Acasă Local Dolj Se extinde supravegherea video în Craiova

Se extinde supravegherea video în Craiova

Primăria Craiova vrea să monteze camere video în preajma unităților de învățământ, la locurile de joacă și în piațetele și parcurile publice. În prezent, sunt supravegheate video Parcul „Nicolae Romanescu“, Centrul Istoric și marile artere de circulație din oraș.

Se extinde supravegherea video în Craiova. Locurile de joacă din Craiova vor fi supravegheate video de către Poliția Locală.

Se extinde supravegherea video în Craiova. Primăria vrea să știe tot ce se întâmplă în principalele locuri publice din oraș, așa că a scos la licitație un studiu de fezabilitate (SF) pentru un sistem performant de supraveghere video.

De data aceasta sunt vizate unitățile de învățământ, piețele publice, parcurile, grădinile și locurile de recreere, dar și locurile de joacă.

„S-a luat această decizie pentru a crește gradul de siguranță al cetățenilor, dar și pentru a-i depista și sancționa pe cei care comit fapte de vandalism. Nu de puține ori ne-am trezit cu distrugeri ale unor părți de mobilier la locurile de joacă sau cu distrugerea unor spații verzi. Studiul de fezabilitate ne va arăta necesarul de camere de luat vederi pentru fiecare zonă în parte“, susțin reprezentanții municipalității.

Potrivit anunțului publicat în sistemul electronic de achiziții publice (SEAP), primăria vrea să realizeze o infrastructură de comunicație date/voce/software/video pe raza municipiului Craiova prin fibră optică, iar dispeceratul să fie la Poliția Locală.

Unde se mai extinde supravegherea video în Craiova

Noul sistem de supraveghere ar urma să se extindă nu doar la locurile de joacă și spațiile verzi, ci și în parcările publice, aglomerările urbane și la intrările-ieșirile în și din oraș.

„Prin sistemul de voce ești anunțat când ești pasibil de o sancțiune. Spre exemplu, ai rupt intenționat un tobogan la locul de joacă, iar camerele de supraveghere au surprins acest lucru. Atunci se va auzi un mesaj vocal care te anunță că un echipaj de poliție a plecat spre acel loc de joacă“, explică reprezentanții Primăriei Craiova.

Camere video vor fi amplasate și în grădinile și parcurile publice, în piațete și în preajma unităților de învățământ
Camere video vor fi amplasate și în grădinile și parcurile publice, în piațete și în preajma unităților de învățământ

De altfel, prin acest sistem de supraveghere video se urmărește paza și protecția bunurilor publice împotriva furturilor, distrugerilor sau actelor de vandalism și prevenirea și sancționarea unor fapte de natură contravențională sau infracțională, după cum se arată în anunțul postat în SEAP.

Cât ar costa SF-ul sistemului de spraveghere

Pentru studiul de fezabilitate al sistemului de spraveghere video în municipiul Craiova, primăria este dispusă să ofere 113.445 de lei, bani de la bugetul local. Firma care va veni cu oferta cu cel mai bun raport calitate-preț va obține și contractul.

Municipalitatea acordă 80% din punctaj componentei financiare a ofertei, dar va ține cont și de componenta tehnică. Adică de experiența managerului de proiect (10%), de experiența expertului tehnic în materie de aplicații software (5%) și de experiența proiectantului sistemelor de securitate (5%). Termenul-limită de primire a ofertelor este data de 22 iunie.

Unde sunt acum camere de luat vederi

În prezent, în Craiova sunt supravegheate video Parcul „Nicolae Romanescu“, Centrul Istoric și marile artere de circulație din oraș. Opt camere de monitorizare urbană și 26 de camere video pentru trafic supraveghează zi de zi activitatea din oraș, în timp ce 99 de camere video supraveghează non-stop Parcul „Nicolae Romanescu“.

Imaginile din parc ajung în dispeceratul Poliției Locale Craiova, în care s-a investit în urmă cu câțiva ani circa un milion de euro. Datele de aici sunt stocate pe o perioadă de 30 de zile și pot servi organelor de ordine pentru depistarea și cercetarea unor infracțiuni, dar și pentru constatarea unor abateri contravenționale.

Se extinde supravegherea video în Craiova. Urmează sistemul de recunoaştere facială?

Ce ar urma? Primarul Mihail Genoiu vorbea în urmă cu un an de primele tehnologii Huawei în materie de Safe City, care ar putea fi introduse în Craiova. Este vorba de acel sistem de recunoaştere facială, creat de Huawei, care ar putea fi implementat treptat, de probă, într-o zonă a oraşului, în speţă Craioviţa Nouă.

„Am avut o discuţie cu cei de la Huawei, iar lucrurile nu au fost abandonate. Se lucrează la implementarea acelui sistem de gestionare a tot ce se întâmplă într-o anumită zonă, pe bază de amprentă facială, aşa cum am văzut în Shanghai şi în alte oraşe din China, şi am stabilit ca această zonă să fie Craioviţa Nouă“, spunea edilul Craiovei.

Exit mobile version