Acasă Local Dolj Unele asociaţii de proprietari din Craiova au cerut sistarea căldurii, deşi temperaturile...

Unele asociaţii de proprietari din Craiova au cerut sistarea căldurii, deşi temperaturile sunt scăzute

blocuri

Opt asociaţii de proprietari din Craiova au solicitat SC Termo Urban, distribuitorul de energie termică în sistem centralizat al orașului oprirea căldurii, începând cu 1 aprilie a.c. Chiar dacă temperaturile minime înregistrate în această perioadă au fost noaptea şi de minus un grad Celsius, de teama facturilor majoritatea locatarilor a preferat să tremure de frig.

La acest moment, în Craiova opt asociații de proprietari au cerut sistarea furnizării căldurii încă de la 1 aprilie. Temperaturile sunt oscilante. Într-o zi sunt temperaturi peste 20 de grade Celsius, în altă zi sunt sub zero grade. Acest fapt nu i-a împiedicat pe locatari să renunțe la căldură.

Caloriferele sunt reci ziua
Unele asociații de proprietari au cerut sistarea căldurii

Potrivit purtătorului de cuvânt al SC Termo Urban Craiova,Mădălina Bălan, asociaţiile care au solicitat sistarea căldurii sunt:

Asociaţia 15 Brazda lui Novac, Asociaţia 15 Valea Roşie, Asociaţia Cămin 2 Brazdă, Asociaţia 6 Casa Albă, Asociaţia 5 din 1 Mai, Asociaţia 5 Orizont Craioviţa Nouă, Asociaţia ANL R2008, Asociaţia B1 Proprietari ANL Craioviţa Nouă.

Aceasta a mai spus că nu sunt întrunite condițiile impuse de legislație, dar dacă asociațiile de proprietari au solicitat expres și în scris, Termo Urban s-a conformat. Mai mult, reprezentanții furnizorului consideră că solicitarea de-a sista furnizarea căldurii în unele asociații sau blocuri din Craiova s-a făcut ca urmare a hotărârii tuturor locatarilor. Principalul motiv invocat de administratorii care au solicitat întreruperea furnizării serviciilor îl reprezintă costul foarte mare al facturilor la întreținere, la care oamenii fac cu greu față.

Craiovenii plătesc cea mai scumpă căldură

„Au venit locatarii la noi și au cerut sistarea căldurii pentru că tariful este foarte mare. Dat fiind faptul că în această iarnă s-a scumpit și gigacaloria, efortul financiar pe care l-au făcut oamenii a fost unul însemnat„, ne-a declarat administratorul uneia dintre asociatiile care au solicitat sistarea furnizarii caldurii.

Din cauza frigului din apartament a dormit la hotel


În urma opririi căldurii, mai mulţi locatari au fost nemulțumiț. Aceștia au cerut să fie repornită furnizarea de agent termic, pentru că au scăzut foarte mult temperaturile în apartamente.

“Ne-am trezit la începutul lunii fără căldură. Cei de la asociație nu ne-au întrebat. Vremea este capricioasă, noaptea este frig. Eu într-o noapte am înghețat de frig în casă și m-am dus să dorm la hotel”, spune un locatar dintr-un bloc ANL.

Proprietarii spun că o vină o au chiar reprezentanţii lor care fac solicitări pentru sistarea căldurii, fără să-i întrebe.


Unii se plâng că este cald

Este cunoscut faptul că, în aceste perioade de trecere de la un anotimp la altul, părerile sunt împărţite. Sunt craioveni care solicită reducerea furnizării căldurii. Unii spun că nu mai este necesar să aibă în locuinţe temperaturi aşa ridicate, fiind nevoiţi, în cele din urmă, să deschidă ferestrele. Alţii sunt de părere că furnizarea căldurii şi în această perioadă înseamnă facturi încărcate la întreţinere. Totuşi, sunt voci care atenţionează furnizorul de căldură să mai strângă robinetul, că este prea cald.

Căldură după diagramă

Reprezentanţii Termo Urban asigură populaţia că vor continua să furnizeze căldură, dar în funcţie de temperaturile exterioare. Situaţia cu craiovenii care sunt pro sau contra furnizării căldurii în perioada de primăvară sau toamnă este cunoscută de foarte mult timp. Sunt asociaţii de proprietari care solicită chiar în scris sistarea furnizării căldurii în blocurile de locuinţe pe motiv că afară s-a încălzit.
În sezonul trecut, Termo Urban a sistat furnizarea căldurii pentru populație la data de 28.04.2021. De la această decizie au fost exceptate unitățile sanitare și cele de învățământ. În cazul acestora, sistarea căldurii s-a făcut la cererea scrisă a reprezentanţilor instituţiei.

Când se oprește căldura


Conform legislaţiei în vigoare, oprirea încălzirii se face după 3 zile consecutiv în care temperatura medie a aerului exterior depăşeşte 10 grade Celsius, între orele 18,00 – 6,00.

Exit mobile version