Acasă Local Dolj Ce facem dacă ne atacă Putin? Ne adăpostim printre vechituri și murături?

Ce facem dacă ne atacă Putin? Ne adăpostim printre vechituri și murături?

Adăposturile de protecție civilă sunt pline de vechituri și murături. Acestea sunt, oricum, într-o stare precară. Nu au mai fost renovate de zeci de ani. Ce se întâmplă în caz de urgență?

Adăpost public pentru protecție civilă

Multe dintre blocurile de locuinţe din Craiova au un spațiu special destinat adăpostirii populaţiei în cazul unui atac aerian. Este vorba despre acele adăposturi publice de protecţie civilă situate în subsolul unor blocuri. În Craiova sunt 204 astfel de adăposturi, aflate în administratrea primăriei plus alte zeci de adăposturi aflate în fondul privat de adăpostire realizat de operatorii economici și proprietarii de imobile. Acestea din urmă se găsesc în incinta Popeci Utilaj Greu, Facultatea de Drept, Spitalul Victor Babeş, Ford România. Lista adăposturile publice şi private a fost publicată pe site-ul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Rolul acestor adăposturi este, protecția populației și a bunurilor din patrimoniul cultural național de efectele atacurilor din aer.

Vezi aici lista cu adăposturile:https://www.igsu.ro/Resources/Documente_Generale/Situatia_adaposturilor_de_protectie_civila.pdf

Vechiturile sunt abandonate la ușa adăpostului

Adăposturile publice de protecţie civilă în paragină

În teorie toate sunt bune şi frumoase, dar în teren situaţia este alta. Mare parte din aceste adăposturi publice destinate populaţiei sunt transformate în beciuri. Aici locatarii din blocurile în ale căror subsoluri se află aceste adăposturi îşi depozitează murăturile de iarnă, anvelopele, mobilier vechi, materiale de construcţii, rafturi metalice, aparatură electrocasnică uzată. Adăposturile pentru populaţie şi-au pierdut de mult timp destinaţia, craiovenii folosindu-le pe rol de boxe. Le-au pus sub lacăt şi le-au împărţit după necesităţi. Dotările necesare populaţiei în caz de atac aerian au fost distruse sau lăsate în paragină. Au dispărut zonele destinate utilităţilor cum ar fi reţeaua de apă, toaletele. Ieşirile de salvare şi încăperile de tampon sunt blocate cu obiecte de tot felul. Acestea sunt depozitate încă de la intrare, de pe casa scării. Uşile metalice nu mai sunt funcţionale, dispozitivele de înzăvorâre şi antideblocare sunt blocate. Alte astfel de adăposturi sunt inundate cu dejecţii nu pot fi folosite nici măcar pe post de boxe pentru locatari.

Adăpost ALA/arhiva GdS

„Nici nu se poate intra în subsol. Avem adăpost, dar este plin cu apă, cu mizerii. Uşa este deschisă, dar nu este funcţional de mai bine de 30 de ani. S-au spart ţevile, se înfundă canalul şi… De la primărie au venit s-au uitat şi au plecat, de la asociaţie nici atât”, spune un locatar din cartierul Craioviţa Nouă.

Unul dintre adăposturile din Craiova

Boxele cu vechituri din adăposturile ALA

Realitatea este cu totul alta în mai toate adăposturile orașului. Aceste încăperi sunt transformate în beciuri. Sursele de apă și toaletele au dispărut de-a lungul timpului, iar sistemele de ventilație au devenit doar obiecte de decor. Într-un bloc, tot din Craioviţa Nouă, adăpostul ALA este plin de lucruri care aparţin locatarilor.

„Ele sunt aşa… ca încăperi şi-au pus oamenii tot felul de lucruri, gurile alea sunt înfundat. Cine să le întreţină? De la primărie… Aici am schimbat ţeava că era scurgerea defectă, dar miroase îngrozitor. oamenii nu au boxe, astea sunt singurele spaţii. Noi ne-am hotărât să scoatem toate lucrurile de aici. Weekend-ul acesta asta facem”, spune o locatară dintr-un bloc din Craioviţa Nouă.

Adăposturile inventariate şi uitate

În fapt, de-a lungul timpului aceste adăposturi au fost împărţite între locatari şi folosite pe post de boxe. În 2015, Primăria Craiova şi-a adus aminte că le are în administrare şi a trecut la inventarierea lor. În locul adăposturilor, administraţia locală a avut surpriza să găsească beciuri ticsite cu murături, conserve şi lucruri vechi de tot felul. La acea dată, primăria a decis să igienizeze aceste încăperi și să le aducă în stare de funcționare. Craiovenii care îşi depozitaseră murăturile și vechiturile în adăposturile antiaeriene aflate la subsolul unora dintre blocurile din oraș au fost nevoiți să-și ia de aici produsele și obiectele vechi. Primăria Craiova şi ISU Dolj au trecut atunci la inventarierea lor şi au susţinut că le vor igieniza şi întreţine în stare de funcţionare. Minunea a ţinut trei zile, după inventariere adăposturile au fost lăsate pe mâna asociaţiilor de proprietari. Locatarii au făcut ce ştiau ei mai bine, le-au transformat în boxe şi au readus aici vechiturile şi murăturile. Despre autorităţi, acestea nu au mai călcat pe aici.

„Lista cu adăposturile publice de protecţie civilă o găsiţi pe site-ul IGSU. Noi nu am mai monitorizat situaţia acestor adăposturi. Ele au fost verificate în momentul inventarierii. Întreţinerea loc cade în sarcina autorităţilor locale sau instituţiilor care le deţin”, a precizat plt. maj. Tania Vîlceanu, purtător de cuvânt – I.S.U. „Oltenia” Dolj.

Primăria le vede funcționale

La rândul lor reprezentanţii primăriei spun că s-au mai făcut verificări în ultimii doi ani la unele dintre adăposturi.

Adăposturile antiaeriene din Craiova au ajuns cămări de murături/foto:arhiva GdS

Multe dintre adăposturi sunt în bună stare, iar acolo unde sunt depozitate conserve şi vechituri, acestea trebuie debarasate în 24 de ore. Sunt peste 200 de adăposturi pe raza municipiului Craiova, sunt toate identificate, iar responsabilii din Primărie pe situațiile de urgență au făcut verificări periodice. Nu au fost toate verificate acum, de curând, dar putem spune că, în mare parte, acestea pot fi folosite imediat. Viceprimarul Craiovei, doamna Rela Filip, a avut o întâlnire, în cursul zilei de marți, cu preşedinţii de la blocurile ANL, unde se găsesc astfel de adăposturi şi le-a învederat să fie pregătite aceste adăposturi, să aibă la îndemână cheia de la adăposturi”,

a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova, Marina Andronache.

Exit mobile version