Acasă Local Începe modernizarea liniilor de tramvai din Craiova

Începe modernizarea liniilor de tramvai din Craiova

Primăria Craiova a atribuit şi al doilea contract de modernizare a căii de rulare a tramvaiului, care presupune reabilitarea completă a liniei de la OMV Severinului până la CLF, unde este bucla de întoarcere. Contractul are o valoare de 37 de milioane de lei şi o durată de execuţie de 17 luni. În ianuarie a fost semnat contractul şi cu constructorul care va reabilita linia de tramvai din zona Henry Ford. Aici, lucrările au o valoare de 21 de milioane de lei, iar termenul de execuţie este de 7 luni.

Liniile de tramvai din zona Peco Severinului – Cernele vor intra în reabilitare. Constructorul are 17 luni la dispoziţie să modernizeze calea de rulare a tramvaiului de la OMV la CLF.

Începe modernizarea liniilor de tramvai din Craiova. Până la finele anului 2023, când la Craiova vor ajunge cele 17 tramvaie noi produse de firma poloneză Pojazdy Szynowe Pesa Bydgoszcz SA (contractul a fost semnat în iulie 2021), autorităţile locale din Bănie trebuie să reabiliteze şi ultimele două tronsoane din calea de rulare asupra cărora nu s-a intervenit până acum.

Este vorba de linia de tramvai din zona Henry Ford și de cea din zona Peco Severinului – Cernele, lucrări pentru care au fost obţinute fonduri europene de peste 15 milioane de euro. Proiectele presupun nu doar modernizarea căii de rulare a tramvaiului, a aparatelor de cale și a unor stații pentru călători, ci și a rețelelor de contact și a rețelelor electrice de alimentare a firului de contact.

Primul contract a fost semnat pe 19 ianuarie, cu firma care va reabilita calea de rulare a tramvaiului de pe strada Henry Ford. Proiectul complet a avut o valoare estimată de 23.843.103,74 lei (fără TVA) şi a fost atribuit pentru suma de 21.111.744,18 lei (fără TVA), adică puţin peste 5 milioane de euro (TVA inclus). Lucrările presupun extinderea sistemului de management al traficului şi reabilitarea a 1.400 m de cale dublă de rulare a tramvaiului de pe strada Henry Ford (la pachet cu reabilitarea liniei aeriene de contact și modernizarea staţiilor pentru călători). În joc au intrat doi constructori, iar câştig de cauză a avut asocierea Mari-Vila Com SRL Bucureşti – Metalcolect Prod SRL Târgu Jiu. Asocierea câştigătoare a venit şi cu trei subcontractanţi: SOMET SA Bucureşti – 5%, Luxten Lighting Company SA Bucureşti – 4% şi Altimate SA – 15,46%.

7 luni pentru lucrările de pe strada Henry Ford

Durata de execuție a contractului este de șapte luni, iar printre lucrările prevăzute se mai numără şi amenajarea spațiului interior al buclei de întoarcere a tramvaiului.

Începe modernizarea liniilor de tramvai din Craiova
Calea de rulare a tramvaiului de pe strada Henry Ford

De asemenea, extinderea sistemului de management al traficului se referă la integrarea de noi intersecții semaforizate, precum intersecția cu bulevardul Decebal, intersecția cu strada Drumul Apelor, intersecția cu cele două accese auto apropiate de Poarta nr. 2 Ford, intersecția cu strada Căpșunilor și un acces auto către parcarea exterioară limitrofă Porții nr. 1 Ford.

Începe modernizarea liniilor de tramvai din Craiova. Lucrările de pe Calea Severinului au o valoare de 8,9 milioane de euro

La începutul acestei luni, Primăria Craiova a atribuit şi al doilea contract de modernizare a căii de rulare a tramvaiului, care presupune reabilitarea completă a liniei de la OMV Severinului până la CLF, unde este bucla de întoarcere. Interesant este faptul că şi aici s-au luptat aceiaşi constructori ca la tronsonul Henry Ford. De data asta, comisia de evaluare l-a ales pe pierzătorul licitaţiei mai sus menţionate.

Dacă Mari-Vila Com SRL a obţinut contractul de 5 milioane de euro pentru calea de rulare a tramvaiului de pe strada Henry Ford, în dauna Urban Profile Grele SRL, acum a fost rândul acesteia din urmă să obţină contractul estimat la valoarea de 41.479.374,81 lei (fără TVA). Urban Profile Grele SRL s-a prezentat la licitaţia pentru modernizarea liniei de tramvai din zona Peco Severinului – Cernele cu Swietelsky Constructii Feroviare SRL, ca terţ susţinător, şi TIAB SA – subcontractant, şi a primit contractul după ce a venit cu o ofertă de 37.046.714,93 lei (fără TVA). Adică 8,9 milioane de euro cu TVA.

Ce presupun lucrările de pe Calea Severinului

Lucrările presupun două faze: reabilitarea liniei aeriene de contact și a rețelei electrice de alimentare a acesteia (1) și reabilitarea căii de rulare, a aparatelor de cale și a stațiilor pentru călători (2). Concret, vorbim de reabilitarea a 2,5 km de cale dublă de rulare a tramvaiului pe Calea Severinului (de la Depou, intersecția cu bulevardul Dacia, până la bucla de întoarcere – stația CLF), plus partea de rețea. Vor fi înlocuiți unii stâlpi, va fi nevoie de traversări noi ale căii de rulare, va trebui desfăcute actualele șine și traversele de cale ferată pe care sunt fixate acestea şi refăcute straturile de infrastructură de cale.

Cele două faze ale modernizării va trebui abordate integrat, atât la proiectare, cât și la execuție, pentru a exista o corelare a intervențiilor din teren, este solicitarea primăriei. În documentație a fost prevăzută și amenajarea celor 10 stații de tramvai existente și dotarea corespunzătoare a lor. Termenul de execuţie este de 17 luni.

Începe modernizarea liniilor de tramvai din Craiova. Circulaţia va fi suplinită cu autobuze

Lucrările vor demara în perioada următoare. Pe parcursul execuţiei, circulaţia pe traseele respective va fi suplinită de RAT SRL cu autobuzele din dotare.

Ar mai fi de spus că în derulare se mai află o procedură de achiziţie în valoare de 11,8 milioane de euro, pentru reabilitarea clădirilor existente în incinta depoului de tramvaie și dotarea echipamente și utilaje specifice activității de întreținere și reparații tramvaie. În contract intră şi modernizarea rețelei de contact, a căii de rulare și a echipamentelor de cale din incinta depoului. Ofertele sunt aşteptate până la data de 4 aprilie.

Exit mobile version