Acasă Local Dolj Ceartă pentru coşul de la centrala de apartament

Ceartă pentru coşul de la centrala de apartament

Coșul de la centrală, motiv de ceartă între doi vecini din blocul Luxor

Ceartă într-un bloc din centrul Craiovei pentru coşul centralei de apartament. Doi vecini se scandalizează pentru coşul de evacuare a gazelor de la centrala pe care unul dintre locatari şi-a montat-o recent.

Cum stau în fapt lucrurile? În blocul B, cunoscut ca blocul Luxor, unii dintre locatari au început să se debranşeze de la sistemul centralizat de încălzire. Au ales să-şi monteze centrale de apartament. În această situaţie este proprietarul de la apartamentul cu nr.30. Acesta şi-a montat recent centrală după ce a obţinut aprobarea de la asociaţia de proprietari. Numai că, a intrat în conflic cu vecina de la apartamentul alăturat. Acesta din urmă îl acuză că nu l-a întrebat când s-a debranşat şi şi-a montat centrală. Vecinul spune că cel mai mult îl deranjează faptul că gazele evacuate de coşul centralei ajung la el în apartament. Coşul este aşezat prea aproape de balconul său, de geamul şi uşa de la bucătărie. Proprietara mai spune că este astmatică din care motiv gazele provenite de la coşul vecinilor îi afectează sănătatea.

Centrală pe gaze/sursa foto:http://amiralul.info/
Centrală pe gaze/sursa foto:http://amiralul.info/


„Vecinii din apartamentul alăturat şi-au pus centrală de apartament. Au făcut totul pe şest. Au făcut direct proiectul, au instalat centrală şi nu a cerut acordul vecinilor. În bloc sunt 30 de apartamente, iniţial au pus centrale doi locatari. Ei ne-au cerut acordul pentru debranşare. Acum alţi doi locatari şi-au pus centrală. Aceştia nu ne-au cerut acordul. Pe mine mă deranjează vecina de lângă mine care nici nu m-a întrebat. Asociaţia i-a dat aviz, fără să îi solicite semnăturile vecinilor. Preşedinta a găsit de cuviinţă că nu-i mai trebuie semnăturile vecinilor afectaţi. Pe aprobare este semnătura preşedintei şi a fostei administratore. Eu sunt astmatică şi sunt pur şi simplu sufocată de gazele de evacuare. Acum este vară şi tot poluează, dar la iarnă cum va fi. Am mers să o întreb şi mi-a zis să plec de la ea de la uşă. Era corect să ducă acest coş de evacuare spre terasa blocului, cât mai departe de ferestrele apartamentelor. Dumneaei a scos coşul de evacuare lângă balconul meu, sunt câţiva zeci de centimetri distanţă.”,

spune locatara .

Coşul de la centrală, drobul de sare între doi vecini

Certurile cauzate de coşul de la centrală continuă de câteva luni între cele două familii, vecine de palier. În timp ce proprietarul rămas pe sistemul centralizat de încălzire îşi acuză vecinul că îl sufocă cu gazele evacuate de centrală, celălalt spune că montarea centralei s-a făcut conform proiectului şi perfect legal.


„Am acordul vecinilor pentru debranşare. Într-adevăr nu am acordul acestei vecine care este o persoană imposibilă. S-a bătut cu alţi vecini, a spart uşa altora, loveşte cu picioarele. Coşul despre care face vorbire este conform proiectului. Mai mult, ca să-i fac hatârul, să nu mai urle pe scări şi să nu ne mai întrerupă gazele am prelungit acest coş de evacuare. Totul este conform proiectului. Nu este mulţumită, sună pe la Termo, pe la proiectant. Nu văd ce o deranjează, coşul nu este îndreptat spre fereastra şi balconul ei. Mai sunt persoane în bloc care s-au debranşat, dar eu am neşansa să fiu vecină cu această persoană. Ea vrea să scot coşul pe acorperişul blocului. Nu se poate aşa ceva. S-a dus peste vecini să le reproşeze că mi-au dat acordul. Eu nu am nimic cu această locatară. Am aprobarea asociaţiei de proprietari, dosarul este complet.”, spune proprietara de la apartamentul 30 din blocul B.

Ceartă pe semnături şi coşul de gaze

Reprezentanţii Asociaţiei de proprietari Arieş nr.1 din care fac parte cei doi proprietari spun că proprietarul debranşat a primit acordul asociaţie chiar dacă nu a avut semnăturile vecinilor. Semnăturile au fost obţinute abia după montarea centralei.

„Locatara de la apartamentul 30 are la acest moment acordul vecinilor, mai puţin al proprietarilor de la apartamentul vecin. Aceasta a început demersurile pentru montarea unei centrale de apartament mai demult. Am înţeles că la acel moment i s-a dat adeverinţă de la asociaţia de proprietari fără să aibă semnăturile de la vecinii direct afectaţi. Când eu am venit la asociaţie, am chemat-o pe proprietara de la apartamentul 30 şi i-am spus care sunt paşii de urmat. I-am spus să aducă acordul vecinilor, ceea ce a şi făcut. Nu are, într-adevăr acordul proprietarilor de la apartamentul vecin. Recent ne-a adus şi avizul de debranşare de la Termo Urban. Practic este în legalitate. Doamna este nemulţumită din cauză că acel coş de evacuare a gazelor arse este foarte aprope de geamul dumneaei. Doamna Ursache, de la apartramentul 30 a lungit acea gură de evacuare, dar vecinii spun că mai rău le vin gaze în balcon. Ei au pretenţia să ducă acest coş deasupra blocului. Nu cred că proiectul îi permite aşa ceva. Între cei doi vecini sunt discuţii mai vechi”, spun reprezentanţii Asociaţiei de proprietari Arieş nr.1 Craiova.

Condiţiile de debranşare

Legea 325/2006 art.30 spune că pentru debranşare este necesar : „acordul vecinilor de apartament, atât pe orizontală, cât şi pe verticală.”
Totodată, Ordinul A.N.R.S.C. nr. 91/2007 pentru aprobarea Regulamentului-cadru al serviciului public de alimentare cu energie termica. art.246 b) spune: ” să existe acceptul scris al proprietarilor spaţiilor cu destinaţie de locuinţă sau cu alta destinaţie cu care cel care doreşte debranşarea are pereţi comuni sau planşee comune, din care să rezulte că sunt de acord cu debranşarea şi cunosc influenţele debranşării asupra condiţiilor de confort şi de mediu din spaţiile pe care le deţin în proprietate”.
Aceste condiţii apar şi pe site-ul furnizorului de căldură al oraşului:

„Depunerea la Termo Urban Craiova a unui dosar, care sa conţină documentele impuse prin condiţiile cumulative prevăzute în Legea 325/2006 art.30 şi Ordinul nr. 91/2007 al preşedintelui ANRSC pentru aprobarea Regulamentului cadru al serviciului public de alimentare cu energie termică art. 246, 247, 251 şi 254 (dosarul complet nu se depune online, ci numai la sediu) :Acordul asociaţiei (original) împreună cu extrasul din hotarârea adunării generale a proprietarilor; ) Acordul vecinilor de apartament (original) pe verticală și orizontală cu pereți comuni;

Exit mobile version