Acasă Local Ce SF mai propune Primăria Craiova: Skate Park de 3 milioane de...

Ce SF mai propune Primăria Craiova: Skate Park de 3 milioane de euro

Primăria Craiova iese la înaintare pe final de an cu un Studiu de Fezabilitate (SF) pentru amenajarea unui Skate Park. De un astfel de proiect s-a vorbit încă de la începutul anului, când a şi fost bugetată suma de 400.000 de lei pentru execuţie, dar până acum s-a realizat doar SF-ul şi s-a stabilit suma necesară investiţiei: 3 milioane de euro.

Amenajarea unui Skate Park în zona Corniţoiu va costa circa 15 milioane de lei, potrivit Studiului de Fezabilitate comandat de Primăria Craiova. În imagine este skate park-ul din Sibiu, inaugurat în 2019

Craiova va avea un Skate Park în 2024, dacă se va merge mai departe în proiectul anunţat de edilul Olguţa Vasilescu la începutul acestui an. Deocamdată este gata doar Studiul de Fezabilitate (SF), care urmează să fie aprobat împreună cu indicatorii tehnico-economici ai investiţiei în şedinţa de joi a Consiliul Local (CL).

De realizarea documentaţiei s-a ocupat Aduro Impex SRL, ca lider al asocierii care a obţinut lotul 3 al acordului cadru pentru servicii de proiectare, scos la licitaţie de Primăria Craiova. Contractul subsecvent pentru proiectarea Skate Park-ului a fost atribuit pentru suma de 671.118 lei. Până acum avem SF-ul. 

Conform indicatorilor tehnico-economici, obiectivul de investiții „Amenajare Skate Park” are o valoarea totală (inclusiv TVA) de 19.000.446,63 lei, din care construcţii şi montaj (C+M) în sumă de 14.858.091,95 lei (TVA inclus). Adică 3 milioane de euro. Durata de realizare a investiţiei este de 15 luni, din care 3 luni pentru proiectare şi 12 luni pentru execuţie. Când s-a întocmit bugetul de venituri şi cheltuieli al municipiului, pe anul 2022, în dreptul Skate Park a fost trecută suma de 400.000 de lei. Banii au fost luaţi la rectificarea bugetară din luna septembrie şi redistribuiţi, dar nu s-a renunţat la proiect. 

Craiova va avea un Skate Park în 2024. Unde va fi amenajat

În luna martie Primăria Craiova a emis un certificat de urbanism pentru amenajare Skate Park, pe strada Paşcani, nr. 9, pe un teren dat în administrare Liceului de Chimie. Terenul se află în proprietatea privată a Consiliului Local şi are folosinţa actuală de curţi construcţii, destinaţia – parţial zonă cu funcţiuni complexe de interes public şi servicii de interes general. Terenul are formă rectangulară şi o suprafaţă de 19.000 mp din acte şi 23.577 mp din măsurători, iar pentru amenajarea Skate Park-ului este propusă o suprafaţă de 2.850 mp (zona de intervenţie). Potrivit datelor din SF, terenul este plan, fără declivități exagerate, în incinta amplasamentului nu se află alte corpuri de clădire şi nu există arbori protejați (conform studiu peisagistic) sau monumente istorice. 

Ce SF mai propune Primăria Craiova: Skate Park de 3 milioane de euro
Ce SF mai propune Primăria Craiova: Skate Park de 3 milioane de euro

Mai exact, acest Skate Park va fi amenajat în Corniţoiu, pe spaţiul verde care va fi transformat în parc. Este vorba de proiectul de 1,8 milioane de euro de revitalizare a zonei verzi din Corniţoiu, care va purta apoi denumirea de Fantasy Park. Aici lucrările vor fi gata anul viitor, însă de parcul pentru biciclete, trotinete, skateboarduri şi role se va putea vorbi abia din 2024. „Sunt proiecte separate, dar în acelaşi areal“, explica Olguţa Vasilescu, pentru GdS, atunci când a fost emis certificatul de urbanism pentru Skate Park. 

Cum va arăta skate park-ul

Conform datelor din studiu, amenajarea propusă prevede o diversitate de spații, suprafețe și dotări specifice practicării skating-ului și altor sporturi urbane. Din cele două scenarii propuse de proiectant, primăria l-a ales pe primul: amenajare skate park prin realizarea suprafețelor și elementelor dedicate din beton monolit și zone cu beton torcretat, în teren. În cadrul acestui scenariu, este propusă realizarea întregii amenajări în situ, din betoane monolit și torcret, în vederea obținerii suprafețelor curbe continue și/sau accidentate prevăzute în proiect. 

Această variantă ar implica următorul set de lucrări: demolarea și desfacerea zonei asfaltate existente și a gardului de pe latura vestică; săpătură și sistematizarea terenului în urma lucrărilor de demolare; realizarea branșamentelor și racordurilor la utilități; realizarea infrastructurii și cofrarea elementelor specifice amenajării; lucrări de torcretare; realizarea instalațiilor sanitare; realizarea instalațiilor electrice; nivelarea și finisarea suprafețelor conform proiectului; refacerea stratului vegetal și realizarea amenajării peisajere; realizarea instalațiilor de supraveghere video și CCTV; montarea dotărilor și elementelor de protecție. 

Potrivit proiectului, elementele metalice, atât cele de protecție (balustrade), cât și cele dedicate skatingului (flat rail, handrail, coping) se vor realiza din oțel, protejat anticoroziv prin zincare/galvanizare şi/sau vopsire în câmp electrostatic. Parcul pentru sporturi urbane va avea şi o cişmea cu apă potabilă, realizată din oțel inoxidabil, şi bănci din lemn de esență tare, fără spătar, care vor fi amplasate direct pe parapetul din beton. Băncile vor fi dotate cu prize de exterior și prize USB, montate în parapet. Din Skate Park nu vor lipsi camerele de luat vederi, care trebuie să fie rezistente la intemperii, şi nici zonele verzi. 

Care ar fi avantajele scenariului ales de primărie

Scenariul 2 era ca amenajare skate park-ului să se facă din elemente din beton monolit și prefabricat, asamblate direct în teren, lucru nerecomandat de proiectant. De ce s-a ales prima variantă?

„Chiar dacă propunerea descrisă prin primul scenariu presupune un proces de execuție mai laborios în teren, totuși, aceasta presupune un control mai eficient al realizării dotărilor specifice, permițând rectificări și adaptări ale suprafețelor, pantelor, rampelor, unghiurilor și tratări ale rosturilor pe parcursul lucrărilor, astfel încât să se asigure o unitate și continuitate funcțională și vizuală. De asemenea, tehnologia de execuție propusă prin scenariul 1, ce se poate implementa pentru execuția tuturor suprafețelor, asigură o durată de viață mai lungă, sustenabilitatea investiției fiind unul dintre criteriile cheie de evaluare a prezentului Studiu de Fezabilitate“, se explică în proiect. 

Ce SF mai propune Primăria Craiova: Skate Park de 3 milioane de euro. În imagine este skate park-ul din Sibiu

Un Skate Park pentru astfel de sporturi urbane a fost inaugurat în mai 2019, la Sibiu. Acesta era considerat atunci cel mai mare din România, iar municipalitatea a plătit pentru realizarea lui 4,5 milioane de lei. Skate Park-ul are platforme împrejmuite, cuprinde opt ansambluri alcătuite din elemente prefabricate și elemente monolit din beton armat şi este destinat pentru biciclete, trotinete, skateboarduri şi role (cu toate gradele de dificultate).

Exit mobile version