Acasă Local Început de an greu pentru CEO: producție redusă de energie

Început de an greu pentru CEO: producție redusă de energie

Început de an foarte greu pentru Complexul Energetic Oltenia(CEO), din punctul de vedere al producției de energie electrică
Început de an foarte greu pentru Complexul Energetic Oltenia(CEO), din punctul de vedere al producției de energie electrică

Început de an foarte greu pentru Complexul Energetic Oltenia(CEO), din punctul de vedere al producției de energie electrică. În ciuda faptului că din punct de vedere calendaristic nu s-a ajuns nici măcar la jumătatea acestei ierni, energia pe bază de cărbune se confruntă cu o cerere scăzută pe piața de profil.

Astfel, la nivelul Complexului Energetic Oltenia se funcționează în prezent la cota de avarie cu termocentralele. Sunt în funcțiune numai patru blocuri energetice, respectiv câte unul la fiecare sucursală electrocentrale. Și grupurile care sunt pornite sunt încărcate la jumătate și produc sub potențial. La Sucursala Electrocentrale de la Rovinari este în funcțiune grupul energetic numărul 6. La Termocentrala de la Turceni se produce energie doar cu grupul energetic numărul 5. Totodată, la Sucursala Electrocentrale de lșalnița este functional grupul energetic numărul 8, iar la Termocentrala Craiova 2 funcționează blocul energetic numărul 2.

Început de an greu pentru CEO. Livări între 400 și 600 MW

În prezent, livrările de energie către Sistemul Energetic Național sunt cuprinse între 400 și 600 MW. Este foarte puțin, având în vedere că la începutul lunii trecute livrările numai dinspre Complexul Energetic Oltenia erau cuprinse între 1.000 și 1.200 MW, însă și cererea de energie pe bază de cărbune era ridicată. Se producea practic o cantitate de energie electrică dublă față de ce se întâmplă la începutul anului 2021.

Este de precizat că angajații Complexului Energetic Oltenia au revenit la lucru încă de sâmbătă și este vorba în principal de personalul din sectorul minier. A fost reluată producția de cărbune în toate carierele miniere ale Complexului Energetic Oltenia, iar livrările au în vedere completarea cu lignit a depozitelor de la nivelul celor patru termocentrale, dar și a depozitelor din cadrul subunităților miniere.

Au nevoie de 240 de milioane de euro

Anul 2021 va fi unul și mai greu pentru CEO, având în vedere că așteaptă bani de la guvern pentru plata certificatelor de CO2 și va trebui să înceapă implementarea Planului de restructurare a companiei. Complexul Energetic Oltenia are nevoie de o sumă considerabilă pentru a achita certificatele de CO2 aferente producției de energie electrică. Având în vedere că a încheiat anul 2020 cu pierderi de peste 1,1 miliarde de lei, Complexul Energetic Oltenia nu are banii necesari pentru a achita certificatele de CO2.

Astfel, așteaptă și în 2021 un ajutor financiar din partea Guvernului. Valoarea ajutorului financiar a fost estimată la 240 de milioane de euro. Suma ar trebui să fie acordată de Ministerul Finanțelor prin intermediul Trezoreriei Statului. Anul trecut compania energetică a primit un ajutor în valoare de 251 de milioane de euro din care au fost achitate o perioadă inclusiv salariile celor 12.000 de salariați.

Început de an greu pentru CEO. Trebuie să implementeze un Plan de restructurare

La nivelul Complexului Energetic Oltenia trebuie să fie implementat, din acest an, un Plan de restructurare și decarbonare care vizează perioada 2021 – 2025. Planul a fost trimis pentru aprobare Comisiei Europene, încă din toamna anului trecut. Este necesară aprobarea Comisiei Europene, având în vedere că societatea a beneficiat de un ajutor de salvare în valoare de 251 de milioane de euro pentru plata certificatelor de CO2. Dat fiind faptul că nu a putut fi rambursat împrumutul respectiv, acesta a fost transformat în ajutor de restructurare.

În Planul de restructurare este propusă închiderea a trei cariere miniere din Gorj și din Mehedinți și închiderea a jumătate din grupurile energetice pe bază de cărbune. Se mai propune construirea de parcuri fotovoltaice cu o putere instalată de 725 de MW și a trei grupuri energetice pe gaze naturale cu o putere instalată de peste 1.200 de MW.

Personalul ar trebui să scadă treptat de la peste 12.000 de angajați în 2021 la 4.700 de salariați până la finalul anului 2029. Singurul capitol cu probleme din Planul de restructurare ar putea fi reprezentat de construirea grupurilor pe gaze, dat fiind faptul că la nivelul UE se pune accent foarte mare pe decarbonare.

Exit mobile version