Acasă Local Dolj Craiovenii aşteaptă cu înfrigurare căldura de la Termo

Craiovenii aşteaptă cu înfrigurare căldura de la Termo

Termo închide robinetul la căldură

Mulţi dintre craiovenii care locuiesc la bloc şi sunt racordaţi la sistemul centralizat de încălzire al oraşului aşteaptă ca Termo Urban să furnizeze căldură în blocurile din urbe. Temperaturile au mai scăzut, iar dimineaţa şi seara în locuinţe este răcoare. Proprietarii care au copii mici sau vârstnici şi-ar dori să aibă căldură în casă măcar pe perioada de noapte. Oamenii sunt de părere că prevederile legale care spun că se furnizează căldură doar dacă temperatura externă scade sub 10 grade Celsius în intervalul 20.00-06.00 nu au nici o noimă. Atâta timp cât lor le este frig în propria locuinţă, este normal să li se dea căldură. În plus, ca să treacă peste această perioadă sunt nevoiţi să folosesc calorifere electrice sau gazele naturale care sunt la pauşal.

Când începe Termo Urban furnizarea căldurii?
Când începe Termo Urban furnizarea căldurii?

Până la această dată operatorul care furnizează căldură oraşului a făcut doar probele la rece pe reţeaua de distribuţie a agentului termic, iar pentru probele la cald aşteaptă scăderea temperaturilor la 10 grade Celsius. În ultimii ani, Termo a sărit peste probele la cald, acestea au coincis cu furnizarea agentului termic secundar către populaţie. Reprezentanţii Termo Urban spun că nu au primit nici o solicitare din partea instituţiilor sau asociaţiilor de proprietari ca să le furnizeze căldură. În atare situaţie, Termo va furniza căldură conform normelor legale. „Nu avem nici o solicitare , nici scrisă și nici telefonică pentru furnizarea căldurii”, spune directorul SC Termo Urban, Lorena Nicolăiţă. Într-adevăr, furnizarea agentului termic pentru încălzire va fi făcută în momentul în care temperaturile medii se vor încadra în limitele prevăzute de art.117 din H.G: nr. 425/20.07.1994, modoficat prin H.G. nr.337/16.05.2018. Respectiv după „înregistrarea, timp de 3 zile consecutiv, între orele 20.00-6.00, a unor valori medii zilnice ale temperaturii aerului exterior de +10 grade celsius sau mai mici”.

Caloriferele craiovenilor sunt încă reci

Prin urmare, aceasta înseamnă că asociaţiile de proprietari din Craiova nu au solicitat până la această dată furnizarea agentului termic, iar Temo Urban aşteaptă răcirea vremii. Locatari care doresc să aibă locuinţele încălzite trebuie să ceară în număr cât mai mare asociaţiilor din care fac parte să se deschidă robinetul de la termoficare. De precizat că în urmă cu un an Termo Urban a pornit motoarele la data de 12 octombrie. Începând din noaptea de 11 spre 12 octombrie 2021, caloriferele craiovenilor s-au dezmorţit.

Electrocentrale Craiova disponibilă să pornească motoarele

Producătorul de agent termic primar spune că la această dată poate furniza agent termic primar oarşului. Electrocentrale Craiova aşteaptă, la rândul său, scăderea temperaturilor exterioare, dar şi solicitarea Termo Urban.


„Am avut nişte dicuţii cu reprezentanţii Termo Urban, dar au fost pur informative. Din punctul nostru de vedere se poate livra agent termic primar, avem disponibilitatea tehnică. Temperaturile nu sunt scăzute, aşa cum prevăd normele legale. Cei mai mulţi dintre craioveni preferă să li se furnizeze căldură mai târziu. Cei care au copii sau persoane mai sensibile sunt îndreptăţiţi să solicite să li se furnizeze căldură. În ultima perioadă cel mai puţin s-au înregistrat 13 grade celsius în intervalul prevăzut în lege”, spune reprezentantul Electrocentrale Craiova, Dan Vasile.

Ajutaţi de temperaturile mai scăzute

În alte oraşe, furnizorii de căldură au început livrarea agentului termic către populaţie. De exemplu, locuinţele din municipiul Râmnicu Vâlcea racordate la sistemul centralizat de încălzire vor primi căldură începând de azi după-amiază de la CET Govora. În Timişoara, societatea Colterm a început de marți, 4 octombrie să furnizeze căldură în tot orașul, la parametrii corelați cu temperaturile exterioare.

Exit mobile version