Acasă Local Articolul GdS a avut ecou: Primăria trimite trotinetele electrice pe pistele amenajate

Articolul GdS a avut ecou: Primăria trimite trotinetele electrice pe pistele amenajate

În Craiova se va interzice circulaţia trotinetelor electrice în parcuri, cu excepţia pistelor amenajate și marcate în mod corespunzător. Primăria a lansat joi, în consultare publică, o modificare a Regulamentului privind parcurile, grădina botanică, locurile de joacă, locurile de odihnă, grădinile de cartier și terenurile de sport aflate în administrarea RAADPFL Craiova. Astfel, în parcurile din municipiu va fi permisă circulaţia trotinetelor electrice doar pe pistele marcate. GdS a relatat pericolul reprezentat de aceste vehicule atunci când sunt folosite la întâmplare pe aleile din parcuri, iar autorităţile locale s-au conformat şi au reglementat vidul legislativ.

Trotinetele electrice, ca şi bicicletele, vor fi permise în Parcul „Romanescu“ doar pe pistele amenajate și marcate în mod corespunzător

Primăria trimite trotinetele electrice pe pistele amenajate. În urmă cu o lună, Gazeta de Sud relata pericolul la care sunt expuşi copiii care se plimbă prin parcurile Craiovei, în special Parcul „Romanescu“, din cauza trotinetelor electrice.

Am prezentat atunci cum cea mai mare oază de verdeaţă şi linişte din municipiu s-a transformat în ultimul an într-o uriaşă pistă pentru trotinete electrice. Asta şi pentru că posesorii acestor vehicule nu prea ţineau cont de nimic atunci când se „lansau“ pe aleile din parcuri, forţându-i pe cei care mergeau la pas să se înghesuie pe marginea aleii şi să stea mereu în alertă.

Folosirea unor astfel de vehicule în parcurile din Bănie nu era reglementată însă niciun fel, regulamentul în vigoare făcând referire doar la biciclete, patine cu rotile, scutere nemotorizate şi autovehicule. Practic, trotinetele electrice, principalul pericol din parcurile Craiovei, nu erau nici permise, dar nici interzise. GdS a scris despre acest vid legislativ în data de 9 mai, în articolul «„Mami, ai grijă la trotinete!”. Cum a devenit plimbarea în parc sport extrem», iar autorităţile locale au fost receptive.

Primăria trimite trotinetele electrice pe pistele amenajate. Se schimbă Regulamentul privind parcurile din Craiova

Primăria Craiova a lansat joi, 9 iunie, în consultare publică, o modificare a Regulamentului privind parcurile, grădina botanică, locurile de joacă, locurile de odihnă, grădinile de cartier și terenurile de sport aflate în administrarea RAADPFL Craiova. Potrivit acesteia, în parcurile din municipiu va fi permisă circulaţia trotinetelor electrice, însă doar pe pistele amenajate și marcate în mod corespunzător. Autorităţile locale vin cu două modificări la articolul 5 din Regulament, inserând în text şi trotinetele electrice. „Pentru siguranța utilizatorilor, plimbarea pe biciclete și trotinete electrice în parcuri este permisă doar pe pistele amenajate și marcate în mod corespunzător”, se arată în art. 5 alin. (10), după modificare.

Primăria trimite trotinetele electrice pe pistele amenajate
Trotinetele electrice, ca şi bicicletele, vor fi permise în Parcul „Romanescu“ doar pe pistele amenajate și marcate în mod corespunzător

Şi alineatul 16 va avea un alt conţinut: „Este interzis accesul tuturor vehiculelor sau autovehiculelor, cu excepţia bicicletelor, trotinetelor electrice și a celor autorizate (vehicule de serviciu, pentru prestarea de servicii de amenajare şi întreţinere, pentru lucrări de interes public, de intervenţii la reţelele edilitare, pentru aprovizionare), precum şi al celor aflate în misiune”.

Ce prevedea regulamentul din 2019

În regulamentul iniţial, aprobat în 2019, la art. 5 alin. 10 se menţiona că „pentru siguranţa utilizatorilor, plimbarea pe biciclete în parcuri este interzisă, cu excepţia pistelor marcate. În acest caz bicicliştii trebuie să acorde prioritate pietonilor”, în timp ce la alineatul 16 se specifica faptul că „este interzis accesul tuturor vehiculelor sau autovehiculelor, cu excepţia celor autorizate (vehicule de serviciu, pentru prestarea de servicii de amenajare şi întreţinere, pentru lucrări de interes public, de intervenţii la reţelele edilitare, pentru aprovizionare), precum şi al celor aflate în misiune”.

După cum se poate observa, termenul de „trotinete electrice“ nu apărea nicăieri. Ele ar fi putut fi asimilate ca vehicule electrice şi deci interzise, dar nu erau specificate în mod expres. Acum vor fi, iar accesul lor în parcuri va fi permis doar pe pistele trasate cu vopsea galbenă.

Interdicţii totale în Grădina Botanică

În schimb, tot conform regulamentului în vigoare, în Grădina Botanică este interzis accesul bicicletelor, autovehiculelor şi vehiculelor, precum şi plimbarea câinilor (art. 5 alin 17). Nici aici nu se menţionează de trotinetele electrice, dar se poate considera că şi ele ar intra tot la categoria „interzis“.

Poate primăria va face o precizare expresă şi la acest alineat. Timp ar fi suficient, pentru că modificarea art. 5 al regulamentului mai sus menţionat se va afla în consultare publică până la data de 22 iulie. Persoanele interesate pot trimite sugestii/observații până la data respectivă utilizând formularul on-line de pe site-ul Primărie Craiova sau pot înregistra adrese scrise la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetățeni, de la Centrul Multifuncţional (strada Târgului, nr. 26).

Exit mobile version