Acasă Local Dolj Călător cu RAT-ul, în perioada stării de alertă

Călător cu RAT-ul, în perioada stării de alertă

Călători

Începând cu data de 15 mai, odată cu încheierea perioadei de urgenţă, craiovenii au început să circule în număr tot mai mare cu mijloacele de transport în comun. Fie că şi-au reluat activitatea la serviciu, merg în diverse alte locuri sau la cumpărături, călătorii sunt tot mai prezenţi în mijloacele de transport. Numai că aceştia trebuie să respecte anumite reguli dacă ţin la sănătatea lor.

În primul rând, accesul în mijloacele de transport este condiționat de purtarea obligatorie a unei măști medicale sau nonmedicale, care să acopere gura și nasul. Pasagerii nu trebuie să se înghesuie în autobuz, fiindcă numărul maxim permis este limitat la cel mult jumătate din capacitatea maximă de transport a autovehiculului.

În plus, călătorii, fie că merg cu autobuzul sau tramvaiul, mai trebuie să respectarea distanța de minimum un metru între ei. Chia şi atunci când urcă în autobuz sau coboară, păstrarea distanţei de un metru este necesară.

Accesul călătorilor în mijloacele de transport în comun se va realiza doar pe ușa din faţă, iar coborârea se face pe celelalte uși. Chiar şi în autobuz sau tramvai, craiovenii trebuie să păstreze distanţa de minimum un metru. Tocmai din acest motiv au fost marcate cu semne vizibile de culoare verde locurile permise pentru pasageri. Puşi în faţa unei situaţii de excepţie, craiovenii trebuie să înveţe să circule într-un alt fel, respectând distanţarea socială în mijloacele de transport.

Mai la distanţă, mai la taclale

Craiovenii respectă distanţa în autobuz/foto:Claudiu Tudor

Ieri, la ora prânzului, trei autobuze aşteaptau cu uşile larg deschise în staţia de la Piaţa Centrală. Cum pentru unele trasee este şi capăt de linie, şoferii coboară, privind lung la pasagerii care se grăbesc să urce. Călătorii se pun în mişcare cu repeziciune către mijlocul de transport. Nimeni nu-i atenţionează să poarte mască, să păstreze distanţa sau să urce doar pe uşa din faţă. Unul după altul, călătorii urcă în autobuze.

Cei mai mulţi dintre ei poartă măşti, mănuşile sunt mai rare. În şir indian, fără să mai ţină seama de distanţă, pasagerii urcă în autobuz. Ajunşi în mijlocul de transport, parcă se mai dezmeticesc şi încep să-şi caute un scaun sau un loc liber. Unii nu ţin seama şi se aşază pe scaune alăturate, continuând discuţiile începute din staţie.

Autobuz în staţie, Piaţa Centrală

Cei mai mulţi sunt vârstnici, vechi abonaţi ai RAT-ului. Un lucru este de remarcat: în mai toate autobuzele care pleacă din staţie, culoarele sunt totuşi goale. Nici vorbă de aglomeraţia de altădată, când, la orele de vârf, călătorii stăteau lipiţi unul de celălalt. Nu poţi spune că toată lumea se conformează. Parcă mai puţin interesaţi de starea actuală sunt tinerii, care acordă o atenţie mai mare telefonului decât purtării măştii sau distanţei sociale din autobuz.

Autobuz în staţie

Cei care circulă cu noile autobuze îşi mai pot arunca un ochi pe tabela electronică pe care rulează informaţii cu privire la modalitatea de a călători cu RAT-ul în perioada de alertă. Cei mai grijulii dintre călători se feresc şi încearcă să-şi păstreze un spaţiu doar al lor. Privesc panicaţi în stânga şi în dreapta când un alt pasager se apropie prea mult de ei.

Călătorii mai uită de reguli

În funcţie de traseu, dar şi de perioadă, craiovenii pot respecta regulile distanţării sociale. Bineînţeles, dacă circuli pe traseul E 1 sau retur, care vine la câteva minute sau zeci de minute, poţi aştepta următorul autobuz. În cazul în care traseul circulă mai rar, din 30 în 30 de minute sau chiar din oră în oră, nu prea te mai gândeşti la distanţarea socială. Te urci chiar dacă în autobuz este un număr mai mare de persoane decât cel admis.

RAT-ul a luat măsuri, rămâne să le respecte şi călătorii

Autobuz RAT

Reprezentanţii RAT Craiova spun că au luat suficiente măsuri încât craiovenii să circule în siguranţă cu mijloacele de transport în comun. Totuşi, siguranţa lor mai depinde şi de comportamentul lor.

Dezinfecţie autobuze RAT

„Într-adevăr, mai multă lume circulă cu autobuzul sau tramvaiul, începând cu data de 15 mai. Totuşi, peste 90%-95% poartă mască. Noi am luat o serie de măsuri şi am adus aceste recomandări la cunoştinţa publicului. Acestea sunt vizibile permanent pe monitoarele din noile autobuze. Şi şoferii le atrag atenţia că trebuie să poarte mască.

Am mărit numărul autobuzelor în traseu la 87. Nu am avut până acum probleme. Continuăm dezinfectarea autobuzelor, o dată înainte de intrarea în traseu şi apoi la capăt de linie. Cred că oamenii au respectat şi respectă măsurile impuse. Mai depinde şi de călători. Dacă eu trasez linii de distanţă sau scriu că nu trebuie să stea pe acel scaun, ce să fac? Dacă, de exemplu, E1 circulă din cinci în cinci minute, şi vezi că este deja suficient de plin, poţi să mai aştepţi câteva minute pentru a călători în siguranţă“, spune Sorin Manda, director RAT.

Exit mobile version