu pe ideea pe care se mersese iniţial.

Potrivit reprezentanţilor SC Piețe și Târguri, acordurile pentru închirierea boxelor din Piaţa Chiriac au expirat pe 31 decembrie 2023 şi din data de 3 ianuarie 2023 a început întocmirea noilor acorduri.

Magazinul Autentic Românesc avea şi el lacătul pe uşă joi, iar o hârtie lipită la intrare anunţa că este închis până pe 5 ianuarie inclusiv. În interiorul magazinului, câţiva angajaţi aranjau marfă pe rafturi, semn că de astăzi (6 ianuarie) se va deschide. Am întrebat SC Pieţe şi Târguri de ce Autentic Românesc este închis atât de multe zile. „Se face inventarierea stocurilor de marfă la sfârşit de an şi se stabilesc noile preţuri la băuturile răcoritoare cu zahăr, la care a crescut TVA-ul de la 1 ianuarie 2023“, au transmis reprezentanţii Pieţe şi Târguri Craiova.

Olguţa Vasilescu, foc şi pară pe cei care au speculat că Autentic Românesc se închide

După ce s-a discutat în Consiliul Local despre faptul că magazinul cu produse româneşti din Piaţa Chiriac merge foarte prost, era normal ca toată lumea să îşi pună semne de întrebare referitoare la continuitatea acestuia. Însă, Liei Olguţa Vasilescu nu i-a picat deloc bine că oamenii au interepretat că magazinul ar putea ajunge să se închidă. În consecinţă, a făcut o declaraţie acidă pe Facebook.

„Ce manipulare haștagistă ordinară! Cine a zis că se închide magazinul Autentic Românesc vreodată, dintre cei cu putere de decizie? Discuția din Consiliul Local a fost că se ia în calcul să se permită și societăților comerciale accesul în Piața Chiriac atunci când nu sunt producători. În rest, rămâne cum am stabilit! Magazinul Autentic Românesc rămâne deschis și cu produse sută la sută românești! Iar producătorii autohtoni sunt așteptați cu marfă! E adevărat că iarna nu au de unde să vină cu marfă ei și analizăm să primim societățile comerciale, după 1 ianuarie, în piață și în zona de boxe! Sărbători fericite în continuare tuturor! Lăsați manipulările că o să vă cadă mai greu la stomac decât sarmalele!“, a scris primarul Craiovei pe Facebook, pe 28 decembrie.

Piaţa Chiriac, goală doar iarna?

În realitate, nu doar perioada rece îi opreşe pe producători să îşi aducă marfa în Piaţa Chiriac, iar acest lucru s-a dovedit din iulie 2022, de când a fost inaugurată, până la finele anului. Pe tot parcursul acestor luni, comercianţii care vindeau în această piaţă puteau fi număraţi pe degete. Nici în magazinul Autentic Românesc oamenii nu s-a înghesuit niciodată. Majoritatea comercianţilor aleg să vândă marfa în piaţa din Târgul Municipal, iar autorităţile nu au reuşit să îi atragă până acum să migreze spre Chiriac.

Însă, intenţia Primăriei Craiova de a muta Târgul Municipal poate avea legătură şi cu dorinţa de populare a Pieţei Chiriac. Când municipalitatea a anunţat că târgul de vechituri va fi mutat în viitorul apropiat undeva în zona Hanul Roşu, s-a spus că vânzătorii din piaţa Târgului Municipal vor fi mutaţi în Chiriac. Aşadar, este posibil să asistăm la scenariul în care comercianţii se vor muta aici, obligaţi de context.

Pieţe şi Târguri: Magazinul Autentic Românesc îşi continuă activitatea

Imediat după ce primarul a publicat postarea legată de Magazinul Autentic Românesc, şi reprezentanţii SC Pieţe şi Târguri, în ograda căreia se află Piaţa Chiriac, au transmis un mesaj cu privire la acest subiect.

„Magazinul Autentic Românesc din Piaţa Chiriac îşi va continua activitatea şi în anul 2023. Conducerea SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL este convinsă că acest concept, al comercializării produselor româneşti în general, şi a celor fabricate după reţete tradiţionale în special, este şi va rămâne apreciat de locuitorii municipiului Craiova, care îşi fac cumpărăturile din această locație. Discuţiile ce au avut loc pe această temă în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Municipal Craiova au fost interpretate în mod eronat și prezentate tendențios de anumiți jurnalişti“, au declarat reprezentanţii pieţelor.

Societăţile comerciale, aşteptate în Chiriac

Abia după ce au mustrat jurnaliştii, aceştia au continuat cu faptul că vor permite societăţilor comerciale să vândă în Chiriac. „Menționăm că nu am luat niciodată în considerare varianta închiderii magazinului, continuăm să credem în calitatea produselor românești. Sprijinim producătorii agricoli și încurajăm craiovenii, și nu numai, să consume produse autohtone, să aleagă gustul autentic românesc. Referirile făcute în cadrul ședinței au fost axate în special pe prezența producătorilor în spațiile destinate acestora pentru activitatea de vânzare a legumelor și fructelor autohtone. Este bine cunoscut faptul că producătorii agricoli nu pot asigura flux continuu la anumite categorii de produse, ci doar sezonier.

Acest aspect, coroborat cu faptul că cetățenii își doresc o gamă variată de legume și fructe pe toată perioada anului, dar și diversificarea gamei cu anumite produse din import, ne-a determinat să luăm decizia de a permite și societăților comerciale de profil să poată închiria spații în vederea comercializării de legume și fructe în Piața Chiriac, începând cu anul 2023. Producătorii agricoli vor fi in continuare sprijiniți, având prioritate la închirierea acestor spații“, a mai transmis SC Pieţe şi Târguri.

Practic, reprezentanţii pieţelor au transmis o informare puţin mai elaborată, dar care avea acelaşi mesaj ca cel al primarului Craiovei, căruia i-au dat întâietate. Însă, chiar şi cu această decizie de a permite societăţilor comerciale să vândă în Chiriac, joi era totul pustiu în piaţă.

Exit mobile version