Acasă Local A reacționat IPJ Dolj! Se pun limitatoare de viteză la Şcoala „Nicolae...

A reacționat IPJ Dolj! Se pun limitatoare de viteză la Şcoala „Nicolae Bălcescu”

Comisia de sistematizare a circulaţiei rutiere şi pietonale a municipiului Craiova a avizat favorabil, în şedinţa din 25 noiembrie, amplasarea unor limitatoare de viteză pe strada Traian Lalescu, la trecerea pentru pietoni amenajată la intrarea în Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu”. Solicitarea a venit din partea Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Dolj, dar asta după ce aici a avut loc un eveniment rutier. Pe 22 septembrie, o elevă de 12 ani a fost lovită de o maşină în timp ce traversa strada spre şcoală, chiar pe trecerea de pietoni.

Se pun limitatoare de viteză la Şcoala „Nicolae Bălcescu”
La trecerea de pietoni din faţa Şcolii Gimnaziale „Nicolae Bălcescu” vor fi amplasate limitatoare de viteză. Pe 22 septembrie, o elevă de 12 ani a fost lovită de o maşină în timp ce traversa strada spre şcoală chiar pe trecerea de pietoni

La trecerea de pietoni de la intrarea în Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” din Craiova vor fi amplasate limitatoare de viteză. Decizia vine la două luni după ce aici s-a produs un accident rutier în care a fost implicată o elevă de 12 ani. Aceasta traversa strada spre şcoală chiar pe trecerea de pietoni când a fost lovită de o maşină. Eleva nu a mai ajuns în clasă, ci la spital, iar la câteva zile după accident poliţiştii au vizitat şcoala pentru o lecţie de prevenţie cu elevii.

Măsuri pentru calmarea traficului pe strada Traian Lalescu s-au luat însă mult mai târziu. De fapt, urmează să se ia, după ce Comisia de sistematizare a circulaţiei rutiere şi pietonale a municipiului Craiova a avizat favorabil, în şedinţa din 25 noiembrie, amplasarea unor limitatoare de viteză la trecerea pentru pietoni amenajată la intrarea în Şcoala „Nicolae Bălcescu”. 

Un lucru de care GdS a relatat încă din data de 28 septembrie, la şase zile după incident, în articolul „Pericolul de lângă şcoli. Trecerea de pietoni unde a fost lovită o elevă din Craiova, fără limitatoare de viteză“. Atunci, conducerea unităţii de învăţământ susţinea că va solicita montarea unor limitatoare de viteză la trecerea de pietoni, fapt care se va şi concretiza, la „solicitarea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj – Biroul Siguranţă Şcolară“, după cum se specifică în hotărârea Comisiei de sistematizare.

„Se avizează favorabil eliberarea avizului Comisiei de Sistematizare pentru amplasarea unor limitatoare de viteză pe strada Traian Lalescu, la trecerea pentru pietoni amenajată la intrarea în Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” – solicitarea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj – Biroul Siguranţă Şcolară, ca urmare a unui accident cu victime omeneşti, în urma căruia a rezultat vătămarea corporală a unui elev al unităţii şcolare, produs în luna septembrie 2022“, se arată în hotărâre. 

Unde vor mai fi amplasate limitatoare de viteză

Tot în acest enunţ se mai menţionează că s-a avizat favorabil desfiinţarea trecerii pentru pietoni situată la intersecţia bulevardului Carol I cu strada Gheorghe Bariţiu, montarea unor indicatoare de obligare tip Dl „înainte” pe Calea Bucureşti înainte de intersecţia cu aleea ce face accesul către Mall Electroputere, pe sensul de mers Centru – cartier Lăpuş şi aplicarea marcajelor pe partea carosabilă cu aceeaşi semnificaţie, şi amplasarea unor limitatoare de viteză la intersecţia străzii Râului cu strada Popoveni, pe sensul de mers bulevardul Nicolae Romanescu către bulevardul Ilie Balaci. De asemenea, s-a decis desfiinţarea corpurilor de semafor verde – intermitent amplasate pe Calea Bucureşti, la intersecţia cu strada Horia, pe ambele sensuri de circulaţie. 

În articolul GdS mai sus amintit au fost enumerate şi alte şcoli din Craiova unde nu există limitatoare de viteză înaintea trecerilor de pietoni: la Liceul „C. Neniţescu”, la Şcoala Gimnazială „Sfântul Dumitru”, la Colegiul Economic „Gheorghe Chiţu” sau la Şcoala Gimnazială „Nicolae Romanescu” de pe strada Caracal. În şedinţa din 25 noiembrie, Comisia de sistematizare a circulaţiei a avizat favorabil doar montarea de limitatoare de viteză pe strada Bărăganului, în zona Şcolii nr. 19.

A fost, în schimb, amânată luarea unei hotărâri cu privire la amplasarea unor limitatoare de viteză pe bulevardul Nicolae Romanescu, la intersecţia cu strada Ing. Emil Marghiţu şi strada Potelu, pe ambele sensuri de circulaţie. Într-o primă etapă, aici se vor aplica marcaje rutiere termoplastice structurate şi rezonatoare. Totodată, s-a amânat luarea unei hotărâri şi cu privire la montarea unor limitatoare de viteză pe strada Vasile Alecsandri, în dreptul marcajului rutier „Trecere pentru Pietoni” situat la intrarea în Grădiniţa „Petrache Poenaru”. 

Ce limitatoare au fost „respinse“

Comisia de sistematizare a circulaţiei rutiere şi pietonale a municipiului Craiova a şi respins în şedinţa de luna trecută cinci solicitări de montare a unor limitatoare de viteză: pe strada General Ştefan Fălcoianu, pe strada Lămâiţei – la nr. 4, pe strada Fulger – la nr. 94, pe strada Parângului – la nr. 35B şi pe aleea Cocorului. Nu a fost avizată favorabil nici amplasarea unei treceri de pietoni pe strada Petre Ispirescu, în faţa căminelor studenţeşti. De asemenea, a fost amânată luarea unei hotărâri privind desfiinţarea trecerii pentru pietoni şi a instalaţiei de semaforizare de pe strada Brestei, zona de acces la Şcoala Gimnazială „Ion Creangă”. În schimb, a fost avizată favorabil înfiinţarea unei treceri pentru pietoni semnalizată corespunzător, prin indicatoare şi marcaje, amplasarea unui covor antiderapant şi montarea unor dispozitive de limitare a vitezei în zona accesului la Compartimentul de Primiri Urgente de pe strada Sarărilor (Spitalul Filantropia). 

În fine, comisia nu a fost de acord cu instituirea circulaţiei în ambele sensuri pe strada Sărarilor, pe porţiunea de 20 metri de la aleea dintre blocurile M6 şi M7 până la strada Mirceşti şi cu montarea de limitatoare de viteză pe aleea dintre blocurile M6 şi M7. Aici s-a avizat favorabil doar montare de indicatoare cu semnificaţia „Atenţie Copii”, pe aleea respectivă. În ceea ce priveşte solicitarea de amenajare a unor locuri de parcare atât pe trotuar, cât şi pe partea carosabilă a bulevardului Carol I, tronsonul de drum cuprins între bulevardul Dacia şi strada Fraţii Goleşti, pe sensul de mers către Centru, comisia a amânat luarea unei decizii. Asta pentru că „se va analiza posibilitatea de amenajare de locuri de parcare prin diminuarea lăţimii trotuarelor, pe ambele sensuri de mers“.

Exit mobile version