Acasă Local Dolj Centru pentru vechituri, amenajat cu bani europeni pe strada Hanul Roşu

Centru pentru vechituri, amenajat cu bani europeni pe strada Hanul Roşu

În Craiova se va înfiinţa un centru de colectare gratuită a mobilei vechi, a obiectelor sanitare uzate, a anvelopelor, hainelor uzate, bateriilor, a aparaturii electrice şi electrocasnice, a deşeurilor din demolări. Acesta va fi amenajat pe strada Hanul Roşu, în zona Depozitului de gunoi de la Mofleni. Banii vin prin PNRR, iar centrul de colectare prin aport voluntar (CAV) este destinat doar populaţiei, societăţile nu pot aduce aici lucrurile vechi.

Craiovenii vor avea posibilitatea ca în viitorul apropiat să ducă ambalaje provenite de la vopseluri, dezinfectanţi, tuburi de spray, materiale textile precum paturi, haine, cârpe, materiale plastice precum capace de WC, găleţi, electrice, electronice, electrocasnice, baterii uzate, saltele, mobilier, metal, sticlă şi ceramică, inclusiv obiecte sanitare, cauciuc, inclusiv anvelope uzate, deşeuri vegetale din curţi şi grădini,
deşeuri din construcţii şi demolări, cadavre de animale la un centru special. Cu alte cuvinte, cetăţeni pot scăpa mai uşor, dar şi gratuit de vechiturile din gospodării. Nu vor mai fi nevoiţi să le arunce pe ascuns, cu riscul de a fi depistaţi şi amendaţi, la platformele de gunoi sau să le înghesuie în tomberoane.
Pentru amenajarea acestui centru, ADI EcoDolj cere primăriei un teren de 25.000 de mp pe strada Hanul Roşu lângă depozitul de gunoi. Asociaţia care se ocupă de gestionarea deşeurilor din judeţ şi Craiova vrea să deschidă un centru de colectare prin aport voluntar (CAV). Aici, craiovenii pot să arunce în mod gratuit mobila veche, haine uzate, obiecte sanitare, anvelope uzate, dar şi alete lucruri nefolositoare. Ulterior, unele dintre aceste lucruri vechi pot fi valorificate.

Craiovenii vor avea unde să arunce mobila veche

Centru pentru vechituri amenajat cu bani europeni

Centrul din Craiova va fi înfiinţat şi dotat din fonduri europene, prin PNRR. „Potrivit ghidului de finanţare, un centru integrat de colectare prin aport voluntar asigură cu titlu gratuit pentru populaţie, colectarea separată a deşeurilor menajere care nu pot fi colectate în sistem„door-to-door”, respectiv deşeuri reciclabile şi biodeşeuri care nu pot fi colectate în pubelele individuale, precum şi fluxurile speciale de deşeuri – deşeuri voluminoase, deşeuri textile, deşeuri din lemn, mobilier, deşeuri din anvelope, deşeuri de echipamente electrice şi electronice, baterii uzate, deşeuri periculoase, deşeuri de cadavre animale, deşeuri de gradină, deşeuri din construcții şi demolări”, se arată în Referatul de aprobare la Proiectul de hotărâre privind darea în administrarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară de Gestionare a Deșeurilor ECODOLJ, a terenului în suprafață de 25.000 mp (2,5 ha), situat în Craiova, str. Hanul Roșu, nr.53. Astfel pentru realizarea Centrului integrat de colectare la nivelul Municipiului Craiova.

Un CAV mare în Craiova, CAV-uri mici în judeţ

Pentru realizarea Centrului integrat de colectare la nivelul Municipiului Craiova, Asociația vine cu proiectul, primăria vine cu terenul.

Vechiturile se duc la CAV

„PNRR-ul are linie de finanţare pentru aceste centre de colectare cu aport voluntar. Sunt centre în care cetăţenii se debarasează gratuit de anumite tipuri de deşeuri care nu intră peservicii de salubrizare, pe pubelă. Se face un centru mare pentru aglomerarea urbană, Craiova fiind unul dintre beneficiari. Şi se mai fac şi pentru celelalte localităţi din judeţi. Acestea sunt CAV-uri mici. Ghidurile de finanţare spun clar ce trebuie să duci şi cât să duci. ADI este solicitant eligibil şi deja am făcut demersurile necesare. Pentru CAV-urile mici am aplicat deja pentru Băileşti, Cârcea, Dăbuleni, Işalniţa este posibil să aplicăm şi pentru Filiaşi. Pe altă Axă, tot în PNRR aplicăm şi pentru Craiova. De exemplu, ai o mobilă veche o duci la acest centru şi costurile sunt susţinute de primării. Nu vrei să chemi operatorul să îţi ia mobila veche, frigiderul, textilele, caz în care plăteşti, duci la acest centru. Locaţia este separată de Depozitul de la Mofleni. Centrul va fi pe strada Hanul Roşu. Se primesc şi deşeuri din demolări, dar în cantităţi mai mici. Există un regulament pentru astfel de CAV-uri destinate populaţiei. Gestionarea centrului rămâne la latitudinea exclusivă a primăriilor. Ulterior, o parte din aceste materiale sunt valorificate. Această activitate a centrelor este o investiţie separată de centrele de sortare, centrele de compostare. este o infrastructură nouă cu scopul de a creşte gradul de colectare la nivel local”,
a declarat pentru GdS, Adela Plăcintescu, director ADI ECODOLJ.

Exit mobile version