Acasă Local Dolj Cine plătește „pierderile” de apă rece?

Cine plătește „pierderile” de apă rece?

Apometru

Sunt mulți proprietari care locuiesc la bloc și se plâng de faptul că adeseori se trezesc că au de plătit un consum de apă suplimentar, aşa-zisele „pierderi“. Sau că au un consum suplimentar care, în fapt, provine din necitirea la timp a apometrelor. Dar și din furturile vecinilor, din măsluirea aparatelor care înregistrează consumul sau a unor indecşi transmişi eronat.

Sunt multe scări de bloc în Craiova care înregistrează pierderi mari la reţelele de apă. Consumurile enorme ajung să fie plătite de locatari.Uneori aşa zisele pierderi se înregistrează în subsolurile blocurilor. Alteori dezastrul din facturile de apă rece se datorează chiar vecinilor. Aceștia fie nu dau citirile corect, fie încearcă să măsluiească apometrele din apartamente. Ulterior „pierderile” se regăsesc în listele de întreţinere.

Sunt situaţii legate si de data preluării indecşilor apometrelor din apartamente, faţă de data citirii contorului general. Fie cele legate de netransmiterea sau transmiterea eronată a consumului de către locatari.

Apometru cu modul net
Apometru cu modul net

“Aici mai ţine şi de proprietari. Le-am spus, dacă fac citirea şi au la bucătărie 14,5 mc, dar dau doar 14 mc, iar la baie au 15,5mc şi dau 15 mc din start au mâncat un metru cub. Pe de altă parte, dacă dau unii pe 15 ale lunii, alţii pe 20 ale lunii citirile, implicit apar diferenţe. Totul ţine de locatari. În această situaţie îşi fură singuri căciula şi nu au decât să suporte consecinţele”, spune președintele unei asociații de proprietari din cartierul George Enescu.

Instalaţia veche sau măsluirea apometrului cresc diferenţele la apă rece

O instalaţie veche sau fentarea apometrelor prin desigilare sau montare invers pentru a nu înregistra consumul real sunt cauze care duc la apariţia consumului suplimentar.
În fapt, prin cumulare, pierderile de apă pe instalaţiile interioare pot să fie semnificative, fără a fi înregistrate de apometre.

Un singur fir de apă cu diametrul de doar 2 mm care scapă pe un singur robinet de coloană poate duce la o pierdere de pânã la 18 mc pe lună. Totodată, măsluirea apometrelor prin diverse metode de către unii locatari,încarcă facturile celorlalți vecini.

Nu trece o lună și la consumul de apă declarat mi se adaugă de către cei de la asociaţia de proprietari cel puţin cinci metri cubi de apă rece.
A venit administratorul de asociaţie să verifice apometrele şi am deschis de fiecare dată. Sunt,însă,proprietari care nu au deschis. Cei de la asociaţie susţin că ies lunar pierderi de cel puţin 30 mc apă rece doar în aceasta scară de bloc. Cu toate astea, nu s-a descoperit unde apar aceste pierderi şi astfel încarcă, consumul tuturor
”, spune o locatară din George Enescu.

Citirea și verificarea apometrelor

Contorizare individuală

Citirea contorului general din subsol se face de către operatorul de apă și canal în ultima zi lucrătoare din lună. Proprietarii la rândul lor trebuie să facă citirile în aceeași zi și să le transmită către asociația de proprietari până în data de cinci a lunii următoare. Atunci când există suspiciuni de furt, asociația de proprietari poate să facă verificări în apartamentele locatarilor. Nu este întotdeauna o rezolvare, fiindcă locatarii pot refuza să deschidă ușa. Împotriva proprietarilor care refuză să deschidă ușa, , asociația nu poate lua prea multe măsuri.

Îi anunți cu cinci zile înainte. Când te duci la ușă, nu deschid. Nu poți să le faci nimic. Ce faci, te duci să-i dai în judecată? Metode de furt s-au găsit tot timpul, din această cauză apar diferențele de apă, spune administratorul unei asociații de proprietari.

Apometrele cu citire la distanţă sunt o rezolvare?

Într-o atare situație care persistă de ani și ani și care se răsfrânge drastic în facturile craiovenilor, care ar fi soluția? Sunt asociaţii care spun că au scăpat de pierderile de apă rece odată cu montare apometrelor cu citire radio. Atât proprietarii, cât şi furnizorul de apă rece au montat apometre performante cu citire la distanţă. Surplusul de apă din facturi dispare dacă proprietarii optează pentru apometrele cu citire la distanţă, spun reprezentanții unor asociații de proprietari.

Principiul este simplu: apometrul are un emițător care transmite valoarea înregistrată la o anumită dată sau la citirea cu un aparat special. Citirea poate fi făcută de o firmă specializată sau de un reprezentant al asociaţiei. Apometrele pot fi citite de la o distanţă cuprinsă între 20 şi 200 de metri. Nu mai e nevoie să intre o persoană în apartament sau proprietarul să dea citirea. Cititorul stă în fața blocului și înregistrează consumul pe fiecare apartament.

„Noi nu mai avem pierderi în blocurile în care am pus contoare cu citire la distanţă. Înainte aveam pierderi mari, acum au scăzut sub minima admisă de 20% din total. Şi furnizorul a început să-şi schimbe contoarele. Şi Termo a schimbat pentru apă caldă. Aici avem problema că dai drumul la apa caldă şi vine rece”, spune preşedinta Asociaţiei de proprietari nr.1 Brazda lui Novac.

Coloană de apă pe casa scării

O altă soluție este individualizarea consumului prin scoaterea coloanei de apă rece pe casa scării. Tot mai mulţi proprietari aleg să-și individualizeze consumul la apă rece ca să scape de așa-zisele „pierderi“ pe care cei de la asociație le bagă în facturile lunare. În plus, proprietarii nu mai vor să li se sisteze apa rece din cauza vecinilor care nu-și plătesc întreținerea. Prin urmare, locatarii scot conductele de apă pe casa scării și montează apometre individuale.

Apometru

Contoare cu citire la distanță și contract cu CAO

Tot la capitolul individualizarea consumului, craiovenii au posibilitatea să-și individualizeze consumul pe apă rece și apă caldă și să încheie contracte cu operatorul local, fără să mai facă separarea instalațiilor pe casa scării.

Proprietarii au această posibilitate începând cu anul 2015, odată cu modificarea Legii nr. 241/2006, dar puțini știu acest lucru. Reglementările Legii nr. 224/2015 le permit să-și monteze contoare de măsură cu citire la distanță atât pe apă caldă, cât și pe apă rece pe instalațiile din propriile locuințe.

“În condominiile cu sistem de distribuție verticală a apei reci/calde este admisă încheierea de contracte individuale de furnizare/prestare a serviciului dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții:a)în toate locurile de consum al apei reci și al apei calde din proprietatea individuală se montează, pe cheltuiala utilizatorului, numai contoare de apă cu citire la distanță care sunt utilizate ca aparate de măsură a consumului individual și se verifică metrologic la scadență;b)în toate proprietățile individuale din condominiu se montează, cu avizul operatorului, același tip de contor;c)certificatele metrologice emise de producător/laboratorul autorizat metrologic pentru contoarele de apă cu citire la distanță montate în toate proprietățile individuale se predau operatorului.”, articolul 31 /Legea 224/2015.

Exit mobile version