Acasă Local Dolj „Nu puteţi strânge voi, cât aruncăm noi!”

„Nu puteţi strânge voi, cât aruncăm noi!”

Aruncarea gunoiului la periferiile oraşului Craiova este poveste veche. Amenzile sau confiscarea maşinilor tot nu-i descurajează pe unii dintre locuitorii urbei. Aceştia continuă să arunce deşeurile, chiar în locurile din care operatorii de salubritate ai oraşului au adunat sute de tone de resturi. Prin gestul lor, ei par să le spună autorităţilor care le-au declarat război: „nu puteţi strânge voi, cât aruncăm noi”.

Gunoi aruncat la marginea drumului

În ultimele luni, autorităţile din Craiova au declarat război craiovenilor care aruncă gunoiul la periferia oraşului. Primăria a solicitat operatorului de salubritate şi societăţii care se ocupă de curăţenia oraşului, dar şi poliţiei locale să fie cu ochii în patru. „Primăria Craiova, alături de Iridex Group Salubrizare, Salubritate Craiova și Poliția Locală derulează o campanie de identificare și ridicare a deșeurilor abandonate pe teritoriul Craiovei„, se precizează într-un anunţ făcut de către operatorul de salubritate.

Mai mult, Iridex Group Salubrizare a trecut la treabă şi a demarat o campanie de depistare şi strângere a gunoaielor de la marginile oraşului. Oameni şi utilaje au ajuns în aşa-zisele puncte fierbinţi-locuri în care se aruncă frecvent gunoi. Alături de muncitorii de la Iridex au fost cooptaţi şi angajaţii de la Salubritate. Împreună cele două societăţi au adunat de la marginea oraşului, dintr-un singur cartier aproape 350 de tone într-o singură lună.

Periferiile Craiovei pline de gunoi

„Primăria Craiova, alături de Iridex Group Salubrizare, Salubritate Craiova și Poliția Locală derulează o campanie de identificare și ridicare a deșeurilor abandonate pe teritoriul Craiovei. S-a acționat în această lună în cartierul Brestei, de unde au fost colectare peste 350 de tone de gunoi abandonat.
Cu ajutorul echipelor de la Poliția Locală au fost identificate proprietăți private cu deșeuri abandonate, iar proprietarii acestora au fost sancționați. Totodată, au fost depistate puncte vulnerabile în care se strâng deșeuri abandonate, iar pentru o soluție pe termen lung se are în vedere instalarea de camere de supraveghere. Campania continuă. În fiecare zi, echipele mixte se vor afla în teren”, spun reprezentanţii Iridex Group.

ptăIridexul se luptă cu sutele de tone de gunoi

Poliţia Locală, trimisă să caute în gunoi

Poliţiştii locali au fost puşi să caute şi în gunoi cu scopul de a-i depista pe craiovenii care aruncă gunoiul pe domeniul public. Persoanele certate cu legea şi bunul simţ au fost depistate după facturile pe care le-au aruncat la gunoi. Acestea au fost amendate şi obligate să facă curăţenie în zonă. Un astfel de exemplu s-a petrecut săptămâna trecută pe strada Dorna. Aici mai mulţi proprietari de imobile au găsit de cuviință să depozite propriul gunoi menajer pe domeniul public, în stradă sau pe malul lacului din zonă. În acest fel aceştia au ignorat regulile de conviețuire socială, prevederile actelor normative și, nu în ultimul rând, regulile nescrise de civilizație.

Ce spune primăria


„Poliția Locală a Municipiului Craiova a desfășurat acțiuni specifice, punctuale, în vederea prevenirii și combaterii faptelor de încălcare a prevederilor legislației privind protejarea mediului, gestionarea deșeurilor de orice fel și transportul acestora.
Urmare acestor actiuni, polițiștii locali au depistat și au sesizat Garda de Mediu Dolj, care a dispus sancțiunile prevăzute de reglementările în vigoare, respectiv confiscarea vehiculelor și sancționarea contravențională cu amenzi în cuantum de câte 15.000 lei fiecare, pentru un număr de 8 autovehicule (autoutilitare, microbuze și camioane) și un număr de 7 vehicule cu tracțiune animală, ce transportau ilegal sau au deversat deșeuri /molozuri în mai multe zone ale municipiului Craiova (str. Nicolae Bălcescu, Calea București, Str. Nicolae Iorga, str. Prelungirea Bechetului, Centrul Istoric, str. Dobrogea, str. Maria Zaharia, str. Bărăganului, str. Râului, str. Popoveni, cartier Făcăi)”, a precizat Marina Andronache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.

Deşeuri aruncate la marginea oraşului

Iridexul ridică gunoiul, craiovenii aruncă la loc

Cu toate acestea, craiovenii nu dezarmează, ei continuă să arunce gunoiul la marginea drumului. În urmă cu o lună, în cartierul Veterani, pe Aleea 1 şi 2 Geniştilor gunoiul se revărsa până în mijlocul drumului. Între timp operatorul de salubritate a trecut pe aici. A adunat grosul şi a mai împins parte din gunoi peste movilele deja formate la marginea aleilor. Un craiovean care locuieşte în zonă a surprins recent cum un localnic aruncă mizeria direct dintr-un vehicul cu tracţiune animală. „Nu s-a luat nici o măsură în cartierul Veterani. Pe Aleea 1 Geniștilor şi Eroii Sanitari munții de gunoie continuă să crească”, spune craioveanul.
Într-adevăr, pe aleile cu pricina au apărut din loc în loc saci cu resturi sau gunoi de grajd. La podul de la Breasta, gunoiul a fost debarasat de curând. Se văd încă urmele utilajelor care au cărat de aici tonele de resturi, zona este eliberată. În schimb, pe terenul viran din vecinătate pungile de plastic sunt purtate din loc în loc de vânt.


Pe Calea Brezei,un drum care face legătura între cartierul Brestei şi Rovine II, parte din gunoaie şi moloz au fost ridicate de operatorul de salubritate. Drumul a fost eliberat de moloz, resturi vegetale, plastic, cartoane, resturi rezultate din dezmembrări auto şi gunoi menajer. Pe margine au rămas însă aceleaşi movile de pământ îmbâcsite cu resturi de tot felul. Pe câmpul din spatele fostului PIC, actual Exflor tronează zeci de tone de gunoaie. Aici, câţiva angajaţi de la Iridex şi câteva utilaje „se luptă” cu marea de deşeuri. Privind de jur împrejur, acţiunea pare una pierdută sau în cel mai fericit caz de lungă durată.

Oraşul încercuit de gunoaie

Moloz aruncat pe marginea drumului


Multe alte zone de la periferia Craiovei sunt într-o stare asemănătoare. Oraşul a ajuns să fie „încercuit“ de gunoaiele care zac pe marginea drumului. Oricare ar fi poarta de intrare în oraş dai de munţii de gunoaie. Deşeuri de tot felul, de la gunoi menajer, caroserii de automobile, peturi, cadavre de animale, moloz, resturi vegetale, saci cu bălegar de grajd, rigips, la mobilier dărăpănat.
Fie că vii dinspre localitatea Filiaşi pe E 79, dinspre Şimnicul de Sus, pe Centura de Nord, sau dinspre Cetate, pe drumul judeţean 552 ori alegi varianta dinspre Aeroport, pe DN 65, sau dinspre Calafat, pe DN 56, nu ai cum să nu dai de gunoaie. Stau la maginea drumului, împrăştiate până pe carosabil. Nu putem decât să aşteptăm rezultatul acţiunilor demarate de primărie şi modul în care craiovenii vor fi „educaţi” să nu mai arunce gunoiul la voia întâmplării.

Gunoi aruncat la marginea orașului

Primarul Craiovei: Aviz amatorilor!

350 de tone de gunoi strânse de echipele noastre din periferie, într-o singură lună… În continuare, confiscăm orice vehicul din care se descarcă deșeuri în zone nepermise și dăm amenzi maxime! Aviz amatorilor!, preciza primarul Craiovei pe pagina sa de Facebook.

Exit mobile version