Acasă Local Drumul expres Craiova – Piteşti, păzit cu 460.000 de euro

Drumul expres Craiova – Piteşti, păzit cu 460.000 de euro

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere caută firmă de pază pentru drumul expres Craiova - Piteşti. În prezent, se circulă doar pe tronsonul II al DEx. DRDP Craiova ar avea nevoie de maxim de trei posturi de pază, când drumul va fi funcţional în totalitate.

Serviciile de pază a drumului expres Craiova - Piteşti, pe o perioadă de patru ani, au fost estimate la 460.000 de euro

Drumul expres Craiova – Piteşti este funcţional doar pe tronsonul II, dar Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), prin Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Craiova, a lansat deja licitaţia pentru serviciile de pază ale acestui obiectiv.

Este vorba de un acord cadru pe patru ani pentru paza non stop a bazelor de întreţinere şi a centrelor de întreţinere şi coordonare aferente fiecărui tronson de drum. Deocamdată se circulă doar pe cei 39,85 kilometri din judeţul Olt, variantă de ocolire a oraşului Balş şi municipiului Slatina, dar în 2024 ar trebui finalizaţi toţi cei 120 km ai drumului expres. De aceea şi acordul cadru este pentru minim un post şi maxim trei, pentru paza 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână, 365 de zile pe an.

Potrivit caietului de sarcini, un post trebuie să fie amplasat la baza de întreţinere şi deszăpezire Balş (km 19+370), un post la centrul de întreţinere şi coordonare de la km 74+700 m, iar cel de-al treilea la baza de întreţinere şi deszăpezire de la km 108 + 480 m. Deocamdată, singurul post de pază disponibil ar fi cel de la Balş. „Autoritatea contractantă doreşte asigurarea pazei obiectivelor în regim de continuitate (24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână, 365 de zile pe an) împotriva vandalismelor, a accesului în incinte cu substanțe periculoase, a traficului cu substanțe interzise, a furturilor, a distrugerilor, incendiilor, precum și a altor acțiuni producătoare de pagube materiale“, se arată în anunţul de participare la licitaţie.

Drumul expres Craiova – Piteşti. CNAIR cere patru agenţi per post fix de pază, în 24 de ore

Valoarea totală estimată a acordului cadru pentru „paza obiectivelor, bunurilor sau valorilor, paza transporturilor de bunuri și de valori importante, în condiții de maximă siguranță a acestora, precum și protecția umană“ este de 1.912.390,56 lei fără TVA. Adică 460.000 de euro cu TVA. Criteriul de atribuire a contractului este „preţul cel mai scăzut“, ofertele fiind aşteptate până la data de 17 octombrie. Pentru asigurarea pazei non stop a obiectivelor stabilite de CNAIR se solicită patru agenţi per post fix de pază.

Drumul expres Craiova - Piteşti, păzit cu 460.000 de euro
Drumul expres Craiova – Piteşti, păzit cu 460.000 de euro

Tronsonul II al drumului expres Craiova – Piteşti a devenit funcţional începând cu data de 28 iulie, când a fost deschis circulaţiei şi lotul II (varianta de ocolire a Slatinei). Pe primul lot al tronsonului II se circula deja de la finalul lunii aprilie 2022. Şi pe tronsoanele 3 și 4 al drumului expres, construite tot de asocierea SA & PE Construct SRL – Spedition Umb SRL – Tehnostrade SRL – Consitrans SRL, lucrările avansează foarte bine. Pe tronsonul 3 stadiul fizic al lucrărilor a depășit deja 40%, în timp ce tronsonul 4 se află în etapa de proiectare. Dacă lucrurile merg în acelaşi ritm, circulația pe cei 31,75 de km ai tronsonului 3 ar putea fi deschisă în 2023, iar pe cei 31,82 km ai tronsonului 4 s-ar putea circula din 2024.

Probleme sunt doar pe primul tronson, cel care pleacă din Centura Craiova Nord şi ajunge până la limita cu judeţul Olt. Este vorba de cei 17,7 km din Dolj, unde antreprenorul italian Tirenna Scavi abia dacă a ajuns la jumătate cu lucrările, cu toate că drumul trebuia dat în folosinţă până la finalul acestui an, potrivit contractului.

Exit mobile version