Acasă Local Dolj Asociaţiile de proprietari merg cu primăria la judecată pentru faţade

Asociaţiile de proprietari merg cu primăria la judecată pentru faţade

Cine face mai multe tranzacții imobiliare într-un an, peste un anumit plafon, datorează TVA la stat (Foto: arhiva GdS)

Asociaţiile de proprietari din Craiova contestă în instanţă amenzile date de poliţia locală pentru că nu zugrăvesc faţadele blocurilor. Reprezentanţii proprietarilor spun că au plătit amenzile la jumătate, dar merg şi la judeactă pentru că locatarii nu au bani să dea cu var pe faţadele blocurilor. Prin urmare multe dintre asociaţiile de proprietari fac plângeri contravenţionale împotriva proceselor-verbale de constatare a contravenţiei şi aplicare a amenzilor.

Preşedinţii şi administratorii spun că nu au reuşit să strângă fondurile necesare într-un timp atât de scurt doar ca să satisfacă mofturile primăriei.

Faţadele blocurilor trebuie vopsite
Faţadele blocurilor trebuie vopsite

„Asociaţiile de proprietari au început să conteste în instanţă procesele-verbale în baza cărora au fost amendate pentru că nu au reuşit să demareze activitatea de zugrăvire a faţadelor. Numărul asociaţiilor contestatre este din ce în ce mai mare. Au început procedura în instanţă asociaţiile de proprietari precum: Asociaţia de proprietari 21 Calea Bucureşti, asociaţia de proprietari nr.21 şi nr.22 Rovine, dar şi asociaţia de proprietari nr.14 Rovine. Între contestatari mai este şi asociaţia de proprietari 37 Craioviţa Nouă, asociaţia de proprietari 1Valea Roşie, Asociaţia de proprietari Victor Papilian din cartierul 1 Mai, precum şi asociaţia 19 Rovine , 6 Eroilor din Valea Roşie”, spune Ion Pătrulescu, preşedintele UAP, Craiova.

Este cunoscut faptul că Primăria Craiova prin Poliţia Locală a început în vara anului 2021 să afişeze pe uşile blocurilor din oraş notificări. Locatarii erau înştiinţaţi că sunt obligaţi să dea cu var pe faţadele blocurilor, iar timpul pe care îl aveau la dispoziţie era de şase luni. Dacă se conformează, aceştia primesc şi un bonus. Au o reducere cu 50% a impozitului pe o perioadă de trei ani consecutivi. Cele şase luni au trecut şi nici o asociaţie de proprietari nu şi-a arătat intenţia de a da cu var pe faţada blocurilor. Prin urmare, primăria a trecut la avertismente, ameninţând cu amenda.

A trecut fix un an şi asociaţiile de proprietari şi locatarii tot nu şi-au dat interesul să zugrăvească faţadele. Drept urmare, într-un final au început să curgă amenzile, 1.000 de lei pentru fiecare scară de bloc. Preşedinţii asociaţiilor de proprietari s-au grăbit să plătească jumătate din sumă, dar au început să facă demersuri pentru a contesta provesul verbal de sancţionare în instanţă, inclusiv măsura obligaţiei de-a da cu var. Aceştia spun că în ciuda faptului că este o lege şi o hotărâre de consiliu care îi obligă să zugrăvească faţadele, majoritatea craiovenilor nu au sumele necesare. Costurile sunt între 60 de lei/mp şi 100 de lei/mp, iar proprietarului unui apartament îi revine să plătească pe puţin 5.000 de lei.

Asociaţiile de proprietari contestă în instanţă amenzile

Avertismentele scrise trimise de către Poliția Locală a Municipiului Craiova prin care locatarii sunt atenționați că vor fi amendaţi

Reprezentanţii proprietarilor spun că au făcut demersurile necesare începerii lucrărilor de zugrăvire a faţadelor blocurilor. Sumele cerute de firmele în domeniu sunt foarte piperate, iar locatarii nu-şi permit aceste costuri.


„Pentru un bloc cu patru etaje, nouă ne-au cerul 40.000 de lei, mâna de lucru, zugrăvit şi mici reparaţii. Am înţeles că pentru schelă trebuie autorizaţie. Dacă nu ai banii strânşi, nu poţi începe lucrarea. Este o lucrare amplă, nu poţi să acoperi astfel de lucrări cu fondul de reparaţii”, spune preşedintele unei asociaţii de proprietari din cartierul Calea Bucureşti.

Tot de sume colosale şi refuzul locatarilor se plânge şi un alt preşedinte de asociaţie.
Contestăm amenzile în instanţă. Am primit amendă pentru şapte scări. Amenda este 1.000 de lei pe fiecare bloc. Oamenii spun că nu au bani, nu-i pot obliga. Mergem în instanţă şi contestăm procesele-verbale. Ne-au dat avertisment, am făcut adresă la primărie şi nu am primit nici un răspuns. Am dar anunţ la ziar să găsim firme pentru lucrări.

Am primit oferte, sume catastrofale. Nu am ce să mai fac. Acum instanţa trebuie să decidă”, spune Constantin Stănescu, preşedintele Asociaţiei de proprietari nr. 14 Rovine.
Sumele de ordinul zecilor de mii de lei, cerute de constructori nu pot fi plătit de asociaţii.

Blocurile

„Am primit amenzi pentru blocurile care nu zugrăvesc, 11 la număr. Amenda este de 1.000 de lei pe bloc, dar am plătit în termen de 15 zile, 500 de lei. După ce mi-au dat avertisment, am făcu nişte tabele, le-am dus la primărie. Sunt locatari care şi-au anvelopat singuri pe tronsoane, pe câte un etaj şi acum comentează. Eu nu ştiu cum să procedez dacă oamenii nu vor sau nu au bani să plătească. Am căutat alpinişti, m-am interesat de preţ şi mi-au cerut 25.000 de lei. La firme nici nu am mai întrebat, acolo este schelă, sunt angajaţi mai mulţi. De unde bani, eu abia strâng fondul de reparaţii, dar o asemenea sumă nu am de unde să scot. Contestăm în instanţă, câştigăm , nu câştigăm, este dreptul nostru”, este de părere Vasilica Capră, administratorul Asociaţiei de proprietari nr. 22 Rovine.

Ce spune primăria

Primăria Craiova ştie una şi bună. Asociațiile de proprietari trebuie să se conformeze dispozițiilor Legii 273/2020 și Regulamentului aprobat prin HCL al Municipiului Craiova nr. 107/2021 cu respectarea prevederilor Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Craiova nr. 231/2021 privind modificarea Regulamentului local de urbanism referitor la cromatica fatadelor pentru cresterea calității arhitectural-ambientale a clădirilor în Municipiul Craiova.


„Potrivit artic. 4. (1) lit a) din HCL nr. 107/2021: Neefectuarea de lucrări de întreținere, curățenie și reparare a clădirilor, a fațadelor locuințelor aflate în proprietatea sau în folosința persoanelor fizice și/sau juridice și a altor construcții amplasate la frontul străzii prin lucrări de tencuire și zugrăvire periodică a acestora, prin efectuarea de lucrări de reparații, curățare, a anexelor acestora, curților, incintelor, împrejmuirilor, precum și a oricăror altor spații utilizate de acestea și instalații aferente acestora, precum și întreținerea și curățarea terenurilor aflate în proprietatea sau în folosința persoanelor fizice și/sau juridice”, a transmis purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova, Marina Andronache.

Aceasta a mai spus că:

„Cei care respectă cromatica și proporționalitatea culorilor, nu au tencuieli căzute sau alte culori, nu vor fi sancționați”.

În conformitate cu prevederile Regulamentului local de urbanism referitor la cromatica fațadelor pentru creșterea calității arhitectural-ambientale a clădirilor în municipiul Craiova aprobat cu Hotărârea de Consiliu Local nr. 505/2011, modificata prin H.C.L. nr. 304/2015 si H.C.L. nr. 231/2021, culorile permise pentru finisarea fațadelor blocurilor de locuințe colective sunt alb sau beige – crem (nuanță pastel) fiind permise și accente de culoare din altă gamă cromatică, fără însă a se depăși procentul maxim de 20% din suprafața fiecărei fațade considerate separat.
La stabilirea culorii de bază predominantă pe fațade, din cele două nuanțe enumerate mai sus (alb sau beige) se va opta pentru cea mai apropiată de culoarea finisajului inițial al blocului.

Exit mobile version