Acasă Local Dolj 58,64 de euro/mp, despăgubirile la care au dreptul persoanele expropiate pentru construirea...

58,64 de euro/mp, despăgubirile la care au dreptul persoanele expropiate pentru construirea drumului către mall Promenada

Așa va arăta mall Promenada

Primăria Craiova umblă la sumele de bani care le revin proprietarilor imobilelor care fac obiectul exproprierii în vederea construirii drumului care va lega Calea Severinului de strada Brestei.

Iniţial, primăria a aprobat exproprierea, iar în luna iulie, Consiliul Local a votat, în şedinţă ordinară, şi rapoartele de evaluare a proprietăţilor respective. În total, sunt 16 imobile: 12 deţinute de persoane fizice, două aparţinând unei societăţi comerciale, unul deţinut de o altă persoană juridică şi unul al cărui proprietar nu a fost identificat. Pe unele terenuri există şi construcţii, aşa că proprietarii vor fi despăgubiţi pentru ambele.

De această dată, primăria a refăcut la începutul acestei luni rapoartele de evaluare în cazul a nouă proprietăţi din cele 16. Sunt proprietari care au mai pierdul la preţ, dar alţii au câştigat. De exemplu, iniţial unul dintre proprietari urma să primească suma de 283.172,86 de lei pentru o suprafaţă expropiată de 232 de mp. Conform noului raport de evaluare, acesta va primi o despăgubire de doar 3.190 lei echivalentul a 649,11 de euro pentru o suprafaţă mult mai mică, 11mp. De o scădere drastică a costului terenului în suprafaţă de 97 mp are parte un alt proprietar. Iniţial, conform primul raport de evaluare primea pentru cei 97mp şi un imobil o despăgubire de 115.365,71 de lei, respectiv 23.327,88 de euro. Conform noului raport, proprietarul va fi despăgubit doar pentru teren cu suma de 28.130 de lei, echivalentul a 5.725 euro.

Noul mall Promenada Craiova a primit la începutul acestui an autorizația de construire, astfel că lucrările intră în linie dreaptă.

Sunt situaţii în care sumele de bani primite de proprietari pentru imobilele expropiate se dublează. Este şi cazul unui proprietar care iniţial era prins cu despăgubiri pentru 184 mp, teren, dar conform noilor rapoarte de evaluare acesta este prins pentru expropiere şi cu două construcţii de 34 şi 80 mp. În total primăria plăteşte pentru expropierea acestor imobile suma de 128.276 de lei, adică 26.105 de euro.
Şi în cazul unora dintre societăţi costurile pentru terenurile expropiate s-au înjumătăţit. De exemplu, una dintre societăţi era prinsă pentru expropiere cu un teren de 514 mp, noile măsurători arată că expropierea se va face doar pentru 143 mp.

Primăria cumpără teren cu 290 de lei/mp

Făcând un raport, suprafaţă -preţ, Primăria Craiova plăteşte 290 de lei/mp respectiv 58,64 de euro/mp.
Imobilele respective se aflau pe tronsonul 3 al drumului de legătură Calea Severinului- Brestei procedurile de expropriere fiind demarate pentru cauză de utilitate publică de interes local.
Sumele acordate pleacă de la câteva mii de euro şi ajung la câteva zeci de mii de euro, în funcţie de suprafaţa terenului deţinut şi de construcţie. Cea mai mică sumă este de 410,48 euro, care va fi plătită unei persoane fizice, pentru 7 mp de teren. În total, Primăria Craiova va plăti despăgubiri de peste 500.000 de euro pentru cele 16 imobile. Adică peste 2.500.000 de lei, la un curs de referință BNR de 4,9141 lei/euro, curs valutar din 01.11.2022 data efectivă la care s-au întocmit rapoartele de evaluare.
Trebuie precizat că banii pentru expropieri sunt din bugetul local, din cei 11,6 milioane de lei alocaţi la începutul anului pentru cumpărarea de terenuri private.

Un nou bulevard

Drumul care va conecta Calea Severinului de strada Brestei, până la intersecția cu strada Râului, a primit autorizaţie de construire pe 10 martie 2022. Primăria Craiova a autorizat construirea drumului de legatură cu infrastructură, suprastructură, piste de biciclete, spaţii verzi, instalaţii pluviale şi electrice aferente. Conform autorizaţiei, lăţimea părţii carosabile va fi de 14-17,5 metri (2 x 7 metri – 10,50 + 7 metri liniari), iar lăţimea pistei pentru biciclete va fi de doi metri. Lăţimea fiecărui trotuar va fi de 1,5 metri. Noul bulevard se va amenaja concomitent cu lucrările de construire a noului mall Promenada Craiova, care are ca termen de finalizare luna martie a anului viitor.

Exit mobile version