Acasă Local (GALERIE FOTO) Ce se va alege de cartierul chinezesc din Craiova?

(GALERIE FOTO) Ce se va alege de cartierul chinezesc din Craiova?

Primăria Craiova nu știe care va fi soarta cartierului de locuințe de pe strada Caracal, un proiect demarat cu mare tam-tam în 2013 și abandonat în primăvara anului 2017, după ce firma chineză Shandong Ningjian, contractată atunci de municipalitate pentru a construi 1.800 de locuințe, a intrat în incapacitate financiară și a renunțat la investiție. Lia Olguța Vasilescu, cea care a demarat acest proiect în calitate de primar și l-a promis ca finalizat până în decembrie 2016, spune că soarta cartierului chinezesc este acum în mâna guvernului. Pentru că primele 250 de locuințe nu au fost gata până în ianuarie 2020, terenul a revenit în proprietatea Ministerului Apărării și așa a rămas.

Cartierul chinezesc de pe strada Caracal din municipiul Craiova a fost abandonat în anul 2017

Cartierul chinezesc de pe strada Caracal din municipiul Craiova, un proiect anunțat ca o mană cerească pentru craiovenii care și-ar fi dorit o locuință ieftină și confortabilă, zace în paragină de mai bine de patru ani.

Din primăvara anului 2017, de când firma chineză Shandong Ningjian, contractată atunci de municipalitate pentru a construi 1.800 de locuințe, a abandonat investiția, la cartier nu s-a mai adăugat nici măcar o cărămidă. Nici acum nu se știe care va fi soarta acestui ansamblu rezidențial promis cu mare tam-tam în 2013 chiar de actualul primar al Craiovei. Lia Olguța Vasilescu anunța atunci că locuințele vor fi gata până la finele anului 2016.

Acum, edilul spune că totul depinde de guvern, după ce cartierul nu a putut fi gata în forma stabilită chiar printr-un act normativ. Terenul a fost cedat municipalității prin hotărâre de guvern, cu condiția ca primele 250 de locuințe să fie cedate proprietarului, adică Ministerului Apărării Naționale. Termenul inițial pentru finalizarea celor 250 de unități locative destinate angajaților MapN a fost ianuarie 2017, iar, ulterior, ianuarie 2020. Niciunul nu a fost respectat, iar terenul a revenit în proprietatea Ministerului Apărării și așa a rămas.

Cu ce variante vine acum Olguța Vasilescu

S-a încercat o nouă prelungire a termenului până în ianuarie 2023 pentru cele 250 de locuințe, respectiv decembrie 2030 pentru restul de 1.550 de locuințe, dar o nouă hotărâre de guvern nu a mai venit. De acest lucru se plânge acum actualul primar Lia Olguța Vasilescu. Edilul Craiovei susține că nu poate face nimic concret până nu are un semn de la guvern și spune că a propus executivului trei variante.

„Nu am niciun semn de la guvern legat de cartierul chinezesc. Le-am pus pe masă trei variante, din care să o aleagă pe cea pe care o consideră mai bună. Prima este cea în care Ministerul Apărării, din bugetul pe care îl are, să termine aceste locuinţe, iar ele să fie destinate militarilor, aşa cum ar fi normal. O a doua variantă propusă a fost aceea ca terenul să fie dat la ANL și să fie construite locuinţe pentru tineri, iar a treia variantă a fost aceea ca terenul să fie întors la municipalitate, pentru că noi l-am pierdut de câţiva ani, şi să construim noi aceste locuinţe.

Până acum nu am primit un răspuns, deşi este foarte simplu ce au de făcut: o simplă hotărâre de guvern prin care terenul respectiv să se ia de la Ministerul Apărării şi să se dea la una dintre cele două entităţi, adică ANL sau Primăria Craiova. De altfel, la ultima întâlnire pe care am avut-o cu premierul şi cu ceilalţi miniştri le-am transmis că este inadmisibil să primim adrese la primărie prin care Agenţia Naţională pentru Locuinţe solicită terenuri în Craiova ca să dezvolte cartiere de locuinţe, în condiţiile în care există un întreg cartier care poate fi pus la dispoziţia ANL“, a spus Olguța Vasilescu.

Cartierul chinezesc din Craiova, istoria unui eșec anticipat

Când firma Shandong Ningjian a anunțat că a intrat în incapacitate financiară și nu mai poate continua investiția de la Craiova, terenul și tot ceea ce construiseră chinezii a intrat în proprietatea municipiului (1 august 2017). Primăria a dorit inițial să continue lucrările cu bani de la bugetul local și chiar a prins în bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2018 suma de 9 milioane de lei. A renunțat însă la idee și a cedat amplasamentul, în toamna anului 2018, Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL). Aceasta urma să construiască primul bloc din ansamblul de 23 de imobile cu zece etaje cât trebuia să aibă cartierul – blocul L2. Adică 109 locuințe din totalul de 1.800.

Ce a făcut ANL în tot acest timp? A refăcut proiectul tehnic pentru primul bloc, a atribuit și apoi a anulat licitația pentru finalizarea blocului L2. Lucrările au fost atribuite în vara anului 2019 pentru valoarea de 19,7 milioane de lei cu TVA, dar contractul nu a mai fost semnat, iar procedura a fost sistată. Mai mult, din acel moment nu s-a mai făcut niciun pas.

Ce s-a întâmplat? ANL a decis imediat după preluarea amplasamentului că locuințele vor fi construite prin credit ipotecar, adică exclusiv cu banii beneficiarilor, și a așteptat solicitările celor interesați. Agenția primise la un moment dat (ianuarie 2020) 845 de cereri pentru achiziționarea unei locuințe în acest ansamblu, dar lucrurile nu au mai avansat. De ce? Din cauza termenului scurt de finalizare.

ANL a făcut pasul înapoi la cartierul chinezesc din Craiova

Într-un răspuns oferit GdS la acea vreme, ANL susţinea că nu poate trece la contractarea locuințelor pentru că nu a fost încă modificată HG nr. 1052/2013. Era vorba de hotărârea de guvern prin care termenul de finalizare a întregii investiţii era de şase ani de la data preluării terenului, adică ianuarie 2020. Cum termenul era imposibil de respectat, Agenția a cerut Primăriei Craiova prelungirea lui: 15 ianuarie 2023 pentru cele 250 de locuinţe şi 18 decembrie 2030 pentru restul de 1.550 de locuinţe.

Numai că acest lucru nu s-a produs și pe hârtie, așa că ANL a făcut pasul înapoi. Primăria Craiova susținea încă din 2019 că au fost inițiate demersurile pentru prelungirea termenelor de aplicabilitate a prevederilor HG nr. 1052/2013, dar ANL a rămas fermă pe poziții: poate proceda la contractarea locuințelor numai după modificarea actului normativ respectiv. Lucru care nu s-a mai întâmplat. Între timp, terenul a revenit la Ministerul Apărării Naționale.

GdS a solicitat la MApN un punct de vedere legat la situația cartierului chinezesc din Craiova. Concret, am dorit să aflăm ce are de gând ministerul cu terenul și construcțiile de pe acesta. Până la închiderea ediției nu am primit un răspuns.

Exit mobile version