Acasă Local Dolj Lovitură în plină iarnă: Se pregăteşte scumpirea căldurii craiovenilor

Lovitură în plină iarnă: Se pregăteşte scumpirea căldurii craiovenilor

Luna trecută, furnizorul de căldură al oraşului, Termo Urban Craiova a fost înştiinţat de SE Craiova că va creşte preţul agentului termic primar. În mod normal, scumpirile făcute de Electrocentrale au fost urmate de scumpirea căldurii furnizată populaţiei. SE Craiova creşte preţul apei fierbinţi de la 259,85 lei la 363,62 lei fără TVA.

Se anunţă o iarnă grea pentru craiovenii care primesc căldură prin sistemul centralizat (SACET). Căldura s-ar putea scumpi după ce Societatea Electrocentrale Craiova a primit undă verde pentru scumpirea agentului termic primar. Scumpirea vine ca un tăvălug. SE Craiova a cerut reglementarea preţului energiei tremice livrată furnizorului local de căldură, Termo Urban. La rândul său, operatorul local, pus în faţa faptului împlinit, nu are decât să crească tariful căldurii furnizată populaţiei. În fapt, ANRE și-a dat avizul pentru noile costuri ale energiei tremice în ultima parte a lunii noiembrie.

SE Craiova

SE Craiova a scumpit agentul termic primar


Prin Decizia ANRE 2097/23.11.2022 s-a aprobat „bonusul pentru energia electrică produsă în cogenerare de înaltă eficienţă şi livrată în SEN și a preţului reglementat pentru energia termică livrată în SACET în perioada noiembrie – decembrie 2022 şi în anul 2023 din CET Craiova II aparținând Societății Electrocentrale Craiova S.A. și de încetare a aplicabilităţii Deciziei președintelui ANRE nr. 1916/2022 privind aprobarea bonusului pentru energia electrică produsă în cogenerare de înaltă eficienţă şi livrată în SEN și a preţului reglementat pentru energia termică livrată în SACET în perioada noiembrie-decembrie 2022 şi în anul 2023 din CET Craiova II aparținând societății Complexul Energetic Oltenia S.A”.

Conform vechii decizii, preţul agentului termic primar livrat de SE era de 259, 85 de lei cu TVA. În baza modificărilor recente, din luna noiembrie, SE Craiova va vinde SC Termo Urban apa fierbinte cu 363,62 de lei fără TVA. Logic, o scumpire atrage după ea o altă scumpire. Drept urmare, posibilitatea este foarte mare că Termo Urban va umbla la tariful căldurii furnizate craiovenilor.

Calorifer

Termo Urban, scumpirea din vară

Este cunoscut faptul că din august 2022 tariful local de facturare pentru populație a crescut de la 388,33 lei/Gcal, la 420,08 lei/Gcal (preţuri fără TVA). Pe facturi prețul este de 499,89 lei/gigacalorie, TVA inclus. Majorarea a fost de aproape 10% şi a fost aprobată în Adunarea Generală a Asociaților ADI Termis Dolj în data de 31.08.2022.
Scumpirea din vară a vizat tariful de distribuţie şi furnizare a energiei termice, distribuită prin punctele termice pentru populație şi agenţii economici. Acesta a înregistrat o creştere de la 431,76 lei/Gcal, la 463,51 lei/Gcal (exclusiv TVA). În schimb, a scăzut foarte mult prețul local de producere, distribuție și furnizare a energiei termice distribuită din centrale termice: de la 2.145,40 lei/Gcal, la 869,20 lei/Gcal (exclusiv TVA). Scăderea a intervenit datorită plafonării preţurilor la energie electrică şi gaze.

Căldură

Prin adresa nr. 189/22.08.2022 înregistrată la Primăria Municipiului Craiova, Asociația A.D.I. Termis Dolj solicita modificarea tarifului pentru energie termică distribuită prin punctele termice și centralele termice, ca urmare a modificării prețului la apă fierbinte furnizată de CEO. Atunci, Termo Urban Craiova SRL solicita ca tariful de distribuţie şi furnizare a energiei termice, distribuită prin punctele termice pentru populație şi agenţii economici, să fie, conform Avizului ANRE nr. 34, de 203,66 lei/Gcal, exclusiv TVA, la care s-a adăugat tariful apei fierbinți de la CEO, rezultând un tarif de 463,51 lei/Gcal, exclusiv TVA, iar prețul de producere, distribuție și furnizare a energiei termice distribuită din centrale termice să fie de 869,02 lei/Gcal, exclusiv TVA.

Exit mobile version