Acasă Local Dolj În Craiova, străzile sunt spălate într-o veselie

În Craiova, străzile sunt spălate într-o veselie

Maşinile Salubrităţii spală străzile

Stropirea stăzilor şi spălarea acestora pe timp de caniculă este o activitate de salubrizare bine-venită. În acest an, Salubritatea, operatorul care se ocupă de salubrizarea domeniului public din Craiova, s-a întrecut pe sine şi stropeşte străzile într-o veselie.

Nu contează că afară temperaturile au scăzut şi străzile sunt mai degrabă pline de frunze, apa curge din belşug din maşinile operatorului. Acestea pleacă în patrulare pe străzile oraşului cu stropitoarea pornită. Nu ar fi de mirare ca cetăţenii oraşului să vadă maşinile de salubrizare că spală străzile şi pe timp de ploaie, aşa cum şi spaţiile verzi sunt udate uneori în timpul precipitaţiilor. Din acest punct de vedere oraşul este unul al contrastelor, împodobit cu ornamente ca în toiul iernii şi cu străzi stropite ca în mijlocul verii.
Pentru activitatea de stropit, operatorul consumă 2.500 mc de apă într-o lună. Acest consum este valabil doar în lunile de primăvară şi toamnă. Vara când rostul stropirii asfaltului este acela de a răcori aerul şi stopa ridicarea prafului pe străzi, consumul se dublează, ajunge la 4.500mc/lună de apă. Costul acestui consum este ulterior decontat din bugetul local şi implicit din buzunarul fiecărui craiovean în parte.

Aşa spune contractul

Banii vin, banii pleacă! Activitatea de salubrizare a Craiovei a costat în primele trei luni ale anului 13.755.722 lei
Activitatea de salubrizare a Craiovei a costat în primele trei luni ale anului 13.755.722 lei

Activitatea operatorului de salubritate s-a intensificat în ultimele săptămâni mai ales în ceea ce privește spălatul străzilor din oraş. Angajații societății au fost surprinși în zilele din urmă pe străzile orașului cu stropitorile pornite, cu toate că noapţile trecute temperaturile au ajuns la 5 şi chiar 3 grade Celsius. Această măsură ar fi fost mult mai bine primită în perioada verii când craioveniii au respirat aer îmbâcsit cu praf.
Operatorul spune că nu face altceva decât să respecte prevederile contractului prin care i-au fost delegate aceste servicii. Contract în spatele căruia stă Asociaţia Salubris Dolj.
Potrivit prevederilor regulamentului privind desfăşurarea activităţilor de salubrizare în aria de delegare a Asociaţiei Salubris Dolj şi a caietului de sarcini privind desfăşurarea activităţii de măturat, spălat, stropire şi întreţinere a căilor publice parte a contractului de delegare agestiunii serviciuluide măturat stradal, spălat nr.1/30.03.2021 coroborat cu art.18, alin 4 „operaţiunea de spălare se execută în tot timpul anului, în funcţie de condiţiile meteorologiceconcrete şi la o temperatură exterioară de cel puţin 7 grade Celsius”.
Cantităţile de apă folosite de SC Salubritate Craiova SRL pentru stropirea şi spălatul străzilor diferă în funcţie de programul de lucru al utilajelor care este de 12 ore în sezonul cald unde se consumă o cantitate de aproximativ 4.500mc/lună de apă sau program de 8 ore, primăvara şi toamna când se consumă o cantitate de aproximativ 2.500 mc/lună de apă. Se mai consumă o cantitatede apă aproximativ 100mc/luna necesară pentru operarea utilajului de curăţare cu abur sub presiunea, utilizată în zona pietonală-Centrul vechi”, a precizat purtătorul de cuvân al SC Salubritate Craiova SRL, Roxana Ştiubei.

Costuri

Mai trebuie precizat că pentru spălatul carosabilului costul este de 25,35 Lei/1000 mp, iar preţul stropitului este de 18,65 Lei/1000 mp.

Exit mobile version