Acasă Local Dolj Cimitirele, supravegheate video

Cimitirele, supravegheate video

Cimitirul Ungureni

Cum s-a decis Primăria Craiova să-i contracareze pe hoţii de coroane din cimitirele oraşului? Va supraveghea mormintele cu un sistem de camere video.

Primăria Craiova s-a decis să pună din anul 2023 camere video în cimitirele oraşului. Administraţia locală craioveană promitea la începutul acestui an că va achiziţiona aproape 5.000 de camere video. Altfel spus, primăria Craiova a comandat un studiu de fezabilitate în 2022 prin care să se identifice posibilitatea montării a 4.639 de camere video în oraş. Acestea urmau să fi montate în diferite puncte ale Craiovei, în parcuri, pieţe publice, cimitire, locuri de joacă, străzi, platforme de gunoi şi ieşirile din oraş. Costurile s-ar fi ridicăt la 141.292.255,06 de lei.

„Primăria Craiova a demarat deja unul dintre cele mai mari proiecte destinate siguranței cetățenilor, ce își propune să implementeze tehnologiile moderne bazate pe inteligență artificială. Odată finalizat, proiectul va plasa municipiul Craiova în topul orașelor smart din România, iar craiovenii se vor simți protejați„, se spune la acea dată în Referatul de Aprobare privind aprobarea Studiului de Fezabilitate şi a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Sistem de supraveghere video în Municipiul Craiova”.

Doar 500 de camere

Acum, Primăria Craiova s-a răzgândit şi va achiziţiona doar 500 de camere video. Parte dintre acestea vor fi montate în cimitirele din oraş. Craiovenii s-au plâns de foarte multe ori că mormintele sunt vandalizate la scurt timp după ce au loc înmormântări. În ciuda faptului că RAADPFL are angajaţi paznici care trebuie să asigure paza în interiorul cimitirelor, coroanele de pe morminte se fură de ani buni în cimitire precum Ungureni sau Sineasca.


„Sunt puţin paznici în cimitirele noastre care nu sunt în stare să facă faţă valului de vandalizare a mormintelor. Se fură coroanele imediat după ce au loc înmormântările. Noi avem deja un SF care a fost adoptat, cu 5 mii de camere pentru tot Municipiul Craiova. Ne-am hotărât să introducem 500 de camere în buget care să fie introduse cu prioritate în zonele cu conţinut infracţional, cimitire, şcoli, locuri de joacă. Am făcut o estimare a locurilor unde se pot instala aceste camere de luat vederi. Sunt 500 de camere, nu 5000 pentru că nu ne permitem. Trebuie să vedem cum să mulţumim toţi cetăţenii. Am discutat cu cei de la RAADPFL, preferăm să se reducă numărul de paznici din cimitire, dar să punem camere de luat de vederi care să fie conectate direct la poliţia locală care să intervină imediat, când sesizează astfel de acte de vandalism în cimitire”, a precizat primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.

Regulamentul cimitirelor din Craiova: camere şi pază

Montarea camerelor în cimitirele oraşului a fost unul dintre motivele pentru care s-a modificat şi Regulamentul de funcţionare a cimitirelor.
Acest lucru a fost confirmat chiar de viceprimarul Craiovei. Aurelia Filip a spus că acesta este şi unul dintre motivele pentru care s-a modificat Regulamentul de funcţionare a cimitirelor din oraşul Craioava. ” Acesta este unul dintre punctele importante ale modificării regulamentul cimitirelor care prevedea doar pază în cimitire. Acum prevederile sunt pentru camere video şi pază în cimitirele oraşului”, a spus vice-priamrul Craiovei, Aurelia Filip.

Conform Sf-ului realizat de primărie, camerele vor fi cu vedere pe timp de zi și de noapte şi vor fi alimentate cu energie electrică din rețeaua aeriană a furnizorului de energie electrică. Acolo unde nu există rețea aeriană, alimentarea camerelor se va face pe o rețea nouă conectată din sediile poliției locale. Transmiterea datelor de la camere la dispecerat se va face prin fibră optică montată aerian pe stâlpii existenți și îngropată în zonele unde nu există stâlpi.

Exit mobile version