Acasă Local Dolj Contoarele cu citire radio te scapă de consumul suplimentar de apă

Contoarele cu citire radio te scapă de consumul suplimentar de apă

Apometru

De câte ori nu v-aţi trezit că aveţi de plătit un consum de apă suplimentar, aşa-zisele „pierderi“? Sau că aveţi în lista de întreţinere, la rubrica „diferenţe“, mai mulţi metri cubi de apă decât consumul individual? Consum suplimentar care, în fapt, provine din necitirea la timp a apometrelor, din furturile vecinilor, din măsluirea aparatelor care înregistrează consumul sau a unor indecşi transmişi eronat.

Toate aceste probleme pot fi evitate dacă proprietarii optează pentru apometrele cu citire la distanţă.
Principiul este simplu: apometrul are un emițător care transmite valoarea înregistrată la o anumită dată sau la citirea cu un aparat special. Citirea poate fi făcută de o firmă specializată sau de un reprezentant al asociaţiei. Apometrele pot fi citite de la o distanţă cuprinsă între 20 şi 200 de metri şi nu mai e nevoie să intre o persoană în apartament sau proprietarul să dea citirea. Cititorul stă în fața blocului și înregistrează consumul pe fiecare apartament.

Craiovenii îşi montează contoare cu citire radio

În plus, legea recomandă montarea unor astfel de apometre:

În condominiile cu sistem de distribuție verticală a apei reci/calde este admisă încheierea de contracte individuale de furnizare/prestare a serviciului dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții:

a) în toate locurile de consum al apei reci și al apei calde din proprietatea individuală se montează, pe cheltuiala utilizatorului, numai contoare de apă cu citire la distanță care sunt utilizate ca aparate de măsură a consumului individual și se verifică metrologic la scadență; b) în toate proprietățile individuale din condominiu se montează, cu avizul operatorului, același tip de contor; c) certificatele metrologice emise de producător/laboratorul autorizat metrologic pentru contoarele de apă cu citire la distanță montate în toate proprietățile individuale se predau operatorului,

se arată în art. 31, alin. 12, lit. a, b, c din Legea nr. 224/2015.

Apometrele cu citire radio nu pot fi măsluite

Apometru din clasa de precizie D, care înregistrează și picătura

Noile apometre se montează pe vechea instalaţie, nu este necesară modificarea ei. Vechile contoare, care sunt depăşite ca durată şi tehnologie, sunt înlocuite cu apometrele cu modul radio. Sistemul radio oferă un plus de confort, deoarece nu mai este necesară prezenţa la domiciliu la termene fixe de citire şi nici intrarea cititorului în apartament.

Transmiterea datelor prin sistem radio elimină eroarea umană, garantând un calcul exact al costurilor cu apă rece şi caldă, fără estimările pricinuite de necitirea unor contoare. Dispar posibile erori provocate de citirea sau introducerea de date, deoarece consumurile se transmit exclusiv prin unde radio, fără intervenţie umană.

Modulul radio asigură şi transmiterea de mesaje cu privire la intervenţii, cum ar fi desigilarea sau montarea contorului în sens contrar sensului de curgere al apei. De asemenea, transmite şi informaţii referitoare la posibile pierderi ale instalaţiei interioare de apă, de exemplu scurgeri la un vas de wc. Totodată, se elimină disconfortul creat de accesul în zone incomode, cum ar fi masca chiuvetei, zona vasului wc sau nişe înguste.

Craiovenii aleg să-şi monteze apometre cu citire radio

Apometru clasic

În cazul apometrelor cu citire radio, calculul se face rapid şi exact prin citirea simultană a tuturor contoarelor din condominiu. Prin receptorul fix, instalat pe casa scării, citirea consumurilor de apă caldă şi apă rece se efectuează simultan cu furnizorii. Cel mai important, se reduc semnificativ diferenţele dintre consumul de branşament şi suma contoarelor din apartamente.

În ultimii ani, noi am promovat contoarele de apă radio pe piaţa craioveană, în prezent deţinând un portofoliu de aproximativ 3.000 de contoare de apă rece şi caldă. Printre clienţii noştri, enumerăm urmatoarele asociaţii: Asoc. 1 Ştirbei Vodă, Asoc. 8 Ştirbei Vodă, Asoc. 5 Ştirbei Vodă, Asoc. Bl. A0 Ştirbei Vodă, Asoc. Bl. A3 Ştirbei Vodă, Asoc. 7 Câmpia Islaz, Asoc. 7 Eroilor, Asoc. 30 Eroilor, Asoc. 16 Eroilor, Asoc. 31 Craioviţa, Asoc. Motrului,

afirmă Daiana Cerban, reprezentant ISTA Craiova.

Dispar diferenţele

Asociaţiile care şi-au montat astfel de apometre spun că au scăpat de consumul suplimentar care le încărca factura la întreţinere.

Nu mai avem consum suplimentar, diferenţele sunt infime, de 0,10 mc – 0,11 mc. Contoarele nu mai pot fi măsluite. Avem un modul pe casa scării, orice intrevenţie activează acest modul. Costurile au fost de 90 de lei per apometru. Au fost montate la bucătărie şi la baie. Vine furnizorul, citeşte apometrul general, iar eu sun la firmă să-mi dea citirea de pe contoarele individuale şi am citirea în cinci minute,

a explicat Alexandru Popescu, preşedintele Asociaţiei de proprietari 5 Ştirbei Vodă.

Exit mobile version